Formula 1'de yeni sezon başlıyor
Sebastian Vettel'in şampiyonluğu ile sona eren 2010 sezonunun ardından, büyük bir hasretle beklediğimiz 2011 sezonu geldi çattı. Bu hafta sonu Albert Park'ta start alacak heyecan, Brezilya'ya kadar devam edecek. Sezona şampiyonluk parolası ile başlayan takımları ve pilotları mercek altına aldık.
Geçtiğimiz sezona muhteşem bir final ile nokta koymuştuk. Abu Dabi Grand Prix'inde mucize bir şampiyonluğun altına imza atan Sebastian Vettel, Formula 1'in en genç şampiyonu oldu. Alonso ile Webber'in şampiyonluk mücadelesi vermesini bekleyen bizler, Yas Marina'da adeta bir mucizeye tanıklık ettik.
Genç Alman, yaz boyunca bu şampiyonluğun tadını çıkardı. Son zamanlarda adı sık sık Ferrari ile anılan Vettel, takımı ile olan sözleşmesini de 2014'e kadar uzatınca bu dedikodular kesildi. Barcelona testlerinde en çok mesafe yapan Ferrari ve Red Bull, bu sezona da en büyük favori olarak başlayacak. 2009 yılında kullanılan ve büyük maliyeti olması nedeniyle geçtiğimiz sezon kullanılmayan KERS (Kinetik Enerji Geri Dönüşüm Sistemi) bu sezon yeniden kullanılacak. Ayrıca ayarlanabilir kanatların beraberinde getireceği geçişler, Formula 1 seyircilerine çok özel anlar yaşatacak.
Lastikler konusunda herhangi bir kural değişikliği olmasa da, Bridgestone'un Formula 1'den ayrılması ile yerine gelen gelen Pirelli, takımların isteklerine yönelik hamurlarla lastik üretiyor. Pirelli'nin sezon öncesi görülen en büyük handikapı ise çok çabuk aşınması. Bu aşınma, takımların yarış içinde daha fazla pit stop yapmaları anlamına gelecek. Bu sene lastik seçimleri çok daha önemli olacak.
2011 sezonu öncesi gridin en çok konuşulan takımları Red Bull ve Ferrari, Avustralya'ya en büyük favori olarak gidecekler. Son güncellemeler ile oldukça iyi bir konuma gelen Ferrari, tecrübeli pilotları Alonso ve Massa'nın bu sezon şampiyonluk için mücadele edebileceğini düşünüyor. İki pilotunun bu sezon yarışacağını açıklasalar da, bir Ferrari geleneği olan 'birinci pilot' düşüncesi ilk birkaç yarışın ardından keskin bir şekilde ortaya çıkacaktır. Diğer rakiplerinin karşı çıktığı takım emri uygulaması, Alonso'nun şampiyonluk yolundaki en büyük avantajlarından birisi olacaktır. F150, rakiplerinin gözünü oldukça korkuttu. Bakalım aynı performansı sezon başlangıcında da gösterebilecekler mi?
Geçtiğimiz sezonun markalar ve pilotlar şampiyonluğunu elinde bulunduran Red Bull cephesinden, özellikle Barcelona testlerindeki güncellemelerin ardından daha iddialı demeçler gelmeye başladı. Onlarda mutlak şampiyonluk hedefiyle sezona başlıyor. Adrian Newey'in yeni tasarımı RB7, unvanını korumak için geçtiğimiz yıldan daha iyi bir iş çıkarmak zorunda. 'iki numara' geçtiğimiz sene son yarışta kaçırdığı şampiyonluğa bu sezon ulaşabilmek için elinden geleni yapacaktır. Bu sezon Avustralyalı'nın şampiyonluk için son şansı olabilir. Vettel'in ilk mağlup etmesi gereken isim bu sezon da Webber olacaktır.
13 yıldır markalar şampiyonluğuna hasret olan McLaren, dünya şampiyonu pilotları Lewis Hamilton ve Jenson Button ile yeniden bu hedefine ulaşmak amacında. Geçtiğimiz hafta Hamilton ve Vettel'in söz düellosu adeta sezonun ilk kıvılcımını çakmıştı. Barcelona testlerinde çok iyi gözükmeyen MP4-26, sezonun ilerleyen yarışlarından ne kadar gelişecek bekleyip göreceğiz.
Tam 7 kez Formula 1 Dünya Şampiyonu olan Michael Schumacher, eski günlerine dönüşün yollarını arıyor. 2010'da takım arkadaşı Nico Rosberg'in gerisinde kalan Schumi, gözünü şampiyonluğa dikti. Şüphesiz her pilotun ona sonsuz saygısı var. Hungaroring'de eski takım arkadaşı Barrichello'yu duvara sıkıştırması bile onun saygınlığına leke süremedi. 'Yaşlı Kurt' önce Rosberg'i, daha sonra da rakiplerini geçmek zorunda.
Önce Kubica'nın ralli yarışında yaptığı kaza ve sonrasında Bahreyn'de yaşanan iç karışıklıklar, 2011 sezonunun biraz sönük başlamasına neden oldu. Tarihin en ateşli şampiyonluk yarışının yaşandığı 2010 sezonunun ardından, 2011'den beklentiler de çok yüksek. Albert Park'ta başlayacak heyecan, Brezilya'daki damalı bayrağa kadar nefesleri kesecek.
Yorum yazabilmek için giriş yapmalı ya da kayıt olmalısınız.