Hakan Çalhanoğlu gerçeği

Fatih Terim yurt dışında doğup büyümüş orada yetişmiş oyuncularla genelde problem yaşamaktadır. Çünkü Fatih Terim kendisine biat edilmesini seven bir kişiliktedir.

NTV Spor 24 Ara 2014
Hakan Çalhanoğlu gerçeği
Almanya Futbol Federasyonu yeni Sportif Direktörü Hansi Flick, kısa süre öncesine kadar Alman Milli Takımı Teknik Direktörü Joachim Löw'ün yardımcısıydı. 2006 yılında Löw ile bu göreve gelmesi sonrası 8 yıl boyunca Milli Takım'da görev yaptı. Almanya'nın şampiyonluğu ile sonuçlanan Dünya Kupası'nın ardından da boş bulunan ve kendisi için bekletilen Futbol Federasyonu sportif direktörlüğü görevine 1 Eylül itibarıyla başladı. Bununla birlikte Flick, A Milli Takım hariç tüm Almanya futbol alt yapısının da sorumluluğunu üstlenmiş oldu.
 
Yeni Sportif Direktör Sport Bild dergisine ilk röportajını verirken özellikle Almanya'da yetişip başka ülkelerin milli takımlarını tercih eden oyuncular konusunda çok çarpıcı sözler söyledi. En dikkat çeken cümlesi ise “eksikliğini tek hissettiğimiz oyuncu Hakan Çalhanoğlu” oldu. Bir kere eğer Hansi Flick bu cümleyi kuruyorsan bu aynı zamanda Löw'ün de düşüncesidir. Bunu bir kenara koyalım.
 
Oysa 14,5 Milyon Euro ile Leverkusen tarihinin en yüksek bonservis bedeli ile bu takıma transfer olan ve 2 sezondur Bundesliga'da adından sürekli söz ettiren Hakan Çalhanoğlu Türk Milli Takımı'nı tercih etti ve bizim oyuncumuz. Peki Milli Takım Avrupa Şampiyonası elemelerinde neredeyse havlu atmak üzereyken takımın Arda Turan ile birlikte en önemli oyuncusu ve en büyük silahı olan Hakan Çalhanoğlu nerede? Maalesef bazı egoların kurbanı olduğu için kadro dışında. Hem de Ömer Toprak ile birlikte.
 
Bir kere altını özellikle çizmek gerekiyor. Alman Milli Takımı'nda oynayacak kapasitede olan bu oyuncuların her şeye rağmen Türk Milli Takımı formasını tercih etmiş olmaları başlı başına dikkate alınması gereken tek şeydir. Bu oyuncular bu kararı vermişken “takımda oynamak istemiyorlar” algısını yaratmaya çalışmak çok büyük bir haksızlıktır.
 
Daha önce de çeşitli mecralarda sıklıkla belirttim. Böyle durumlar genelde Fatih Terim'in Milli Takım'ın başında olduğu dönemlerde ortaya çıkmıştır. Terim yurt dışında doğup büyümüş orada yetişmiş oyuncularla genelde problem yaşamaktadır. Çünkü Fatih Terim kendisine biat edilmesini seven bir kişiliktedir. Türkiye'de yetişen oyuncular böyle bir kültürün içinde yoğruldukları için pek sorun yaşamazlar. Ancak Almanya ve diğer ülkelerde yetişen oyuncular kendilerine daha çocukluktan aşılandığı için özgüvenleri her zaman yerindedir ve birey olduklarının farkındadırlar. Düşüncelerini kendilerine öğretildiği gibi çekinmeden ifade ederler. Hamit Altıntop buna güzel bir örnektir. Oysa Türkiye'de yetişen oyuncular “önümüzdeki maçlara bakıcaz” “bacağım kopsa da oynarım” “aslan başkanım, kaplan yöneticim ve büyük taraftarım”  cümlelerinden fazlasını kuramadıkları için sorun yaşamazlar. Yıldıray Baştürk de, Nuri Şahin de ve şimdi Hakan Çalhanoğlu ile Ömer Toprak da bu nedenle zorluklar yaşamışlar ve yaşamaktadırlar. Mesut Özil geçmişte Türkiye'yi seçmediyse bunun bana göre önemli nedenlerinden biri Fatih Terim'dir. İçlerinde işi çözüp o biat kültürüne uyanlar da tabii ki vardır, o da ayrı.
 
Şimdi düşünelim. Bundan 1 yıl önce Milli Takım otelinde bir skandal yaşanıyor ve bu skandal hasıraltı ediliyor. Gerçek ortaya çıktıktan sonra ise mağdur olanlar suçlu durumuna düşürülüyor. Nedeni de “sakatlık bahanesi” ile kadrodan aflarını istemiş olmaları. Oysa o tarihte Fatih Terim gerekenleri yapsaydı bugün bu skandal çoktan unutulup gitmişti. O dönem yapılacak şey Gökhan Töre'yi ceza kuruluna sevk etmek, belli bir süre Milli Takım'dan men cezası vermek cezasını da tamamlayınca hak ediyorsa yeniden Milli Takım'a almaktı. Olay bugünlere kadar geldiyse bunun baş sorumlusu olayı iyi yönetemeyen ve halı altına süpüren Fatih Terim'dir. Ama o iki oyuncuyu Milli Takım'ı gönülden istemiyorlar diyerek toplumun önüne atmayı tercih etti. Milli Takım'da hak edenler oynayacaksa bunu en başta hak edenler Bundesliga'nin en önemli oyuncularından olan Hakan Çalhanoğlu ve Ömer Toprak'tır. Ama kişisel egolar yüzünden bu iki oyuncu Milli Takım dışında bırakılarak Milli Takım adeta cezalandırılmıştır.
 
Bu kararın ardından Almanya kamuoyunda oluşan algı ise Fatih Terim'in skandalın kahramanı Gökhan Töre'yi mağdur olan Hakan Çalhanoğlu ve Ömer Toprak'a tercih ettiği yönünde oldu. Bu kararı kesinlikle anlayamıyorlar. Bunun yanında Leverkusen Spor Direktörü Rudi Völler'in Fatih Terim'i Almanya'ya davet edip hala bir cevap alamamış olması da işin bir başka boyutu.
 
Son söz: Türk futbolunu yönetenlerin artık Hakan Çalhanoğlu gerçeğini kabul etmesi gerekiyor.