Nebil Evren ile 90+ (28. Hafta)

Sevgili ntvspor.net okuyucuları, Spor Toto Süper Lig’de 28’inci haftanın panoramasıyla karşınızdayız.

NTV Spor 09 Nis 2014
Nebil Evren ile 90+ (28. Hafta)

Sevgili ntvspor.net okuyucuları,

Spor Toto Süper Lig'de 28'inci haftanın panoramasıyla karşınızdayız. Önce sonuçlar:




24 gol atıldı. Kasımpaşa art arda 4'üncü deplasman maçında berabere kaldı, Akhisar Belediye'nin galibiyet hasreti 5 maça, Antalyaspor'un 10 maça çıktı, Beşiktaş 3 puanı 2-1'lik sonuçla aldı, Rizespor kendi evinde art arda 4'üncü kez kazanamadı, Kayseri Erciyesspor 3 hafta aradan sonra galip geldi, Elazığspor üst üste 3'üncü dış saha maçını kaybetti, Bursaspor 3 maç yenildikten sonra kazandı, derbide Galatasaray tek golle galip geldi, Trabzonspor 3 puana 3 golle ulaştı.

Ayrıntılara geçelim...
Türk Telekom Arena'daki derbide Galatasaray, Fenerbahçe'yi 1-0 yendi. Galatasaray 3 hafta aradan sonra galip geldi, Fenerbahçe'nin galibiyet serisi 5'te kaldı.



Topa sahip olma ve pas sayılarında Galatasaray'ın ciddi bir üstünlüğü var. Ceza alanına atılan top ve şut sayılarındaki fark ise çok az. Köşe vuruşları eşit. Rakibi karşılama mesafelerinde kayda değer bir fark yok. Fenerbahçe 47 dakika sahada bir kişi eksik oynadı.



Karşılaşma 2'si kırmızı karta dönüşen 16 sarı kartla tamamlandı. Buna futbolcular arasındaki gerilim ve tartışmalar da eklenenince 90 dakikanın yarısında bile top oyunda değildi.



Maçta tam 45 faul yapıldı. En çok faul yapan da Emenike oldu. 40'ıncı dakikada kırmızı kart gören Emre'nin faul sayısı 5. Bu kadar faulün yapıldığı ve kartın çıktığı bir derbiden sonra faul ve kartları Avrupa'nın önde gelen ligleriyle kıyasladık.



Türkiye'deki maç başına faul ortalaması özellikle İngiltere ve İspanya'nın çok üstünde. Türkiye'de her 7 faule 1 sarı veya kırmızı kart gösterilirken, Almanya'da bu sayı 8,1, İspanya'da ise 5,4.  
Maçın en çok konuşulan isimlerinden biri Mancini'yle tartışarak oyundan çıkan Selçuk'tu. Ama biz saha içi performansına değişik bir açıdan bakacağız.



Bu sayılara göre Galatasaray'ın attığı golün hazırlanışında katkısı olan Selçuk sezon ortalamasına kıyasla derbinin ilk yarısında rakip kaleye daha yakın oynadı ama ikinci yarıda durum tam tersine döndü.



Galatasaray'da en çok pas alan futbolcu da Selçuk'tu. Fenerbahe'de ise Emenike. Bir forvetin maçın en çok pas alan oyuncu olması çok alışıla gelmiş bir durum değil.



Emenike'ye atılan pas ortalaması aslında Galatasaray maçından fazla. Ama isabet oranlarında ciddi bir fark var.

Şimdi de Beşiktaş'ın 2-1 kazandığı Kayserispor maçına bakalım. Beşiktaş kendi evinde art arda 3'üncü galibiyetini aldı. Kayserispor'un galibiyet serisi 3 maçta kaldı.



Beşiktaş çok az bir farkla topla daha çok oynadı ve daha fazla pas yaptı. Ceza alanına gönderilen toplarda Kayserispor önemli bir farkla üstün ama buna rağmen Beşiktaş'ın şut ve isabetli şut fazla. Rakibi karşılama mesafesi Beşiktaş'ın kendi evinde oynamasına rağmen Kayserispor'a oranla 9 metre kendi kalesine yakın oynadığını gösteriyor.



Maçın ilk yarısıyla ikinci yarısı arasında pozisyon zenginliği bakımından büyük fark vardı. İki takımın da ceza sahasında topla buluşma ve şut sayıları ikinci yarıda artıyor. Ama ceza sahasından şutlar, ceza sahasında topla buluşma sayılarının artışına paralellik göstermiyor özellikle de Kayserispor'un ikinci yarıdaki baskılı oyununu düşünürsek.



Beşiktaş ilk yarının 11 dakikalık bir bölümünde rakibine büyük üstünlük sağlarken, Kayserispor ikinci yarının 22 dakikalık bir bölümünde ciddi bir hücum üstünlüğü kuruyor.



Art arda ciddi sakatlıklar geçiren İsmail Köybaşı, bu sezon Beşiktaş formasıyla ancak 4'üncü resmi maçına çıktı ve ilk kez 90 dakika sahada kaldı. İsmail, önünde oynayan takım arkadaşı Motta'dan sonra ceza alanına en çok top gönderen ikinci oyuncu konumunda.

Şimdi de haftanın en'leri, 11'i, gol ve asist krallığı sıralamasına bakalım

HAFTALIK ANALİZ
Topla en çok oynayan takım: Gençlerbirliği 766
Topla hücum bölgesinde en çok oynayan takım: Gençlerbirliği 248
Rakip ceza alanına en çok top gönderen takım: Rizespor 54
Rakip ceza alanında topla en çok oynayan takım: Kasımpaşa 27
En fazla şut atan takım: Kasımpaşa 23
Rakibi en ileride karşılayan takım: Gençlerbirliği 48 metre
En fazla faul yapan takım: Konyaspor 33

HAFTALIK ANALİZ
Topla en çok oynayan futbolcu: 115 Nizamettin (Gençlerbirliği)
Hücum bölgesine en çok top gönderen oyuncu: 23 Çağlar (Elazığspor)
Hücum bölgesinde topla en çok buluşan oyuncu: 46 Nizamettin (Gençlerbirliği)
Rakip ceza alanına en çok top gönderen oyuncu: 15 Güray (Akhisar) , Biseswar (Kayserispor)
Rakip ceza alanında en çok topla buluşan oyuncu: 9 Adem (Kasımpaşa), Yasin (K. Erciyesspor)
En fazla şut atan oyuncu: 7 Adem (Kasımpaşa)
En çok faul yapan oyuncu: 8 Uğur (Antalyaspor), Vukovic (Konyaspor)


HAFTANIN 11'İ

GOL KRALLIĞI
Burak Yılmaz   13
Aatif Chahechouhe   13
Bogdan Stancu  13
Hugo Almeida  12
Burhan Eşer  12
Emmanuel Emenike 11
Moussa Sow  11
Oscar Scarione  11
Deniz Yılmaz  11


ASİST KRALLIĞI
Cicinho    12
Caner Erkin   10
Emmanuel Emenike  8
Olcay Şahan   8

PUAN DURUMU





Fenerbahçe derbiyi kaybetmesine rağmen ligin bitimine 6 hafta kala 10 puan farkla lider. Galatasaray ve Beşiktaş 53'er puanda. Trabzonspor 4'üncülüğe, Karabükspor 5'inciliğe yükseldi. Sivasspor 3 basamak birden geriledi. Eskişehir, Gençlerbirliği ve Akhisar'ın yeri değişmedi. Bursaspor ile Gaziantepspor yer değiştirdi. Kümede kalma mücadelesinde hesaplar hala çok karışık. 13'üncü Konyaspor ile lig sonuncusu Kayserispor arasındaki puan farkı sadece 8. Antalyaspor ile Elazığspor da küme düşme hattında. Kayseri Erciyesspor tam 21 hafta sonra küme düşme hattından çıktı. 

GELECEK HAFTANIN PROGRAMI



Spor Toto Süper Lig'de 29'inci haftanın değerlendirmesiyle yine bu köşede görüşmek üzere.

Hoşçakalın.

İstatistik verileri Matchstudy'den alınmıştır.