La Liga Başlıyor – 3 (Arafta Kalanlar)

Her ligin arafta kalanları sezonu en zor bitiren ve yeni sezona en heyecanlı hazırlananları olur.

NTV Spor 21 Ağu 2014
La Liga Başlıyor – 3 (Arafta Kalanlar)

Her ligin arafta kalanları sezonu en zor bitiren ve yeni sezona en heyecanlı hazırlananları olur. Lig sonunda düşme hattının uzağında kalmak umut verirken, Avrupa kupalarına katılma mücadelesine de girişememiş olmak kamçılar bu takımları. Geçen sezon bunu yaşayanlar arasında Valencia'yı ayrı bir yere koymak lazım. Ligin en büyük 4. maaş bütçesine sahip olduklarını düşünürsek onlardan beklenen Avrupa kupalarına katılma mücadelesinden daha fazlası.

VALENCIA
La Liga'nın 2 başlı bir canavar olduğu kesin, Barcelona ve Real madrid ile diğerleri arasında büyük bir uçurum var, işte o uçurumun diğer tarafında yer alan takımların en başında da uzun yıllar Valencia yer aldı. 2009-2012 arasında 3 sezon “diğer” ligin şampiyonu, yani la liganın 3.'sü hep Valencia oldu. Ama aynı Valencia bir önceki sezon gelen 5.'likten yeterincce ders almamış olacak ki geçen sezona büyük bir kadro revizyonuyla girdi; Tino Costa, Nelson Valdez, Gago, Soldado gibi önemli oyuncularını gönderen “Los Che” sezszona girdiği teknik adam Miroslav dukic ile de kan uyuşmazlığı yaşayınca sezonun ilk 17 haftasını 20 puanla tamamlayabildi, aynı dönemde Atletico Madrid sadece 4 puan kaybetmişti. Şimdi yeni sezonda Valencia yeni antrenörü Nuno Espirito Santo ile beraber eski güzel günlere dönmeye çalışacak ama işleri hiç kolay değil. Takımdan bu sezon Bernat, Ricardo Costa, Guaita, Seydou Keita başka takımlara giderken son olarak defansın öenmli oyuncularından Jeremy Mathieu de 20 milyon euro karşılığında Barcelona'ya transfer oldu. Buna karşılık Valencia Benfica'dan Andre Gomes ve Rodrigo'yu transfer etti. En önemli transfer ise dünya kupasında da boy gösteren ve Sampdoria'dan gelen Shkodran Mustafi olarak dikkat çekiyor. Transferlerin ötesinde Piatti, Jonas, Banega, Feghouli, Paco gibi oyuncularla Valencia ligin kalbur üstü takımlarından biri ama kulübün içinde bulunduğu maddi zorluklar ve teknik kadro uyumsuzlukları Valencia'nın potansiyelini gerçekleştirememesine neden oluyor. Geçen sezon Avrupa Ligi'nde yarı final oynayan Valencia bu sezon ayakları üstünde durup 3. en iyi olmasa da 4. en iyi takım olma savaşı verebilir.

RAYO VALLECANO
Geçen sezona 3-0'lık Elche galibiyeti ile başlayan Rayo Vallecano sonraki 6 haftada kalesinde gördüğü 21 gole sadece 2 golle karşılık verdi ve sahadan hep mağlup ayrıldı. Sonrasında toparlanma belirtileri gösteren Vallecano ya hep yahiç mantığıyla çıktığı maçları ya kaybetti ya da kazandı ve sahadan sadece 4 kez beraberlikle ayrıldı, tabi 80 golle ligin en fazla gol yiyen takımı olduklarını da belirtmek lazım. Bir önceki sezonun 8. olan takım geçen yılı da 12. sırada tamamladı. Ligin her zaman ekstrem takımlarından biri olan Paco Jemez yönetimindeki Vallecano yeni sezona adeta yeni bir takımla giriyor. Çoğu geçen sezon kiralık olan 14 oyuncusuyla yollarını ayıran Vallecano 16 oyuncuyu kadrosuna kattı. Yeni kadronun en dikkkat çeken isimleri Atletico'dan kiralık gelen ve geçen sezon Valladolid'te farkını hissettiren Leo Baptistao, Chelsea'nin transferi için Fifa tarafından cezaya çarptırıldığı ama bir türrlü beklenen patlamayı yapamayan Gael Kakuta, daha önce ülkemizde Bucaspor ve Manisaspor formaları da giyen Manucho, Villarreal'den Pereira, Porto'dan kiralık Abdoulaye Ba, yine Villarreal'den kiralık Aquino olacak. Bakalım Paco Jemez adı eski kendisi yeni kadrosuyla takımını yine beladan uzak tutabilecek mi?

MALAGA
Geçen sezon takımlarında kovulan çok sayıda teknik adam vardı ama bütün sezon tartışılan teknik adamların başında tanıdık bir isim Bernd Schuster geliyordu. Sezon boyunca tam kovulmak üzereyken şapkadan tavşan çıkaran Schuster sezonu görevinin başında tamamlarken Malaga'nın da ligi 11. sırada bitirmesini sağladı. Ama bu derece ve sezonun inişli çıkışlı grafiği Schuster'in yerine teknik adamlık koltuğuna Javi Gracia'yı getirdi. Gracia'nın son olarak Osasuna'yı küme düşürdüğünü de bir kenara not etmek lazım. Bir ara Katar sermayesi ile şampiyonlar ligi bileti alan ama aynı zamanda borçları nedeniyle avrupa kupalarından men edilen Malaga mütevazi kadrosunu transfer döneminde daha da mütevazi hale getirdi. Kaleci Caballero, defan Jesus Gamez ve orta sahadan Eliseu'yu gönderen Malaga önemli bir güçkaybına uğradı. Kulübün yeni transferleri arasında Dünya Kupası'na kontratı olmadan katılan ve orada yıldızını parlatan Meksikalı kaleci Guillermo Ochoa, 8 yıl Bundesliga'da Stuttgart forması giyen tecrübeli Boka, Real madrid alt yapısından yetişen ve en son Olimpiyakos'ta forma giyen Miguel Torres var. Giden ve gelen oyuncuları karşılaştırıp, bu karşılaştırmaya Javi Gracia'yı da ekleyince Malaga Schuster ile olan günlerini bu sezon arayabilir.

LEVANTE
Geçen sezon bir çok takım için oyunda ön plana çıkan kalecilerdi, bunun en güzel örneklerinden biri de Levante. Geçen sezon kalesinde 43 gole izin veren ve ligin en az gol yiyen 5. takımı olan Levante'de Keylor Navas'ın ayrı bir yeri vardı. Ama bu sezon Levante Keylor Navas'tan yoksun kaldı. Navas Real Madrid yolunu tutarken aynı takımdan bir diğer kaleci Jesus Fernandez Levante'ye transfer oldu. Fernandez kale için Diego Marino ile mücadeleye girecek. Geçen sezona Osasuna'nın başında başlayan ama 3 maç sonra gmrevindden ayrılan Jose Luis Mendilibar bu sezona ise Levante'nin başında giriyor. Daha önce de Athletic Bilbao, Valladolid gibi takımlardan sezonun erken dönemlerinde kovulmuş olan Mendilibar ile Levante'nin sezzon başı biraz daha gergin ve istim üzerinde olması beklenebilir. Getafe'den gelen Gavilan ve Valladolid'ten Victor Perez Mendilibar'ın işini biraz daha kolaylaştıracaktır.

CELTA VIGO
Geçen sezon izlemesi ve takip etmesi en çok keyif veren takımların başında Celta Vigo geliyordu. Luis Enrique'nin neler yapacağı, Rafinha, Mina, Castro gibi genç oyuncular Celta'yı heyecanlı bir takım haline getirmişti. Celta Vigo sezonu Valencia ile aynı puanla 9. sırada tamamladı. Luis Enrique takımıyla iyi bir sezon geçirdi ve yıl boyu devam eden dedikodular gerçekleşti, Enrique yeni sezona Nou Camp'ta başlıyor. Geçen sezon Barcelona'dan kiralık olarak gelen ve hocasını da Nou Camp'a beraberinde götüren Rafinha'nın bunda payı çok büyük. Elindeki kadroyla çok akılcı bir oyun oynatan Luis Enrique bir anlamda deneme sürecini başarıyla geçmiş durumda. Celta Vigo kadrosunda Nolito, Charles, Alex Lopez, Mina, castrolu kadrosunu korumayı başardı ve bu kadroya larrivey gibi etkili bir hücum oyuncusunu da ekledi. Takımın başınaysa eski oyuncuları Eduardo Berrizzo'yu getirdiler. Berrizzo eski takımı O'Higgins'ten Şilili Pablo Hernandez'i de beraberinde getirdi. Hernandez Rafinha'nın yokluğunu doldurmaya çalışacak.