Madde madde yeni Fenerbahçe!

Taraftar bu sene bambaşka bir Fenerbahçe izleyecek. Hızlı oyuna geçilecek, daha agresif bir takım yaratılacak. Orta sahada daha direkt paslar denenecek. Kanat oyunu öne çıkacak.

NTV Spor 14 Tem 2015
Madde madde yeni Fenerbahçe!

Fenerbahçe yeni sezona tamamen kabuk değiştirmiş haliyle girmeye hazırlanıyor. Haziran 25'te başlayan çalışmalarda takımda gözle görünür değişiklikler oldu. İstanbul etabı ve Topuk Yaylası kampı sonrasında takımdaki son durumu madde madde mercek altına almaya çalıştım.
 
GIULIANO TERRANEO
Yeni sportif direktör, taraftarın sevgilisi durumunda. Sosyal medyada kendisi için hazırlanan esprili fotoğrafları gösterdiğimizde kahkahalara boğulan Giuliano Terraneo çok geçmeden herkese adını ezberletti. Beş hafta gibi bir sürede Nani ve Robin van Persie dahil 8 transferde görüşmeleri bizzat sonlandıran Terraneo, Başkan Aziz Yıldırım ile uzun yıllardır tanışması sayesınde camianın kültürüne uzak bir isim de değildi. İtalyan yönetici Zico'nun Fenerbahçe'ye geliş sürecinde de etkili rol oynamıştı. Özellikle Avrupa transfer piyasasındaki geniş iletişim ağı ve çalışkan kişiliği, İtalyan'ın görüşmelerde neden öne çıktığının başlıca cevabı... Terraneo, Pereira ile sürekli görüşme halinde. Kampa geldiğinde de bir elinde telefonu, bir elinde not defteri sürekli çalıştı. Sempatik kişiliği ve esprileriyle girdiği her ortamda odak noktası olmayı başardı. Terraneo transfer sezonu bitiminde Samandıra'daki ofisinde takım ve yönetim arasındaki köprü olmaya devam edecek.


 
VITOR PEREIRA
Kampın tartışmasız yıldızı oldu. Agresif yapısının altında, “Mourinhovari” bir iletişim becerisinin de olduğunu her ortamda gösterdi. Çalışmaları kenardan izlemek yerine oyuncuların yanında oldu. Direktifler verdi, kutladı, sinirlendi, hatta pas çalışmasında topa bile müdahale etti. Gençlerle yakından ilgilendi. İstediğini yapamayan olursa, usanmadan tekrar tekrar yaptırdı. İsmail Kartal'a oranla çalışmaların çok daha içinde göründü. Tabii ki bu durumun oyuncular üzerindeki etkisinin olumlu mu olumsuz mu olacağını zamanla göreceğiz. Sistem olarak ise 4-4-2'ye yakın göründü. Zaman zaman 4-2-3-1 ve 4-4-1-1 dizilimlerini de denedi. (“Zaten bu dizilişlerin çoğu birbirinin farklılaşmış halleridir” konusu başka bir yazıya kalsın)
 
Pereira'nın yeni yardımcıları başta Luis Miguel olmak üzere, Filipe Almeida, Pedro Ribeiro ve Paolo Orlandoni takımla bu süreçte hep iyi ilişkiler kurmak, yakın olmak için çaba harcadılar. Yardımcılar takımın antrenmanı bittiğinde kendi ekstra çalışmalarını da ihmal etmediler.

KALE
Fabiano transferi Volkan Demirel'i hırslandırmış görünüyor. Hazırlık maçının ertesi gününü rejenerasyon antrenmanıyla geçirmesi gerekirken bile, tam performans çalıştı. Ekstra antrenman yaptı. Sakallarını kesmesi bile psikolojik olarak bir yenilenme içinde olduğunun göstergesiydi. Yine kalenin 1 numaralı favorisi olarak göründü. 
 
Fabiano ise rekabete hazır olduğunun sinyallerini verdi. Çalışmalarda kendisine verilen tüm talimatları eksiksiz yerine getirmeye çalıştı. Antrenman maçlarında arkadaşlarının beğenisini kazandı. Tabi ciddi bir rakibe karşı, kalesinde daha çok pozisyonla karşılaşacağı maçlarda izlemekte fayda var.

SAVUNMA
Caner Erkin sol tarafta rakipsiz görünüyor. Hırsıyla, yenilgiyi kabullenemez tavrıyla tam Pereira'nın istediği karakterde bir oyuncu görüntüsü çizdi.

Sağ tarafta Gökhan Gönül tecrübesiyle favori görünse de, Şener Özbayraklı bu bölgede ciddi bir rekabet ortamı oluşacağını gösterdi. İstekli, çalışkan ve yetenekli. Rakibi Gökhan Gönül olunca bir kat daha fazla çalışmalasının farkındaydı.


 
Stoper bölgesindeyse Bruno Alves ve Simon Kjaer sağ stoper, Abdoulaye Ba ve Mİchal Kadlec ise sol stoper olarak kullanıldı. Ancak Vitor Pereira, Bruno Alves'i önümüzdeki hazırlık maçlarında zaman zaman Kjaer ile deneyebilir. Geçtiğimiz sezon Bekir İrtegün ile oynarken olduğu gibi Bruno Alves yine sol stopere geçebilir. Çünkü öne çıkan iki isim Alves ve Kjaer'di. Alves milli takımdan geç gelmesi ve kampta yaşadığı ufak sakatlıklardan dolayı henüz yeni muhtemel partnerleriyle yeterince çalışamadı. Alves tam performansa çıkana kadar önümüzdeki dönemde bu bölgede sürprizlere hazır olmalı.
 
Bir parantez de gençlere açmak lazım. Pereira bu bölgede iki genç oyuncuyla yakından ilgilendi. Hakan Çinemre ve Savaş Polat, Portekizli teknik adamın beğenisini kazandılar. Pereira orijinal mevkisi sağ bek olan Savaş'a yer açmak için bu oyuncuyu sol bekte bile denedi. Savaş, Şanlıurfaspor ile yapılan hazırlık maçında sol çizgiye inerek yaptığı asistle hocasını sevindirdi.
 


ORTA SAHA
Orta sahada deneme - yanılma aşaması vardı. Değişen sistemle birlikte merkez pozisyonda öne çıkan 3 isim Josef de Souza, Mehmet Topal ve Raul Meireles...

Mehmet Topal'a 4-4-2 dizilişi yaramayabilir düşüncesi vardı ama çok çalışarak bu açığı kapatmaya çalıştı.

Josef için biraz daha süreye ihtiyaç var. Düzgün fiziği, bacak boyunun uzunluğu ve dikine pas tercihleri olumlu görüntüdeydi. Takıma yeni katılmasının da etkisiyle içine kapanık bir görüntüsü vardı. Takım uyumuyla paralel şekilde sahadaki performansı da şekillenecektir.
 
Yeni sistemle birlikte sağlıklı bir Meireles bu sistemin vazgeçilmezi olur. Samuel Holmen'in ise bu alternatifler arasında çok fazla süre şansı olmayacak gibi göründü.

Pereira bu bölgede zaman zaman Diego'yu da oyun kurucu gibi denedi. Uzun paslarla oyunun yönünü değiştirmeyi hedefleyen Pereira'nın sisteminde Diego'nun isabetli uzun paslarına ihtiyaç var. Ancak defansif anlamda yaşanacak dezavantaj sorun yaratabilir. Diego konusuna devam edeceğiz.


 
Kanatlarda Nani tartışmasız ilk alternatif olacak. Kendine güveni tam, hareketli, arıyor. Çabuk uyum sağlayacak gibi duruyor. Pereira onu iki tarafta da kullanacağını gösterdi. Nani oynadığı sürece oyun içinde Fenerbahçe'nin kanat oyuncuları sık sık yer değiştirecektir.

Stoch, Fenerbahçe formasını çok özlediğini her fırsatta söyledi kamp boyunca. Bunu çalışmalarda, hazırlık maçlarında da gösterdi.

Krasic çok istekliydi. Takıma, futbola dönebilmek için neredeyse kendini parçaladı. Ama uzun süre uzak kalmanın handikapını yaşıyor. Oyun içinde hem mental, hem fiziksel dalgalanmalar yaşıyor.

Alper de rekabette geri adım atmadı. Ekstra çalışmalar yaptı. Kendini göstermeye ve takım oyuncusu olduğunu göstermeye gayretliydi.


 
FORVET
Robin van Persie'yi bu bölgede tartışmasız ilk alternatif olarak yazmamıza kimse itiraz etmez sanırım. Emenike'nin de gidişiyle birlikte iki ana seçenek kaldı RVP'nin yanında oynayacak: Fernandao ve Moussa Sow...

Sow kilo vermiş şekilde katıldığı kampta daha istekli bir görüntü çizdi. Bu profile hazırlık maçlarında ve antrenmanlarda attığı golleri de ekledi. Yeniden merkez santrfor gibi oynayacak olmasından mutlu görünüyordu. Ancak rakipleri de çok güçlü.

Fernandao çok iyi bir kamp dönemi geçirdi. Yüksek toplarda takımın en iyisiydi. Sırtı dönük oynadı, savunma arkasına koşular yaptı. Van Persie gelmeden forvetten bir yer kapmak niyetinde gibiydi. Ancak Pereira yine de oyun içindeki temposunu arttırabilmek için çalışmalarda sık sık oyuncusuna talimat verdi.

Bu bölgede sürpriz sayılabilecek isimse Diego. Pereira, Brezilyalı oyuncuyu 4-4-2'nin ileri ucunda kısa santrfor gibi denedi. Bu da bir alternatif olarak cepta kalsa da van Persie geldikten sonra bu bölgede Diego'nun şansı şimdilik düşük.
 
Uzun lafın kısası, taraftar bu sene bambaşka bir Fenerbahçe izleyecek. Hızlı oyuna geçilecek, daha agresif bir takım yaratılacak. Orta sahada daha direkt paslar denenecek. Kanat oyunu öne çıkacak. Yeni sportif direktör, yeni teknik direktör, yeni ekol, yeni oyuncular, gelenler, gidenler derken Fenerbahçe yepyeni umutlarla sezona başlayacak.