Hasret bitti... 'Umut' başladı...

2014 Dünya Kupası elemelerine hazırlık kapsamında yurt dışında kamp yapan A Milli Takımımız dördüncü hazırlık maçında Portekiz'i deplasmanda 3-1 mağlup ederek önemli bir galibiyet aldı. Türkiye, Umut Bulut'un golü ile rakibi önündeki 47 yıllık 'gol' hasretine son verdi.

NTV Spor 02 Haziran 2012 - 20:38

2014 Dünya Kupası elemelerine hazırlık kapsamında yurt dışında kamp yapan A Milli Takımımız dördüncü hazırlık maçında Portekiz ile karşı karşıya geldi.

Portekiz'in Lizbon şehrindeki Estadio da Luz Stadı'nda oynanan karşılaşmada Ay-yıldızlı takıma galibiyeti getiren golleri 35 ve 52. dakikalarda Umut Bulut ve 88. dakikada Pepe (kendi kalesine) atarken, Portekiz'in tek golü 57. dakikada Nani'den geldi. Karşılamanın 65. dakikasında Volkan, Cristiano Ronaldo'nun kullandığı penaltı atışını kurtardı.

24 Ocak 1965'te 5-1 kaybedilen maçta Portekiz ağlarına son golünü bırakan Türkiye, daha sonra rakibiyle oynadığı 4 karşılaşmada gol atamadı. Lizbon'da 35'inci dakikada Umut'un kaydettiği gol, Milli Takımımız'ın Portekiz'e 47 yıl sonra attığı ilk gol olarak tarihe geçti.

Karşılaşmaya baskı kurarak başlayan ev sahibi Portekiz karşısında millilerimiz top çıkarmakta zorlandı. Seyircisinin desteğini ilk dakikadan itibaren arkasına alan Portekiz 6. dakikada Real Madridli yıldızı Ronaldo ile gole yaklaştı. Ronaldo, ceza alanınını 3 metre kadar dışarısından sert bir frikik kullandı. Volkan direğin dibinden topu çıkartmayı başardı.

Mücadelenin ilk dakikasından itibaren tempo yüksek seviyede seyrederken milli takımımız ilk tehlikeli atağını Burak Yılmaz ile yakaladı. Arda, Burak Yılmaz'in önüne doğru nefis top attı. Burak ceza alanına girerken vurdu. Patricio kurtardı. Portekiz Milli Takımı, maçın ilk dakikasından itibaren sürekli önde baskı kurarak millilerimizin oyun kurmasını engellemeye çalıştı.

30. dakikadan itibaren oyundaki temposunu arttıran milli takımımız Portekiz kalesinde etkili pozisyonlar üretmeye başladı. Burak Yılmaz ve Umut Bulut ile gol arayan milliler aradığı golü 35. dakikada buldu.

Milli takımımızda sahneye çıkan isim 35. dakikada Umut Bulut oldu. Sol kanattan topu getiren Sercan Sararer iki savunmacının arasından ceza alanına topu çevirdi. Umut arka direkte topu ağlara gönderdi:1-0. Golden sonra millilerimiz oyunda üstünlüğü ele geçirdi. Portekiz kalesinde ikinci golü arayan milli takımız yakaladığı atakları değerlendiremedi.

40. dakikada Portekiz çok önemli bir fırsattan yararlanamadı. Hugo Almeida ceza alanı içerisinde Volkan ile karşı karşıya kaldı. Kaleye vurmak yerine pas vermeyi tercih edince Hasan Ali araya girdi ve tehlikeyi uzaklaştırdı.

Kalan dakikalarda başka gol olmazken milli takımımız ilk yarıyı Umut Bulut'un 35. dakikada attığı golle 1-0 önde kapattı.

Milli takımımız ikinci yarıya golle başladı. Golcü oyuncu Umut Bulut 52. dakikada bir kez daha sahneye çıktı ve farkı 2'ye çıkardı. Portekiz savunması paslaşırken, araya giren Burak Yılmaz, topu Umut'a aktardı. Umut ceza alanına girer girmez sağ çaprazdan müthiş vurdu ve topu filelere gönderdi:2-0.

Kalesinde ikinci golü gördükten sonra toparlanan Portekiz'de 57. dakikada Nani farkı bire indirdi. Ceza yayı üzerinde topla buluşan Ronaldo, sol kanattaki Nan'yi gördü. Nani'nin sol çaprazdan yerden vuruşu uzak direk dibinden ağlarla buluştu:2-1.

Farkı 1'e indirdiktan sonra beraberlik golü için kalemize yüklenen Portekiz 64. dakikada penaltı kazandı. Ceza sahasında Meireles, Emre'nin müdahalesi ile yerde kaldı ve hakem Stephan Studer penaltı noktasını gösterdi. Portekiz'de penaltı noktasına gelen Ronaldo, topu Volkan'ın sol tarafına vurdu. Milli kalecimiz direk dibinden harika çıkararak gole izin vermedi.

Karşılaşmanın son dakikalarında milli takımımız farkı 2'ye çıkaran golü buldu. Pepe 88. dakikada kendi kalesine attığı golle milli takımımız 3-1 öne geçti.Sağ kanattan Selçuk ön direğe kesti, ön direkteki Umut'un vuruşu kaleciden sekti önce Costa'yı daha sonra Pepe'ye çarparak filelere gitti:3-2.

Karşılaşmanın kalan dakikalarında başka gol olmayınca milli takımımız Umut Bulut(2) ve Pepe'nin kendi kalesine attığı golle Portekiz'i 3-1 mağlup etti.

PORTEKİZ: 1 - TÜRKİYE: 3
Stat: Estadio da Luz
Hakemler: Stephan Studer, Manuel Navarro, Sandro Pozzi (İsviçre)
Türkiye: Volkan Demirel, Hasan Ali Kaldırım, Bekir İrtegün, Ömer Toprak, Hamit Altıntop, Emre Belözoğlu (Dk. 72 Nuri Şahin), Mehmet Topal, Sercan Sararer (Dk. 72 Selçuk İnan), Arda Turan (Dk. 81 Caner Erkin), Umut Bulut, Burak Yılmaz (Dk. 61 Tunay Torun)
Portekiz: Patricio (Dk. 73 Eduardo), Alves (Dk. 69 Costa), Pepe, Veloso (Dk. 69 Custodio), Coentrao, Ronaldo, Moutinho, Almedia (Dk. 73 Oliveira), Meireles, Nani, Lopes
Goller: Dk. 35 ve 51 Umut Bulut, Dk. 89 Pepe (kendi kalesine) (Türkiye), Dk. 57 Nani (Portekiz)
Sarı kartlar: Dk. 39 Burak Yılmaz, Dk. 64 Emre Belözoğlu, Dk. 79 Arda (Türkiye), Dk. 49 Almedia, Dk. 66 Moutinho (Portekiz)