La Liga Başlıyor -4- Avrupa Şampiyonları

La liga’da 2013-14 sezonunda ilk sıralarda yer alan 3 takımı bir kenara bırakırsak diğer takımlar Avrupa’nın bir çok liginde zirve mücadelesi verecek kadro yapısına sahipler. Zaten Uefa Avrupa Ligi’nde son 11 yılın 6’sında şampiyonluğa ispanyol takımları ulaşırken ispanyol takımları yine aynı dönemde 2 kez finalde karşılaştılar.

NTV Spor 24 Ağu 2014
La Liga Başlıyor -4- Avrupa Şampiyonları

La liga'da 2013-14 sezonunda ilk sıralarda yer alan 3 takımı bir kenara bırakırsak diğer takımlar Avrupa'nın bir çok liginde zirve mücadelesi verecek kadro yapısına sahipler. Zaten Uefa Avrupa Ligi'nde son 11 yılın 6'sında şampiyonluğa ispanyol takımları ulaşırken ispanyol takımları yine aynı dönemde 2 kez finalde karşılaştılar. Zaten son 11 yılda finalde kaybeden ispanyol takımlarının rakipleri yine La Liga'dan gelmeydi. Niye ilk 3 takımı dışarıda bıraktığıma gelince, aynı dönemdeki 6 şampiyonun sadece biri şampiyonlar liginden elenip bu kupaya katılan takımlardı, yani ligde ilk 3 dışında kalıp ligi 4-5-6. sıralarda bitiren takımlar kupa ikinin en önemli şampiyonluk adayları oldu. Geçen sene bu mücadelenin içinde yer alan takımlardan Athletic Bilbao 4. Sırada yer aldı ve Şampiyonlar ligi ön elemesi oynamaya hak kazandı. Bilbao 3. Real Madrid'in 17 puan altında, 5. Sevilla'nın 7 puan üzerinde ligi bitirdi. Sevilla ve Villarreal Uefa Avrupa ligi biletlerini alırken Real Sociedad ikili averajla bu sıralamanın dışında kaldı ama Kral Kupası finalistleri kupa 1'e gidince onlarda yollarına avrupa biletini dolaylı yoldan kazandılar.

ATHLETIC BILBAO
Son yıllarda her yaz döneminin ilk tartışma konusu Spor Toto Süper Lig'de yer alan yabancı sınırlaması. Pisagor'u kıskandıracak formüller üreterek kulüp ve milli takımların başarı  dengesi ve korealasyonunu tutturmaya çalışıyoruz. Bu yüzden Athletic Bilbao'yu anlamak bu coğrafyadan bakanlar için biraz daha zor sanki. Athletic Bilbao kendi yabancı sınırlamasına sahip bir kulüp, sadece Bask bölgesinden olan, Bask kökenli futbolcuları takımlarında tutuyorlar. Öncelik Büyük Bask Bölgesi'nden (bir bölümü  İspanya, bir bölümü Fransa topraklarında yer alan) gelen genç  oyuncuları alt yapıda yetiştirmek ve yine bu bölge orijinine sahip oyuncuları transfer etmek. Tabi bu dar bir oyuncu havuzundan yararlanmak anlamına geliyor, bu yüzden onların elde ettiği her başarı büyük bir planlama ve özverinin ürünü oluyor. Bu politika ile Athletic Bilbao 8 La Liga, 23 Kral Kupası şampiyonluğu yaşadı, 2 defa da Uefa Avrupa Ligi'nde final oynadı. Geçen sezon yeni ama tamamlanmamış “yeni” Saint Mames stadında maçlarını oynayan Athletic yeni sezonda yeni ve tamamlanmış stadında sezonu açacak. Bask ekibi bu sezon da Ernesto Valverde ile yola devam edecek. Takım kadrosunda en önemli eksiklik orta sahada hisssedilecek, Ander Herrera 36 milyon euro bedelle Manchester United'a transfer oldu. Bu yüzden yeni sezonda Benat'a daha fazla iş düşecek, geçen sezona sakat olarak giren Sola da bu sezon forvette Aduriz'in en büyük yardımcısı olacak. Çok kısıtlı bir havuzdan transfer yapan Bilbao'nun yeni transferlerinin büyük bölümü de altyapısından geldi, diğer transferler arasından en dikkat çeken isimse geçen sezon 2. ligde Alaves formasıyla 25 gol atarak gol kralı olan Borja Viguera. Viguera son yıllarda 2. ligde gol kralı olup takımı olmasa da kendisini bir üst lige taşıyan golcülere bir halka daha ekledi.

REAL SOCIEDAD
Real Sociedad geçen sezona Illarramendi'yi 38 milyon euroya Real madrid'de göndererek başladı. Bu gelire rağmen çok fazla flaş transfer yapmasalar da ligde mücadelenin her zaman içinde yer aldılar ve özzellikle Griezman ve Vela ile tehlikeli ve güzel bir oyun ortaya koydular. Geçen sezondan farklı olarak bu sezona Sociedad ilk 11'inden daha fazla kayıpla başlıyor. Kalede Bravo 12 milyon euroya Barcelona'ya, orta sahada Javier Ros Mallorca'ya, ileride Griezzman 30 milyon euroya Atletico Madrid'e ve Haris Seferovic E. Frankfurt'a transfer oldu. Geçen sezon kiralık olarak gelen Granero ile sözleşme imzalanırken, en dikkat çeken transfer Heerenveen'den geldi. Hollanda ekibi ile çıktığı 64 maçta 53 gol atan İzlandalı Alfre? Finnbogason yeni sezonda Agiretxe'nin en büyük yardımcısı olacak. Eksiklerine rağmen yoluna Arrasate ile devam eden Real Sociedad genç oyuncularıyla yine La Liga'nın heyecan verici takımlarından biri olmaya aday.

VILLARREAL
La Liga'ya yükselen takımlar son yıllarda özellikle ilk yıllarında ligde kalam konusunda başarılı oluyor ama Villarreal'in geçen sezonki performansı bu fenomenin tamamen dışında, çok daha büyük bir başarıydı. Zaten bir önceki sezon düşmesi, kadro kalitesine yakışmayan bir başarısızlıktı. 2. Lige düştükten sonra kadrosunu büyük oranda koruyan Villarreal geçen sezon La Liga'ya döndü ve kaldığı yerden devam ederek sezonu 59 puanla 6. sırada bitirdi. Villarreal takımı yeniden La Liga'ya çıkaran ve geçen sezonu da başarıyla tamamlayan Garcia Toral ile yeni sezona başlıyor. Geçen sezon 30 maçta 11 gol atan fransız Perbet yeni sezon için İstanbul Başakşehir ile anlaştı, Atletico Madrid'ten kiralık gelen Oliver Torres bu sezon takımda yer almayacak(A. Madrid bu sezon Porto'ya kiraladı), geçen sezon takımın oynadığı maçların büyük bölümünde sahada yer alan javier Aquino'da Vallecano'ya kiralandı. Geçen sezon takımın başarısında büyük pay sahibi olan Giovanni Dos Santos'un kardeşi Jonathan Dos Santos yeni sezonda Villarreal forması giyecek. Yine Barcelona altyapısından yetişen 21 yaşındaki Javier Espinosa da bir diğer yeni transfer. 20 yaşındaki arjanyinli Luciano Villetto yeni sezonda adı bir kenara yazılması gereken isimlerden biri, çok teknik bir oyuncu olan Villetto avrupaya alışma sürecini sorunsuz atlatırsa belki bu sene değil ama önümüzdeki sene çok etkili olabilir.

SEVILLA
Yazının başında belirttiğim ispanyol takımların Uefa Avrupa Ligi başarısı hikayesinin son halkası Sevilla oldu. Sevilla yarı finalde Valencia'yı finalde de Benfica'yı geçerek kupaya uzandı. Başarılı geçen sezonun en önemli sebeplerinden biri Hırvat oyuncu Ivan Rakitic yeni sezonda Barcelona forması giyecek, Alberto Moreno da Liverpool'a transfer oldu. Alberto Botia'yı Olimpiyakos'a gönderen Sevilla, Manu Del Moral'i de Eibar'a kiraladı. Transfer döneminde 30 milyon eurodan fazla gelir elde eden Sevilla kadrosunu bir çok yeni oyuncu ile güçlendirdi. Valencia'dan Ever Banega, Almeria'dan Aleix Vidal, Spartak Moskova'dan Nicolas Pareja yeni sezonda maç kağıdına direk yazılabilecek transferler. Liverpool'dan Iago Aspas, Barcelona'dan Gerard Deolofeu ve Denis Suarez de kadroya kiralık olarak katıldılar. Aspas 3 sezon öncesinin 2. Lig gol kralı olsa da Liverpool'da başarılı olamamıştı, Deulefeu ise ülkemizde düzenlenen 20 yaş altı Dünya Kupası'nın yıldızlarından biriydi. Yeni sezona da Unai emery ile başlayacak Sevilla için en önemli engel takımın neredeyse yarı gücünü oluşturan Ivan Rakitic'in yokluğuyla baş etmek olacak. Kadroya katılan isimlerle Sevilla daha faklı bir oyun anlayışıyla yeni sezonda mücadele etmek zorunda kalacak.