Düzenin komple değişmesi lazım

Artık Türkiye’deki düzensizlik, denetimsizlik, başı bozukluk son bulmalı. Kulüpler kendi organizasyonuna çekidüzen vermeli.

NTV Spor 24 Ara 2014
Düzenin komple değişmesi lazım
Türkiye'de artık bazı şeylerin değişmesi lazım. Kulüplerimizin evrensel normlarda UEFA kriterlerine uygun bir yapıda yönetilmesi şart. Artık Türkiye'deki düzensizlik, denetimsizlik, başı bozukluk son bulmalı. Kulüpler kendi organizasyonuna çekidüzen vermeli. Özellikle ülkemizde ödenen ve Avrupa'da karşılığı olmayan yüksek ücretler, yarınları düşünmeden yapılan astronomik harcamalar, gelir-gider arasındaki uçurum kulüplerimizi batağa götürüyor.
 
UEFA'nın Finansal Fair-play uygulamasından sonra mevcut gidişat sürdürülebilir olmaktan çıktı. Burada kulüplerimiz kadar Türkiye Futbol Federasyonu'na da önemli görev düşüyor. TFF, UEFA'nın dikte ettiği şekilde kulüpler üzerinde bir denetim mekanizması oluşturmalı ve gerektiği takdirde aynen UEFA'nın yaptığı gibi yaptırımlar uygulamalı.
 
SADECE G.BİRLİĞİ!
Puan silme veya transferleri dondurma cezaları gündeme gelebilmeli. Yaptırım uygulamazsanız, bu düzeni değiştiremezsiniz. Çünkü kulüplerin statüsü gereği başkanlar bugün var, yarın yok. Her gelen büyük bir borç yükü bırakıp gidiyor. Kulüplerin kendi içinde bir hesap sorma mekanizması yok.
 
Ancak Avrupa'da genellikle kulüplerin sahipleri olduğu için hiçbiri bu boyutta zarar edemiyor.
 
Ülkemizde sadece G.Birliği gelir-gider dengesine göre kendi yağıyla kavruluyor. Çünkü İlhan Cavcav kulübün sahibi sayılır.
 
ÇOK SERT YAPTIRIMLAR ŞART
Sadece finansal konularda değil, federasyonumuzun disiplin uygulamalarında da UEFA'ya paralel hareket etmesi bizi daha yukarıya çıkartacaktır. Ancak bu noktada da TFF'nin mevcut genel kurul yapısı büyük bir engel. Federayon, kulüplerin büyük bir çoğunun canını yakarsa delege yapısından dolayı koltuğunu tehlikeye atıyor. Maalesef bu yüzden de bu çarpık ve yozlaşmış yapı yıllardır devam ediyor.
 
Yeni bir futbol yasasıyla ve sert yaptırımlarla bu işler düzelebilir. Futbolumuzdaki bütün organizasyonu UEFA normlarına paralel bir düzenlemeyle şekillendirebilir. Bu hiç de zor değil. Yeter ki yeterli kararlılık gösterilsin.