Bobo'nun gözü Oktay'ın tahtında!

Bobo, bu sezon Avrupa'da 6 gol daha atarsa Oktay Derelioğlu'nu geçecek.

NTV Spor 14 Temmuz 2010 - 07:28

Beşiktaş'ın golcü futbolcusu Deivson Rogerio Da Silva (Bobo), Avrupa kupalarında Oktay Derelioğlu'nun tahtına göz dikti.

Beşiktaş'ın şu andaki kadrosunda, attığı 8 golle Avrupa kupalarının en golcü futbolcusu olan Bobo, bu sezon 6 gol atması halinde, 14 golle siyah-beyazlıların Avrupa'daki en golcü futbolcusu olan Oktay Derelioğlu'nu yakalayacak.

Geçen sezon Beşiktaş'ın CSKA Moskova ile oynadığı ve 2-1 yenildiği UEFA Şampiyonlar Ligi grup son maçında takımının golünü atan ve Mehmet Özdilek'i geçen Brezilyalı futbolcu, bu sezon UEFA Avrupa Ligi'nde atacağı gollerle önce 9 gollü Daniel Pancu'yu geçmeyi, ardından da 14 gollü Oktay'ı yakalayarak zirveye çıkmayı hedefliyor.

Beşiktaş'ın bu sezon UEFA Avrupa Ligi'ne 2. ön eleme turundan başlaması ve ilk turlarda zayıf rakiplerle karşılaşacak olması Bobo'nun golle buluşma şansını da artıracak.

Siyah-beyazlılarda, Avrupa kupalarında Oktay 14, Pancu 9, Bobo, 8, Mehmet Özdilek 7 gole sahipken, Metin Tekin ve Feyyaz Uçar'ın 6'şar golleri bulunuyor.

BEŞİKTAŞ'IN AVRUPA KUPALARINDA 137. MAÇI
Beşiktaş, Faroe Adaları'nın Vikingur takımıyla yarın İstanbul'da yapacağı UEFA Avrupa Ligi 2. ön eleme turu ilk maçında Avrupa kupalarında 137. karşılaşmasına çıkacak.       

Siyah-beyazlılar, bugüne dek Avrupa kupalarında yaptığı toplam 136 maçtan 44'ünü kazanıp, 28'inde berabere kalırken, 64 müsabakada ise rakiplerine yenildi.

Avrupa arenasında bugüne dek rakip fileleri toplam 156 kez havalandıran ''Kara Kartallar'', kalesinde ise 207 gol gördü.

Beşiktaş, 1959 yılında başlayan Avrupa kupaları serüveninde Türkiye'yi 15 kez Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası ve UEFA Şampiyonlar Ligi, 7 kez Avrupa Kupa Galipleri Kupası, 10 kez de UEFA Kupası'nda temsil etti.

HÜKMEN GALİBİYETLER
Beşiktaş'ın, haberde değerlendirmeye alınmayan, Avrupa kupalarında hükmen galibiyetleri de bulunuyor.

Siyah-beyazlılar, Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası'nda 1958-1959 sezonunda Yunanistan'ın Olympiakos, 1986-1987 sezonunda da Kıbrıs Rum Kesimi'nin APOEL takımlarının sahaya çıkmamaları üzerine hükmen galip ilan edilerek, tur atlamıştı.

EN FARKLI SKORLU GALİBİYETİ SARAYBOSNA'YA KARŞI
Beşiktaş, Avrupa kupalarındaki en farklı skorlu galibiyetini Bosna-Hersek takımı Saraybosna karşısında elde etti.

Siyah-beyazlılar, 2002-2003 sezonunda UEFA Kupası 1. tur rövanş maçında deplasmanda Bosna-Hersek'in Saraybosna takımını 5-0 yenerek, Avrupa kupaları tarihindeki 136 maç içinde en farklı skorlu galibiyetine imza attı.

EN FARKLI SKORLU YENİLGİ LIVERPOOL'DAN
Beşiktaş, Avrupa kupaları tarihinde en farklı skorlu yenilgiyi ise İngilizlerin dünyaca ünlü takımı Liverpool'dan aldı.

Siyah-beyazlılar, 2007-2008 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi (A) Grubu maçında deplasmanda Liverpool'a 8-0'lık skorla yenildi. Bu sonuç, hem Beşiktaş, hem de UEFA Şampiyonlar Ligi tarihinin en farklı skorlu mağlubiyeti olarak kayıtlara geçti.

Beşiktaş, daha önceki en farklı skorlu yenilgisini yine bir İngiliz ekibine karşı, UEFA Şampiyonlar Ligi'nde yaşamıştı. Siyah-beyazlılar, 2000-2001 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi (H) Grubu'nda deplasmanda Leeds United'a 6-0 yenilmişti.

EN GOLCÜ FUTBOLCUSU OKTAY DERELİOĞLU
Beşiktaş'ın Avrupa kupalarındaki en golcü futbolcusu Oktay Derelioğlu.

Siyah-beyazlı formayı giydiği dönemlerde, Avrupa arenasında takımına toplam 14 gol kazandıran Oktay'ı, 9 golle Daniel Gabriel Pancu, 8 golle Bobo, 7 golle Mehmet Özdilek, 6'şar golle de Feyyaz Uçar ve Metin Tekin izliyor.

İNÖNÜ STADI'NDAKİ SON 3 MAÇTA ''SIFIR''
UEFA Avrupa Ligi 2. ön eleme turunda BJK İnönü Stadı'nda yarın Faroe Adaları'nın Vikingur takımını ağırlayacak olan Beşiktaş, Avrupa kupalarında İstanbul'da yaklaşık 2 yıldır galip gelemiyor.

BJK İnönü Stadı'nda son galibiyetini 18 Eylül 2008'de Ukrayna'nın Metalist Kharkiv takımıyla oynadığı UEFA Kupası 1. tur ilk maçında 1-0'lık skorla elde eden Beşiktaş, daha sonra İstanbul'da galibiyete hasret kaldı.

Metalist Kharkiv'e elenerek 2008 yılında UEFA Kupası'nda gruplara kalamayan Beşiktaş, geçen sezon ise direkt katıldığı UEFA Şampiyonlar Ligi'nde İstanbul'da 3 maç oynadı ve hepsinde de ''sıfır'' çekti.

SON 3 MAÇ
Geçen sezona İstanbul'daki Manchester United maçıyla başlayan Beşiktaş, taraftarının önünde sahadan 1-0 yenik ayrıldı.

Daha sonra Almanya'nın Wolfsburg takımına İstanbul'da 3-0'lık skorla boyun eğen siyah-beyazlılar, gruptaki son maçında ise Rusya'nın CSKA Moskova takımına 2-1 yenildi.

Böylece Beşiktaş, 18 Eylül 2008'den bu yana İstanbul'da taraftarlarına Avrupa takımları karşısında galibiyet sevinci yaşatamadı.

GEÇEN SEZON 1 GALİBİYET ALABİLDİ
Geçen sezon UEFA Şampiyonlar Ligi'nde mücadele eden Beşiktaş, grupta oynadığı 6 maçta sadece 1 galibiyet aldı.

Evinde puan alamayan siyah-beyazlılar, tek galibiyetlerini Avrupa'nın en önemli takımlarından Manchester United karşısında deplasmanda 1-0'lık skorla elde etti. Tek beraberliğini de Almanya'da 0-0'lık sonuçla Wolfsburg karşısında alan Beşiktaş, diğer 4 maçı ise yetirdi.