Amatör sporlar 2018 | ALMANAK

2018 yılı amatör sporlar için böyle geçti...

NTV Spor 31 Aralık 2018 - 15:02

Avrupa Güreş Şampiyonası’nda Türkiye 13 madalya ile tarih yazdı

Avrupa Güreş Şampiyonası grekoromen stil 130 kiloda Rıza Kayaalp, altın madalya kazandı. Rıza, üst üste 7, toplamda ise 8. kez Avrupa şampiyonu olarak “Asrın güreşçisi” unvanına sahip Hamza Yerlikaya’nın rekorunu egale etti.

Kadınlar 76 kilo finalinde Yasemin Adar, Rus Ekaterina Bukina’yı yenerek üst üste 3. kez altın madalynın sahibi oldu.

Kadınlar 59 kiloda Elif Jale Yeşilırmak, Bulgar Mimi Nikolova Hristova’yı 6-4 mağlup ederek kariyerinin ilk Avrupa şampiyonluğuna ulaştı.

74 kiloda Soner Demirtaş finalde Dağıstan asıllı Fransız Zelimkhan Khadjiev’i 2-0 yenerek üst üste 3. kez altın madalyanın sahibi oldu.

Olimpiyat şampiyonu Taha Akgül, serbest stil 125 kilo finalinde Gürcü Geno Petriashvili’yi 2-1 yenerek altın madalyaya uzandı. Avrupa Güreş Şampiyonası’nda Türkiye toplam 13 madalya alarak tarihi bir başarı elde etti.

 

Dünya Güreş Şampiyonası’nda Türkiye takım halinde üçüncü oldu

Türkiye, Dünya Güreş Şampiyonası’nda takım halinde 9 madalya alarak üçüncü oldu. Tek altın madalyayı, grekoromen stil 87 kilo finalinde ukraynalı Zhan Beleniuk’ı 2-1 yenen Metehan Başar kazandı. Milli güreşçi Yasemin Adar'a, Dünya Güreş Şampiyonası'nda 76 kilo yarı finalinde rakibinin sakat dizine hamle yapmamasından dolayı dünya fair play konseyi tarafından dünya fair play özel diploması verildi.

Bu yıl 657. düzenlenen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde başpehlivanlığı, finalde Şaban Yılmaz’ı yenen Orhan Okulu kazandı. Okulu, 3 yıl aradan sonra tekrar altın kemeri beline taktı.

Ramil Guliyev Avrupa Atletizm Şampiyonası’nda zirvede

Avrupa Atletizm Şampiyonası’nda Ramil Guliyev adını Avrupa atletizm tarihinin en iyi ikinci derecesiyle zirveye yazdırdı. Guliyev, kendisine ait 19.88’lik Türkiye rekorunu 19.76’ya indirdiği tarihi finalde 200 metrede altın madalya kazandı.

 

Cumhurbaşkanlığı Bisiket Turu’nda zafer Eduard Prades’in oldu

Jak Ali Harvey 100 metrede 10.01’lik dereceyle Türkiye’ye bronz madalya kazandırdı. Yasmani Copello, Türkiye rekoruyla gümüş madalya aldı. Yasemin Can, 5000 metrede Avrupa üçüncülüğünü elde etti.

Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu'nun bu yıl 54.sü düzenlendi. Turu hiç etap kazanmamasına rağmen Euskadı Basque Country-Murias takımından İspanyol sporcu Eduard Prades Reverter kazandı.

 40. Vodafone İstanbul Maratonu’nda kadınlar ve erkeklerde rekor kırıldı

Bu yıl 40. kez gerçekleştirilen Vodafone İstanbul Maratonu’nda yarış galiplerinden parkur rekoru geldi. Kenyalı atlet Felix Kimutai, 2:09:57’lik performansıyla Türkiye'de ilk kez 2 saat 10 dakikanın altında maraton koşan isim oldu. Kadınlarda ise Ruth Chepngetich, tarihin en iyi yedinci derecesini koşarken İstanbul Maratonu’nda üst üste ikinci birinciliğini elde etti.

13. Vodafone İstanbul Yarı Maratonu’nda ise hem parkur hem de Türkiye rekoru yenilendi. Yaklaşık 5 bin atletin start aldığı Yenikapı-Sirkeci-Zeytinburnu rotasındaki 21.1 kilometrelik yarışta Etiyopya’dan 19 yaşındaki Amdework Walelegn, 59:50’lik finişiyle Türkiye’deki en iyi dereceyi yakaladı. Kadınlarda Etiyopyalı Ababel Yeshaneh 1. oldu.

Milli takım Para Atletizm Avrupa Şampiyonası’ndan 10 madalya ile döndü

Almanya'nın başkenti Berlin’de organize edilen Para Atletizm Avrupa şampiyonası’nda milli takımımız 3 altın, 3 gümüş ve 4 bronz olmak üzere toplam 10 madalya ile yurda döndü.

Avrupa Tekvando Şampiyonası’nda üç altın madalya

Avrupa Tekvando Şampiyonası kadınlar 73 kiloda Nafia Kuş, kadınlar 62 kiloda İrem Yaman ve kadınlar 46 kiloda Rukiye Yıldırım, altın madalya kazandı.

Dünya Takımlar TTekvando Şampiyonası’nda Türkiye gümüş madalya aldı

Dünya Takımlar Tekvando Şampiyonası’nda Türkiye, karışı tekvando milli takımıyla gümüş madalya kazandı.

Avrupa Para-Tekvando Şampiyonasında Türkiye şampiyon oldu

Avrupa Para-Tekvando Şampiyonası'nda Türkiye, 7’si altın toplam 16 madalya kazanarak takım halinde şampiyon oldu.

 

Sümeyye Boyacı’dan Avrupa Paralimpik Yüzme Şampiyonası'nda tarihi başarı

2018 Avrupa Paralimpik Yüzme Şampiyonası'nda tarihi bir başarı geldi. Doğuştan iki kolu olmayan 15 yaşındaki Sümeyye Boyacı kadınlar s5 kategorisi 50 metre sırtüstünde altın madalyanın sahibi oldu. Ayrıca Sümeyye s5 kategorisi kadınlar 50 m kelebekte bronz madalya elde etti.

Ampute Futbol Milli Takımı dünya ikincisi oldu

Bir önceki yılı Avrupa şampiyonu olarak tamamlayan Ampute Futbol Milli Takımı, Dünya Kupası’nın final karşılaşmasında Angola’ya penaltı atışlarında 5-4 mağlup olarak dünya ikincisi oldu.

Bedelsel Engelliler Halter Avrupa Şampiyonası 67 kiloda şampiyon Sibel Çam

2018 Bedensel Engelliler Halter Avrupa Şampiyonası'nda Sibel Çam, Avrupa şampiyonu oldu. 67 kiloda mücadele eden milli sporcumuz 110 kg kaldırarak altın madalyaya ulaştı.

Milli okçu Mete Gazoz rekorlarla dolu bir yılı geride bıraktı 

Milli okçu Mete Gazoz Avrupa Şampiyonası'nda 86 toplam puanla ile gençler vrupa rekorunu kırdı. Daha önceki rekor 685 puan ile David Pasqualucci’ye aitti.

Makaralı yay kadın ve klasik yay kadın takımlarımız Avrupa şampiyonu olurken, Yasemin Ecem Anagöz bireyselde altın madalyaya uzandı. 

Eylül ayında Samsun Batı Park’da düzenlenen Dünya Kupası finallerinde makaralı yay karışık takımlarda yarışan Yeşim Bostan ve Demir Elmaağaçlı finalde karşılaştığı Hindistan’ı 159-152 yenerek  ve 159 puan ile Avrupa rekoru kırarak altın madalya kazandı. 

 

Can  Öncü, Moto 3’te tarih yazdı 

Can Öncü, Moto 3’te tarih yazdı. Sezonun son ayağı Valencia Grand Prix’sine Wild Card’la katılan 15 yaşındaki Can, ilk yarışında zafere ulaştı. 1991 yılında Noboru Ueda’dan sonra çıktığı ilk yarışta zafere ulaşan ilk sporcu oldu. Can öncü 15 yıl 115 günle bir Grand Prix kazanan en genç yarışçı ünvanını da elde etti. 

Şahika Ercümen 65 metreye indi, yeni bir dünya rekoru kırdı 

Dünya dalış rekortmeni Şahika Ercümen, Burdur’da bulunan Salda Gölü’nde 65 metreye inerek yeni bir dünya rekoruna imza attı. Ercümen, “Kadınlar paletsiz değişken ağırlık kategorisi”nde 55 metre sınırını aşan ilk kadın olarak tarihe adını yazdırdı. 

Avrupa Artistik Cimnastik Şampiyonası'nda İbrahim Çolak’tan gümüş madalya 

Cimnastikte bir ilk gerçekleşti. Avrupa Artistik Cimnastik şampiyonası'nda İbrahim Çolak, halka aletinde 15 bin 100 puan toplayarak Türkiye’ye bu alanda gümüş madalya kazandıran ilk sporcu oldu.

Ahmet Çelik üst üste 4. kez Gazi Koşusu’nu kazandı

Bu yıl 92.si düzenlenen Gazi Koşusu’nu Ahmet Çelik’in jokeyliğini yaptığı “Hep beraber” isimli safkan kazandı. Ahmet Çelik, üst üste 4. kez Gazi Koşusu’nu kazanarak rekor kırdı.