"Faal sporcu sayısında arzu edilen yerde değiliz"

Spor ve Gençlik Bakanı Suat Kılıç, NTV Spor’un sorularını yanıtladı. Kılıç, hedeflerinin 2020 Olimpiyatları için tesisleşmenin yanı sıra başarılı olabilecek sporcuların da yetiştirilmesi olduğunu ifade etti.

NTV Spor 10.03.2012 - 17:56
"Faal sporcu sayısında arzu edilen yerde değiliz"

Gençlik ve Spor Bakanı  Suat Kılıç,NTV Spor ekibinden Mehmet Sevinç'in sorularını yanıtladı.

Kılıç, “Dünya Salon Atletizm Şampiyonasına ev sahipliği yapmak önemli bir etkinlik. Olimpiyat provası olarak kabul ediliyor.  Bu zamana kadarki tüm Dünya Salon Atletizm Şampiyonalarıyla kıyaslandığında 172 ülkenin katılımıyla Türkiye'de rekor bir katılım sağlandı. Olimpiyat adaylığımız yönünde çok fazla değerlendirmiyoruz, olimpiyat yasakları var. Propaganda yapmamız mümkün değil. Ama Türkiye'nin bugünkü performansını görenler, Türkiye'nin olimpiyatlara ne kadar hazırlıklı olduğunu, olimpiyatların altından kalkabilecek çapta bir ülke olduğu görülecektir. Bu imtihandan yüzümüzün akıyla çıkmaya çalışıyoruz” dedi.

"BU SALON İÇİN GECE GÜNDÜZ ÇALIŞTIK"
Kılıç, “Dünya Salon Atletizm Şampiyonası alınırken, Sinan Erdem Spor Salonu'nun varlığı gerekçe gösterildi ve orada yapılabileceği kayda geçirildi ama sonrasında Dünya Basketbol Şampiyonası'nın da Türkiye'de yapılması karara bağlanınca, Sinan Erdem sadece basketbol salonuna dönüştürüldü. Atletizm Şampiyonası'nın yapılabilmesi için yeni bir salonu baştan inşa etmek icap etti. Bu salon uzun bir zaman içerisinde inşa edilmedi. Gece gündüz çalışma sonucunda bu salonu bu hale getirdik” ifadelerini kullandı.

"İSTANBULLU İNSANLAR İÇİN TESİSLER YAPACAĞIZ"
İstanbul'daki gençler için yeni tesisler yapmayı hedeflerini belirten Kılıç, “2020 olimpiyatlarını kaybetme gibi bir senaryo üzerinden hareket etmiyoruz ama İstanbul 15 milyon insanın yaşadığı bir şehir ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi'ne adaylık başvuru dosyasını verirken  yapılmasını taahhüt ettiğimiz 11 tesise ilave yeni 25 tesisin tamamı İstanbul'un spor hayatı adına ihtiyaç duyulan tesislerdir. Dolayısıyla yapılacak hiçbir şey ziyan olmayacak, her şart altında bu tesisler İstanbul'a kazandırılacak” diye konuştu.

"YAPMAMIZ GEREKEN TESİSLERİ ERKENDEN YAPTIK"
Olimpiyatlar için yapılması gereken çalışmaları henüz olimpiyatları almadan yaptıklarını ifade eden Suat Kılıç, “İstanbul'u Pekin ile kıyaslamamak lazım, İstanbul hiç yapmıyor olsaydı bile olimpiyatlar için yapması gerekecek alt yapı çalışmalarını, olimpiyatlar söz konusu değilken bile yapmaya başladı. Örneğin; Marmaray, 12 milyar dolarlık bir proje, metrobüs hatları, İstanbul'a kazandırılan tüneller. Bütün bunlar olimpiyatlar için gereken ama olimpiyatlar söz konusu değilken kamu kurumlarının yapımına başladığı pek çoğunu büyük ölçüde tamamladığı devasa projeler. Eğer bu projeler yapılmamış olsaydı olimpiyat için bunları yapmak zorunda kalacaktık” dedi.

"LİSANSLI SPORCU SAYIMIZA BAKTIĞIMIZDA TABLO İYİ DEĞİL"
Hedeflerinin 2020 yılına tesislerin yanısıra sporcu da yetiştirmek için çalıştıklarını ifade eden Kılıç, ”Nüfusumuz 75 milyona dayandı. Nüfusun %51'i, 28 yaşın altında. Lisanslı sporcu sayımıza baktığımızda tablo iyi değil. Faal sporcu sayısında da arzu edilen yerde değiliz. Federasyonların ve amatör spor kulüplerinin harekete geçmesini hedefliyoruz,  bu yönde çalışacağız. Olimpiyatlara aday kent olmanıza rağmen, yapılan müsabakalarda bir varlık ortaya koyamazsanız veya sporcu sayınızın artış eylemi 2020'ye yönelik bir umut vaad etmezse bu psikolojik anlamda bir kayıp olur. Bu nedenle biz tüm birimlerimizi bir yandan 2020'nin tesisleşmesi diğer yandan 2020'ye sporcu yetiştirilmesi için harekete geçiriyoruz” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Sayfa Yükleniyor...