Afgan sporcunun kaybolan olimpiyat hayali

Afgan sporcu Zakia Khudadadi, yıllardır hayalini kurduğu Paralimpik Oyunları'na dramatik bir şekilde katılamıyor. Taliban'ın Kabil'de kontolü ele geçirmesi nedeniyle şehirden ayrılamayan paralimpik tekvandocu, organizasyona katılan ilk Afgan kadını olma hedefini gerçekleştiremeyecek.

NTV Spor 17 Ağustos 2021 - 18:53
Haber Oluşturma: 17.08.2021 - 18:53 1.Güncelleme: 17.08.2021 - 19:41

'da yaşanan insanlık dramı, bir sporcunun hayallerini yıktı.

Paralimpik sporcu , Tokyo Paralimpik Oyunları'na ülkedeki iç karışıklık nedeniyle katılamayacak.

Organizasyon tarihindeki ilk Afgan kadın olmak için yıllardır mücadele veren tekvandocu, 10 Ağustos'ta verdiği röportajda, Tokyo'ya ülkesindeki kadınlara umut olmak için gideceğini söylemişti.

Kabil Havalimanı'nın tarifeli uçuşlara kapatılması nedeniyle ülkeden ayrılamayan Khudadadi'nin durumu, Afgan Paralimpik Komitesi'ni de yasa boğdu.

"Söyleyebileceğim tek şey hayal kırıklığı. Çok üzgünüm. Zakia, Tokyo'ya giderek Afgan kadınları için bir sembol olacaktı. Uzun süredir bunun için tutkuyla çalışıyorduk. Açıkçası konuşmakta zorlanıyorum. Yaşadığımız sürecin buraya nasıl geldiğini hala anlayamadım. Acı bir gerçekle karşı karşıyayız."

Londra'da yaşayan Afgan Paralimpik Komitesi Başkanı Arian Sadiqi, Taliban'dan sonra kadın sporcuların geleceği hakkında endişeli.

"Taliban'ın ilk döneminde neler olduğunu biliyorsunuz. Kadın sporcular hiçbir yarışa katılamıyordu. Şu an geleceğimiz çok belirsiz. Tek tahminim eski günlerdeki sıkıntıları yeniden yaşayacağımız."

Afganistan tarihindeki ilk paralimpik kadın sporcu olma hakkını kaybeden Zakia Khudadadi'nin kariyerine nasıl devam edeceği konusundaki belirsizlik sürüyor.