İsmail Kartal denklemi

Fenerbahçe’nin Akhisar Belediye karşılaşmasında sahasında aldığı yenilgi ve Konyaspor beraberliği sonrası hem medyada hem de Fenerbahçe taraftarları arasında İsmail Kartal’ın verdiği kararlar tartışılıyor.

NTV Spor 02 Mar 2015
 İsmail Kartal denklemi

Fenerbahçe'nin Akhisar Belediye karşılaşmasında sahasında aldığı yenilgi ve Konyaspor beraberliği sonrası hem medyada hem de Fenerbahçe taraftarları arasında İsmail Kartal'ın verdiği kararlar tartışılıyor. Cumartesi akşamı oynanan maçtan sonra birçok Fenerbahçeli dostumun İsmail Kartal'ın kararları ve kapasitesini hedef alan cümlelerine tanık oldum.

Peki, Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım Kartal'ı teknik direktörlüğe getirirken acaba doğru bir hamle mi yaptı. Hoca'yı eleştirirken diğer yandan da bu görevi kendisine veren Aziz Yıldırım'ın bu kararını analiz etmek gerekiyor.

Dünyada futbol takımlarının genelinde teknik direktörler genelde kötü polisi oynarken yardımcı teknik adamlar iyi polis rolüne soyunurlar. Teknik direktör her zaman için takımdaki disiplini belirleyen futbolcuyla arasına belli bir mesafe koyarak onlarla yalnızca gerektiği kadar muhatap olan, yeri geldiğinde de yüksek sesle hatta zaman, zaman bağırarak “fırçasını atan” bir figürdür. (Tabii Ergin Ataman'ın attığı tokat olayına kadar asla varmayacak şekilde). Buna karşın yardımcının takımı çalıştırmanın yanında görevi futbolculara yakınlaşarak onlarla teknik direktörün olduğundan daha samimi olmak ve onları rahatlatıp bir yerde “gazını” almaktır. Yardımcı teknik adamlar genelde futbolcularla arkadaş gibi olurlar.

Diğer yandan da yine yardımcı bir antrenörün Fenerbahçe gibi büyük ve her zaman “başarıya mahkum” bir kulübün teknik direktörlük görevine getirilmesi her daim o teknik adamın bu görevde yetkinliğinin sorgulanmasına neden olur. Özellikle de Emenike, Diego konusunda verdiği kararlar gibi kararlar söz konusu olduğunda.

İşte bu bağlamda baktığınızda Fenerbahçe'de ortaya bir problem çıkıyor. İsmail Kartal, Aykut Kocaman ve Ersun Yanal dönemlerinde 4 yıl boyunca yardımcı antrenör olarak görev aldı. Yani 53 yaşındaki hoca 4 yıl süreyle “iyi polis” rolündeydi. Fenerbahçe'nin şu andaki kadrosunun uzun süredir birlikte olduğu da düşünüldüğünde İsmail Kartal 4 yıl boyunca oyuncularla hep başka bir ilişki düzeyinde ve çoğu ile arkadaş gibiydi. Peki böyle bir figür teknik direktörlüğe getirilince futbolcularla ilişkisini hiçbir şey olmamış gibi aynı düzeyde sürdürebilir mi? Veya onlara gerektiğinde sert sözlerle yüklenip ses tonunu yükseltebilir mi? Taktiklerine futbolcular ne derece içten inanırlar. Emenike'nin her hafta gösterdiği verimsiz oyunu gören futbolcuların hocaya inancı ne kadar sürer.

İşte Fenerbahçe'de bana göre en önemli soru işaretleri bunlar. İsmail Kartal ile daha önce çok daha rahat bir ilişki sürdüren ve onunla arkadaş gibi olan, teknik direktörlüğe getirildiğinde de ilişkinin yakınlığı nedeniyle sevindiklerini söyleyen oyuncular değişen ilişki düzeyini fazlasıyla yadırgamış olabilirler. Bu da huzursuzluğun ve özgüven kaybının kaynaklarından biri olabilir.

İşte bir yardımcı teknik direktörü göreve getirmek bu nedenle bıçak sırtı bir durumdur. Çünkü eski ilişkinizi sürdürmek artık çok mümkün değildir ve üzerinize aldığınız ağır sorumlulukla oyuncudan daha önce yapmadığınız şekilde taleplerde bulunmak durumundasınızdır. Bu özellikle de Fenerbahçe gibi eski
ve yaşı ilerlemiş kariyerli oyuncusu fazla ve mutlak surette başkan tarafından domine edilen kulüplerde çok daha zor olur.

İşte bu bağlamda Başkan Aziz Yıldırım bana göre yukarıda bahsettiğim nedenlerle İsmail Kartal hamlesi ile yanlış bir karara imza atmıştır. Fenerbahçe'nin işi sezon sonuna kadar kolay olmayacaktır.