Bilic sınıfı geçti

Bilic, çok iyi bir futbol takımı yarattı. Bir kolej takımı yarattılar.

NTV Spor 04 May 2015
Bilic sınıfı geçti

RIDVAN DİLMEN: Bilic'in planı tuttu. Trabzon deplasmanında fazlasıyla sınıfı geçti.

GÜNTEKiN ONAY: Beşiktaş dev adım attı. G.Saray'ı da Akhisar'da baskı altına soktu.

GÜNTEKİN ONAY: Son bölümde Olcay sağ beke geçti, Sivok hastanelik oldu, Atınç girdi. Buna rağmen Beşiktaş kazanmayı başardı. Trabzonspor son derece etkisizdi.

RIDVAN DİLMEN: Son haftalarda Tolgay kadar iyi bir orta saha oyuncusu görmedim. Müthiş bir performans gösterdi. Maçın ritmini, temposunu ayarlayan oyuncuydu. İyi bir İlkay Gündoğan gibi oynadı. Rakibin ancak pasla, doğru oyunla temposunu bir oyuncu bu kadar düşürebilir. Xavi gibi oynadı. Trabzonspor'u hem fizik olarak hem de moral olarak bitirdi.

RIDVAN DİLMEN: Sivok'un sakatlandığı pozisyon bana göre sarı kart ve penaltıydı.

GÜNTEKİN ONAY: Bir takımın kazanmak zorunda olduğu bir maçta en golcü oyuncusunu yedek bırakması normal değil. Önce Demba Ba'yı oynat da sonra hangi yabancıyı oynatmayacaksan oynatma. Mustafa ile Demba Ba arasında uçurum var.

RIDVAN DİLMEN: Dört yıldızlık oynayan Sosa da beş yıldızlık oynayan Tolgay'a yardımcı oldu. Maçta etkinliğini çok gösterdi. Gökhan Töre de onlara ayak uydursa bu maç farka giderdi.

RIDVAN DİLMEN: Bilic, uzun oynayacağını tahmin ettiği Trabzonspor'a önlem olarak, Pedro'ya güvenemeyerek, Atınç'ı oyuna almakla çok doğru bir hamle yaptı.

GÜNTEKİN ONAY: Tolgay maçın yıldızıydı. Trabzonspor, Beşiktaş'a kaptırdığı Tolgay için boşuna o kadar ısrar etmemiş. Sosa'yı da iki haftadır beğeniyorum, çok etkili oynuyor.

RIDVAN DİLMEN: Bilic, devrede kontrolü ele almak için ne yapacağını düşünerek ikinci yarı çok doğru değişiklikler yaptı. Bilic, maçtan önce maçı çok güzel planlamış. Bilic, beğeniriz beğenmeyiz ama planını yaptı ve maç planladığı şekilde gitti.

RIDVAN DİLMEN: Beşiktaş kaybetseydi belki Bilic'i eleştirecektik ama artık Trabzon gelmemeye başlayınca risk almaya başladı ve Demba Ba'yı oyuna aldı. Tolgay, Trabzon'u oyundan düşürünce Bilic, artık kazanmak için hamle yaptı.

GÜNTEKİN ONAY: Trabzonspor çok kötü oynadı. Belki Beşiktaş'ın iyi oyunu da buna neden oldu ama Trabzonspor gibi bir takımın bu kadar etkisiz kalmaması gerek. Özer'in girdiği bir pozisyon dışında pozisyonları yok.

RIDVAN DİLMEN: Kaleci Günay çok güvenli oynadı. Bilic'i de tebrik etmek lazım, Cenk Gönen iyileşmiş olmasına rağmen Günay'ı kesmedi. Böyle giderse de kesmeyecek herhalde.

RIDVAN DİLMEN: Ersun Yanal, kontaraatak planıyla takımını oynattı. Trabzonspor'un milyon euroluk oyuncuları ortada yok. Trabzonspor iki yabancıyla oynadı. Diğer yabancıları sanki sahada değildi. Kaleci Hakan muazam oynadı. Farklı mağlubiyeti önledi. Rakibin bireysel hatasından kaynaklanan bir tane pozisyonları var. Beşiktaş, önümüzdeki hafta Gaziantep'i yener.

GÜNTEKİN ONAY: Beşiktaş şampiyonluğa dev bir adım attı. Galatasaray'ı da Akhisar deplasmanında baskı altına soktu.

RIDVAN DİLMEN: Kimse öyle kolay kolay Demba Ba'yı kesemez. Bilic için bu kararı vermek çok zor olmuştur.  Bilic için zihinsel anlamda çok yorucu bir hafta olmuştur. Stratejisini yabancılara göre kurmak zorundaydı. Planı tutmayabilirdi, kaybedebilirdi ama Trabzon deplasmanında bir teknik adam olarak fazlasıyla sınıfı geçti.

*****
Bir kolej takımı

RIDVAN DiLMEN: Beşiktaş, bu sezon çok iyi bir takım yarattı. Bir kolej takımı gibi.

GÜNTEKiN ONAY: Beşiktaş'ı başarılı olarak görmemiz için şampiyon olması gerekir.

RIDVAN DİLMEN: Şampiyonluk yarışında çok fazla öngörüler yapmak doğru değil. Ancak şunu söyleyebiliriz, üç takımın da teknik direktörü başarılı.

GÜNTEKİN ONAY: Beşiktaş'ın iki deplasmanı kaldı ama bu, avantaj mı dezavantaj mı bilemedim. Beşiktaş'ın kağıt üstünde dezavantajlı bir fikstürü olduğu düşünülüyordu. Trabzon deplasmanından 3 puanla dönerek bu düşünceyi bir ölçüde kırmış oldu. Beşiktaş, kalan 5 maçını da kazanırsa şampiyonluk turunu atacak. Aynı durum Galatasaray için de geçerli. Fenerbahçe ise rakiplerinin hatay yapmasını bekleme durumunda.

RIDVAN DİLMEN: Beşiktaş'ın kadrosunda Sosa ve Gökhan dışında Galatasaray ve Fenerbahçe taraftarlarının koşa koşa isteyebileceği bir oyuncu yok. Bilic, çok iyi bir futbol takımı yarattı. Bir kolej takımı yarattılar. Büyük aksiliklere ve İnönü'yü hiç görmemesine rağmen şampiyonluk iddiasını maç fazlasıyla lider olarak sürdürüyor.

RIDVAN DİLMEN: Trabzonsporlu oyuncuların sezon bitsin diye baktığını hissedebiliyorum. Bosingwa ve Medjani dışında yabancıları maçta yoktu. Trabzonspor maça hiç ortak olmadı.

GÜNTEKİN ONAY: Beşiktaş son 20 dakika çok pozisyon buldu. Altı tane net pozisyonu var. Trabzonspor son bölümde oyundan çok koptu. Ersun Yanal'ın o tempolu, agresif takımı hiç yoktu. Yatabare, Waris, Belkalem hiç ortada yoktular.

RIDVAN DİLMEN: Türkiye'de Beşiktaş kadar deplasmanda puan toplayan bir takım olmuş mudur acaba? Üstelik bu sezon kendi stadı da yok. İç saha maçları da yarı deplasman. Çok başarılı. Hatta tarihinin en başarılı sezonunu geçiriyor.

GÜNTEKİN ONAY: Beşiktaş'ı başarılı olarak görmemiz için şampiyon olması gerekir. Başarı, hedefle orantılıdır. Sahanın çok önemli olduğunu düşünmüyorum, takımın iyi olması çok daha önemlidir. Atletico Madrid aynı statta küme düştü, aynı statta şampiyon oldu. Saha avantajının elbette önemi var ama abartıldığı kadar önemli değil. İnönü Stadı'nda son 10 senesinde Beşiktaş'ın galibiyet oranı yüzde elliydi. Ayrıca Beşiktaş'ın kadrosunun da kaliteli olduğunu düşünüyorum.

RIDVAN DİLMEN: Beşiktaş, ev sahibi olsaydı bu sezon 10 tane kırmızı kart görmezdi. Daha da fazla penaltı atardı. Stadın şekli bile takımın performansını etkiler.

GÜNTEKİN ONAY: Beşiktaş'ın hiçbir zaman hakem avantajı olmadı. İnönü'deki Samsunspor maçında Beşiktaş'a 5 kırmızı kart çıktı.

RIDVAN DİLMEN: Bu arada Kasımpaşa, Önder Özen yönetiminde her geçen hafta biraz daha toparlıyor. Belli ki Önder Hoca, takım savunması konusunda çalışıyor.