Havuzda kısa ve uzun vadeli projeler

Yüzme Federasyonu'nun geçtiğimiz hafta milli takım antrenörlüğüne getirdiği Sloven Dimitrij Mancevich, milli takım olarak iki proje üzerinde çalışacaklarını ve hedeflerine basamak basamak ulaşma gayreti içinde olacaklarını söyledi.

NTV Spor 19.11.2008 - 12:46
Havuzda kısa ve uzun vadeli projeler

Milli takımın başına geçtikten hemen sonra hafta sonunda düzenlenen Speedo Türkiye Yüzme Şampiyonası'nda sporcuları izleme fırsatı bulan Mancevich, bir kısa vadeli, bir de uzun vadeli olmak üzere iki projeleri olduğunu söyledi.

Mancevich, yaptığı açıklamada, bazı konularda gelişim göstermek gerektiğini vurgulayarak, ''Biz bunları yapabiliriz. Kısa vadeli planımızın ilki 2012 Londra Olimpiyat Oyunları olacak. Diğeri ise 2016 Brezilya'daki olimpiyat oyunlarına yönelik gerçekleşecek. 2012'nin durumu açık. İki yıl içinde en yüksek dereceleri alacak sporcuları belirlememiz gerekiyor. Bu sporcuların da en yüksek dereceye ulaşmaları için çalışmamız lazım. Belli başlı sporcularımız var. Piramidin en yüksek tepesinde olan yüzücüleri en üst dereceler alacak şekilde hazırlamalıyız'' diye konuştu.

Şu aşamada uzun dönemli plan yapmak için zamanlarının olmadığını kaydeden Dimitrij Mancevich, ''Hem sporcuları, hem de antrenörleri bir arada tutacağız. Olimpiyat oyunlarına kadar beraber çalışmayı düşünüyoruz'' dedi.

2016 Olimpiyat Oyunları konusunda görüşlerini aktaran Yüzme Milli Takım Antrenörü, ''Tabandan bir araştırma yapmalıyız. Bunun yanında eğitim programları düzenlemeliyiz. Çok fazla genç sporcu var. Kimlerin orada olacağı şimdiden belli değil. Başarı için altyapıdan ne kadar çok sporcu ve antrenör seçersek ve bunları hazırlarsak bizim için o kadar iyi'' dedi

''ÖĞRENME EKSİĞİ VAR''
Mancevich, Türk yüzücülerin herhangi bir konuda hata yapmadığını, sadece öğrenme eksiklerinin bulunduğunu dile getirdi.

Yüzmede bir anda en üst basamağa çıkmanın mümkün olmadığına dikkat çeken tecrübeli çalıştırıcı, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Yüzücüleri adım adım, basamak basamak en üst hedeflerine götüreceğiz. Hata yok, ama eksik var. Bu eksikliği giderebilirsek bu başarıyı getirir. Burada iyi eğitimli antrenörlerimiz de var. Kapasite ve tesis imkanlarımız da fazla. Sadece öğrenme eksikliğini gidermemiz gerekiyor. 'Avrupa'da ve dünyada finalleri yüzenlerle Türkiye'deki sporcular arasında fark ne?' diye sorarsanız; teknikte bizim sporcularımızın çoğunun sorunu var. Az efor sarf ederek hızlı yüzmesi gerekiyor. Bunun için de teknik gerekiyor.''

Başarıyı yakalamak için uzmanlardan oluşan bir ekip kurduklarını kaydeden başarılı çalıştırıcı, ''Kurulan ekip yüzücülerin analizlerini gerçekleştiriyor. Onların fizyolojik araştırmalarını yapıyor. Analiz uzmanlarının yanı sıra biyomekanik uzmanlar da bu kurulun içinde yer alıyor. Bu uzmanlar her kamp döneminde sporcu ve antrenörlerle bir araya gelecekler. Sporcuların ölçümlerini yapacaklar. Yüzücülerin her türlü değerini tespit edecekler. Buna göre de neler yapılması gerekiyor onlar ortaya çıkacak'' dedi.

Başarı için planlamanın önemine değinen Mancevich, ''Bunun için para gerekiyor. Ancak bu yetmiyor. Önce sporcu ve antrenörün olması lazım. Sonrasında para harcamamız lazım. Bir sporcuya 1 milyon dolar, 2 milyon dolar veya 10 milyon dolar verebilirsiniz. Ama beklediğiniz dünya rekoru gelmeyebilir. Bu parayla olacak bir şey değil. Önce sporcu ve antrenör olması lazım'' diye konuştu.

''DERYA BÜYÜKUNCU'NUN ANTRENÖRÜ KİM, BİLMİYORUM''
Türk yüzücülerinin en önemli isim olan Derya Büyükuncu'ya değinen Dimitrij Mancevich, bu sporcunun antrenörünün kim olduğunu bilmediğini dile getirdi.

Mancevich, Derya Büyükuncu'nun kendisini kanıtlamış ve profesyonel bir sporcu olduğunu vurgulayarak, ''Tabii ki kendisine gerekli desteği vereceğiz. O'na da yardımcı olacağız. Kendisi ABD'de ve ne olduğunu şu an bilmiyoruz. İyi bir birliktelik oluşturacağız. Bizimle olması ve çalışması gerekiyor. Ben onun antrenörünü bilmiyorum. Türkiye'de bütün tekniklerde çok iyi olan ve kurbağalama stilinde dünyada parmakla gösterilen Viktor Tulchin var'' dedi.

''MİCHAEL PHELPS BİR FENOMEN''
Dimitrij Mancevich, yüzmede dünyanın bir numarası olan ABD'li Michael Phelps'in ise bir fenomen olduğunu ifade etti.

Türkiye'deki sporcular Phelps'den ne kadar farklıysa, dünyadaki yüzücülerin de ondan farklı olduğunu kaydeden Mancevich, ''200 yılda bir onun tarzında bir yüzücü çıkar. Rusya, Kanada, Çin ve Avustralya'nın da ikinci bir Michael Phelps'i yok. O'nu kimseyle kıyaslayamayız. Yine de dünyanın herhangi bir yerinden yeni bir Phelps çıkabilir. 30 yıl önce başka yüzücüler vardı. Ayrıca neden yeni bir Michael Phelps Türkiye'den çıkmasın ki? İmkansız olmadığını düşünüyorum'' diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...