Statlardan futbol dışında para kazanılır mı?

Hiç unutmuyorum Galatasaray’ın rahmetli Başkanı Özhan Canaydın, TT Arena’nın temel atma töreninde "stadımız sadece 35 gün değil 120 gün hizmet verecek" şeklinde bir açıklama yapmıştı.

NTV Spor 19 Ara 2014
Statlardan futbol dışında para kazanılır mı?
Galatasaray'da Başkan Duygun Yarsuvat, göreve gelmesinin ardından Türk Telekom Arena ile ilgili olarak “Planlarımız içinde dünyaca tanınmış ses yıldızlarını getirmek var. (Daha önceki konserlerde) İstanbul yerinden oynadı. Galatasaray'dan para çıkmayacaktır, Galatasaray'a para gelecektir. Esasında 30-40 milyon bekliyoruz ancak en az 5-10 milyon dolar gelmesini bekliyoruz” şeklinde fazla dikkat çekmeyen bir açıklama yapmıştı
 
Hiç unutmuyorum Galatasaray'ın rahmetli Başkanı Özhan Canaydın, 13 Aralık 2007'de Türk Telekom Arena'nın temel atma töreninde "stadımız sadece 35 gün değil 120 gün hizmet verecek" şeklinde bir açıklama yapmıştı.
 
Ben de bu açıklamanın akabinde Fotomaç'ta yazdığım yazıda şunları söylemiştim: 
 
“Tamamen yeni, üstü kapalı (7 yıldır kapanacak diye bekliyoruz) 52 bin kişilik bir stadyumun kulübün gelirlerini arttıracağı muhakkak. Özellikle de loca satışlarından elde edilecek gelirlerin tavan yapması garanti. Bunun yanında çoğu insanın Ali Sami Yen'de rahatsız koltuklarda, buz gibi havada özellikle de açık tribünlerde maç seyretmek içinden gelmiyordu. Ancak tamamı kapalı, salon atmosferi yaratan, rahat koltukları olan bir stadyum daha önce Ali Sami Yen'e gitmeyi hiç düşünmemiş taraftarın da içinde yeni stadyuma gitme hatta orada bir kombine alma isteği uyandıracaktır. Dolayısıyla Galatasaray bu bağlamda da gişe gelirlerini çok arttıracaktır. Ancak yılın 365 gününün 120 gününde stadyumun kullanılabileceği fikri ne kadar gerçekçidir? İşte bu irdelenmesi gereken bir konudur” 
 
EN İYİ ÖRNEK SCHALKE NASIL YAPIYOR?
Bu yazıyı yazmadan önce de Schalke 04'ün İdari Direktörü olan dostum Peter Peters'i arayarak Veltins Arena'yı nasıl işlettikleri konusunda bilgi almıştım. Peters bana şu bilgileri vermişti ki aradan 7 yıl gibi bir süre geçmesine karşın bu bilgiler hala geçerliliğini koruyor.
 
Hepimiz Schalke'nin sahibi olduğu Veltins Arena'yı biliyoruz. Üstünün tamamen kapanmasının yanı sıra saha zemini bir ray sistemi üzerinde kaydırılarak dışarıya taşınıyor ve bir anda bir salon ortaya çıkıyor. İşte bu tür bir olanağa sahip olan Schalke, Veltins Arena'yı yılda kaç gün işletebiliyor ona bir bakalım.
 
Takım eğer ligdeki 17 iç saha maçının yanında Avrupa'da oynar ve Almanya kupasında da kurada evinde oynama şansını yakalarsa kupalardaki gidişatına göre yılda 20-30 maç arası müsabakayı kendi evinde oynuyor. Geriye kalan zamanda ise stadyumda futbol dışında pop konserleri, biatlon yarışmaları, speedway ve motokros yarışları, operalar, sergiler, firmalara özel eğlenceler ve büyük kongreler düzenlenebiliyor. Hatta bundan bir süre önce Dünya Buz Hokeyi Şampiyonası açılış karşılaşması da Veltins Arena'da organize edilmiş ve Guiness rekorlar Kitabı'na giren bir seyirci rekoru kırılmıştı. Ancak yine de bu organizasyonların sayısı da yılda 10- 15'i geçemiyor. Yani topladığınızda Arena maçlar dahil yılda maksimum 40-45 gün işletilebiliyor. (Kapalı alanlar hariç)
 
Galatasaray açısından, ki Vodafone Arena açıldığında da aynısı geçerli olacak, en büyük sorun daha önce de yaşanan çimlerin bu tür organizasyonlarda zarar görmesinin garanti olması. Schalke raylı bir sisteme sahip olmasına rağmen sınırlı sayıda organizasyona ev sahipliği yapabilirken, bizim statlarımızda bu tür organizasyonlardan büyük gelirler elde etme düşüncesi ne kadar gerçekçi olabilir ki? Nitekim raylı sisteme sahip olmayan Bayern Münih'in stadı Allianz Arena'da da yalnızca kapalı alanlarda organizasyonlar düzenlenebilmekte.
 
Bir başka düşünülmesi gereken konu ise diğer organizasyonlardaki gelirlerin asla bir futbol maçı düzeyine çıkmaması Örneğin bir futbol maçı fiyatına bir müziksevere stadyum konseri bileti satmanız mümkün değil, ki burada aslan payını konserin sahibinin aldığı unutulmamalı. (Peter Peters'in sözleri)
 
Yine başka bir handikap da lig, Avrupa, kupa maçlarının fikstürlerinin yeterince önceden belli olmaması nedeniyle bir organizasyon talebine anında cevap verememeniz. Çünkü özellikle pop konseri gibi büyük organizasyonlar en az 6-12 ay öncesinden planlanıyor. Burada elinizde sadece maç olmayacağına emin olduğunuz tarihler kalıyor ki o tarihlere herhangi bir organizasyon denk gelmesi tamamen şansa kalmış bir durum.
 
Özhan Canaydın'ın açıklamasına konu ettiğim yazımı şu cümlelerle bitirmiştim: 
 
“Başkan Canaydın tüm pozitifliği ile stadımızı yılda 120 gün işleteceğiz dese de bu rakam bu veriler ışığında hiç gerçekçi değil. Galatasaray stadında maçlar dahil 50-60 gün organizasyon yapabilirse bu çok iyi bir rakam olur ve buna hemen şimdiden razı olmalıdır”
 
Peki, aradan geçen yaklaşık 4 yılda TT Arena'da kaç organizasyon yapılabildi? Takdir sizlerin.