Hedef için her şey erken...

1. torbadan en güçlü takım geldi. Kabul etmek gerekir ki daha zayıfları vardı ancak 3. ve 4. torbadan gelen takımlar son derece makul oldu.

NTV Spor 29 Ağu 2014
Hedef için her şey erken...


1. torbadan en güçlü takım geldi. Kabul etmek gerekir ki daha zayıfları vardı ancak 3. ve 4. torbadan gelen takımlar son derece makul oldu.

Asteras Tripolis ile başlamak gerekirse. Ligi geçen sene 5. olarak bitiren bir Yunan takımı. Mazisi olmayan bir kulüp ama son yıllarda çıkışta. Kadrosu çok iddialı değil. Maccabi Telaviv'i ve Mainz'ı elediler. İçeride iyi oynayan bir takım. İstanbul'daki maç Beşiktaş açısından kolay gözüküyor ancak deplasmandaki maç son derece zor geçecektir. Hayatlarında ilk Avrupa kuparında gruplara kalan bir takım ve maçları çok önemsiyor olacaklar. Futbolcusuyla, taraftarıyla, yöneticisiyle, camiasıyla bütün gücünü ortaya koyacak ve bir Türk-Yunan eşleşmesi olduğu için varıyla yoğuyla mücadele edecek bir takım. Batı Avrupa temsilcisi olsaydı çok önemsemeden yarım kadroyla çıkabilirdi ama neticede gücü belli, kapasitesi belli. Beşiktaş ile boy ölçüşecek bir kadrosu yok. Almanya'nın güçlü bir takımı olan Mainz'i ve İsrail'in Maccabi Telaviv takımını evinde farklı skorlarla yendi. Yunan futbolu da çok düşük bir seviyede değil. Neticede her Dünya Şampiyonası ve Avrupa Şampiyonası'na katılan bir takım Yunanistan. O yüzden çok küçümsememek gerekir ancak tabiki bütçesi ve kalibresi Beşiktaş ile boy ölçüşecek bir takım değil. Ben yine de iyi bir kura olduğunu düşünüyorum.

Partizan benim istediğim bir takımdı. Partizan'ın çok büyük bir mazisi var  ancak bugün gelinen noktada geçmişlerini mumla arıyorlar. Hem futbolda hem basketbolda çok büyük bir kulüp fakat bu kadar büyük bir kulüp olmakla birlikte Partizan çok güçlü bir kadroya sahip değil. Tabiki Partizan ile Türk takımlarının kültürel olarak bir bağı vardır. Çok ateşli bir seyircisi var. Avrupa'nın en ürkütücü taraftar gruplarından birine sahipler. Azerbaycan temsilcisi Neftçi Bakü'yü elediler. İlk maçta Belgrad'ta 2-0 geriye düştüler. Son dakikalardaki gollerle baskı kurup 2-0'dan 3-2 yendiler. Umut ediyorum ki ilk maç Partizan maçı olur. Çünkü dün Bakü'de deplasmandaki maçta bir futbolcuları kırmızı kart gördü. Bundan önceki turda da bir oyuncuları atılmıştı. Partizan bizim jenerasyon için adı ürkütücü bir takım fakat kendisi sportif olarak, futbol olarak çok ürkütücü bir takım değil. Yugoslavya dağılıp, Sırbistan olduktan sonra Partizan, hem futbolda hem de basketbolda kendini çok ağır domine etti.

Tottenham'a gelirsek. Yine bir Kuzey Londra ekibi. Bence en iyi oyuncusu Christian Eriksen. Ajax'tan transfer ettikleri Danimarkalı harika bir oyuncu. Hem genç hem de son derece yetenekli ofansif bir orta saha oyuncusu. Topla öne doğru gidebilen inanılmaz bir oyun vizyonu var. Bence Christian Eriksen, her türlü savunma arkasına top atabilen, gol atabilen, duran topları çok iyi kullanabilen bir numaralı oyuncusu . İkinci numaralı en iyi oyuncusu Lamela. Son derece etkili. Tottenham çok güçlü, çok özel oyuncukları var ama onun ötesinde Beşiktaş'la oynadıkları hafta kimle oynadıkları çok önemli. Çok geniş ve derin bir kadrosu olmadığı için mutlaka bazı oyunlarını dinlendirmek zorunda kalacaktır. Kupalar ve lig maçları ile 64 maçlık bir periyotta oyuncularını mutlaka dinlendirmek zorunda. Ancak bu bize mi denk gelir ya da gruptaki başka takımlara mı denk gelir bilemiyoruz.

UEFA Avrupa Ligi'nin kendine içinde farklı dinamikleri var. Çok ürkütücü ve güçlü gözüken takımlar grup sonuncusu olabiliyor. Adı duyulmamış takımlar bu kupayı daha önemsiyor. Çünkü biliyorlar ki liglerinde orta sıralarda yer alacaklar, o yüzden bütün gücünü ve ağırlığını UEFA Avrupa Ligi'ne veriyorlar ve hiç beklemediğimiz sonuçlar çıkabiliyor. UEFA Avrupa Ligi bence Şampiyonlar Ligi grupları bittikten sonra gelen 8 tane üçüncü takımın katılımıyla birlikte başlıyor. Şampiyonlar Ligi gruplarından mutlaka güçlü bir takım gelecek ve favori olacaklar. O yüzden final hedefi, yarı-final hedefi koymak için çok erken. Trabzonspor geçen sene grubunu lider bitirdi fakat grup lideri olmasına rağmen Juventus ile eşleşti. Şimdiki amaç sadece grup liderliğini düşünmek. Tottenham ile oynayacağı maçlar çok önemli. Ancak kesinlikle söylüyorum ki hem Belgrad'ta hem de Balkan ülkelerinde oynanacak deplasman maçları hiç kolay olmaz. Çok sert geçecektir.