Tuchel Klopp’un mirasına karşı

2015/16 sezonunda Thomas Tuchel Jürgen Klopp’un mirasına karşı mücadele verecek...

NTV Spor 21 Nis 2015
Tuchel Klopp’un mirasına karşı

Borussia Dortmund 2014/15 sezonuna başlarken hedef yine Bayern'in ligdeki en büyük rakibi olmak ve daha önce üst üste iki kez olduğu gibi şampiyonluk tepsisini Dortmund'a getirmekti. Zaten tüm futbol kamuoyunun beklentisi de Dortmund'un Bayern Münih için yine en zorlu rakip olacağıydı. Ancak işler uzun yıllardan beri olmadığı kadar ters gitti. Dortmund'un artık ligin ilk yarısında alınan seri yenilgiler ve 17. Sıraya inilmesi sonrası artık yeni bir hedefi vardı. Ligde kalmak.

Jürgen Klopp ve öğrencileri ligin ikinci yarısına da ilk iki maçta 1 puan alarak başlarken daha sonra beklenen çıkışı yakalayıp 7 maçlık bir yenilmeme serisi ile 17 puan topladı. Bu dönemde sarı-siyahlılar Şampiyonlar Ligi'ne Juventus'a iki maçta da yenilerek veda ederken tek hedef olarak kalan Almanya Kupası'nda yarı finale kalmayı başardılar. Ancak yarı finalde rakip Münih'te Bayern Münih oldu. Kupa yarı finalindeki rakip Bayern, kısa süre önce Bundesliga'nın 27. haftasında Dortmund'a konuk olmuş ve karşılaşmayı 1-0 kazanmıştı. Sonuçta kaybedilen takım Almanya'nın 1 numarasıydı. Ertesi hafta Mönchengladbach deplasmanına giden Dortmund burada da 3-1 mağlup olarak ligdeki 13'üncü maçını kaybediyordu. Bu sayı Klopp'un takımının son iki sezonda aldığı toplam yenilgiye şimdiden eşitti. Ve son 4 sezonda 2 şampiyonluk 2 lig ikinciliği elde eden Dortmund'un Avrupa'ya gideceği bile şüpheliydi.  Mönchengladbach yenilgisinin üzerinden 4 gün geçtikten sonra 15 Nisan günü ise hiç beklenmedik ayrılık kararı geldi. Jürgen Klopp sezon sonunda 2018'e kadar sözleşmesi olduğu Dortmund'dan ayrılacağını açıkladı.

Klopp sonrası Dortmund'un başına geçeceği düşünülen isim ise çok netti. Thomas Tuchel. Daha önce adı yoğun şekilde Galatasaray ile anılan Alman Hoca, takım çalıştırmama kararını sezon boyunca uyguladı. Ancak yeni sezon için adı ilk önce RB Leipzig ve Hamburg ile çok sık anılmaya başladı. Hatta Hamburg ile anlaşmasına kesin gözü ile bakılıyordu. Ancak anlaşma olmadı. Klopp'un ayrılacağını açıkladığı gün Hamburg Bruno Labbadia ile anlaştı ve o an herkes Dortmund'un yeni hocasının adının Tuchel olacağı konusunda hemfikirdi. Nitekim 19 Nisan Pazar günü Dortmund kulübü bir açıklama ile Thomas Tuchel'ın 1 Temmuz 2015 itibarıyla takımın başına geçeceğini ve kendisi ile 3 yıllık sözleşme imzalandığını duyurdu.
Peki, çok değerli ve ağır bir miras alacak ve Dortmund'da göreve başlar başlamaz sürekli olarak Jürgen Klopp ile karşılaştırılacak Thomas Tuchel nasıl bir kişilik. Dortmund'da uyacak mı? Taraftar unsurunun çok ön planda olduğu kulübün taraftarı ile Klopp gibi sıcak ilişkiler kurabilecek mi? Duygularını her zaman ön plana çıkartan Jürgen Klopp'a göre Tuchel nasıl bir profil çizecek? İşte bütün bunları bize en net şekilde söyleyebilecek insanlardan biri şu an Schalke'de forma giyen Christian Wetklo. 35 yaşındaki kaleci Mainz'da 7 sezon Jürgen Klopp ile çalıştıktan sonra 5 sezon da Thomas Tuchen'ın kadrosunda bulundu.

Alman kaleci iki hoca arasındaki farkla için şunları söylüyor.
“Her ikisi de çok mükemmel antrenör. Ancak takımlarını farklı şekilde motive ediyorlar. Kloppo hisleri ile Tuchel'dan daha çok karar veriyor. Yapılan toplantılarda futbolun içeriğini korusa da hep özel bizi motive edici konuşmalar da yapardı. Thomas da önemli maçlar öncesinde motive edici konuşmalar yapar ayrıca video analizlerine önem verirdi. Ama rakipleri en küçük ayrıntılarına kadar inceler ve bize öyle sunardı” Sezon başı çalışmaları için Wetklo'nun söyledikleri ise şunlar. “Klopp ile hazırlıklar zor ve çok daha yoğundu. Tuchel'da ise biz kaleciler daha çok kaleci antrenörü ile çalışırdık.

Diğer yandan her iki teknik adamı yakından tanıyanlar ise şu yorumları yapıyor. “Tuchel, daha akademik bir tarz sergiliyor. Heyecanlı yapısı olmasına karşın davranışları mesafeli. Klopp'un gösterdiği sıcaklık, metanet ve olayları fazla kafaya takmama Tuchel'da yok. Ancak kesinlikle modern çalışmadan yana.”
Her iki teknik adamı da uzun yıllardan beri izliyorum. Tuchel'da Klopp'un o insanı büyüleyen havası ve medyatik tavrını bulamak zor. Tuchel'ın kendine has bir karakter yapısı var. Bu nedenle Dortmund'da işi kesinlikle hiç kolay olmayacak. Açık ve net olan tek şey, özellikle Dortmund taraftarlarının Klopp sonrasına kendilerini şimdiden alıştırmaları gerekiyor. Bu Tuchel'in topa sahip olma üzerine kurulu ve hücuma dönük oyun anlayışı ile sınırlı olmayacak. Çünkü duygularını ön plana çıkartan, mizah anlayışı ve esprili yorumları ile karizmatik bir havası olan Klopp'u artık bulamayacaklar.

Tuchel'ın kesinlikle Dortmund'da kendi kişiliğini ortaya koyması ve Klopp'un bazı şeylerini kopyalayarak hoş görünmeye çalışmaması gerekiyor. Ayrıca Dortmund ile oluşturacağı bağ kulüpte geçireceği sürede en önemli unsurlardan biri olacak.

Dortmund taraftarlarının Tuchel göreve başlamadan önce içini ferahlatacak ilk şey ise Thomas Tuchel'in de aynen Jürgen Klopp gibi başarısızlığı kabullenemeyen bir yapısının olması.
2015/16 sezonu başladığında Dortmundlu oyuncular rakiplerine karşı mücadele ederken diğer yandan Thomas Tuchel da Jürgen Klopp'un mirasına karşı mücadele verecek.