Sporda başrol İstanbul'un

İstanbul Gençlik ve Spor İl Müdürü Tamer Taşpınar, Türk sporunun kalbinin İstanbul'da attığını, yılda 50'ye yakın uluslararası organizasyon düzenlediklerini söyledi.

NTV Spor 19.11.2008 - 12:46
Sporda başrol İstanbul'un

Tamer Taşpınar, yaptığı açıklamada, İstanbul'un, Avrupa Şampiyonlar Ligi ve UEFA Kupası finalleri, Formula 1, MotoGP gibi birçok uluslararası büyük organizasyonlara ev sahipliği yaptığını kaydederek, ''İstanbul'da yılda 48-50 arasında uluslararası turnuva düzenleniyor. Uluslararası boks, judo, cimnastik, masa tenisi turnuvaları, büyük tenis organizasyonları yapılıyor. Sporun yüzde 80'i İstanbul'da diyebiliriz. Türk sporunun kalbi adeta İstanbul'da atıyor'' diye konuştu.

Önlerinde Dünya Basketbol Şampiyonası ve Dünya Salon Atletizm Şampiyonası gibi çok büyük organizasyonların da bulunduğunu hatırlatan Taşpınar, bu organizasyonların yapılması düşünülen Sinan Erdem Spor Kompleksi'nin bitmek üzere olduğunu kaydetti.

''TESİS YÖNÜNDEN HEM ZENGİN HEM DE FAKİR İL''
Tamer Taşpınar, 15 milyon nüfusu bulunan İstanbul'un tesis yönünden hem zengin hem de fakir olduğunu söyledi.

İstanbul'un, rakam olarak tesis yönünden Türkiye'nin en zengin ili olduğunu belirten Taşpınar, ''Ama bu tesisleri nüfusa oranladığınızda da en fakir ili oluyor. 2003'ten bu yana özel idare bütçesinden 170 milyon liralık yatırım yaptık. 5 yüzme havuzu, spor salonları, toprak sahaların çimlendirilmesi, ışıklandırılması, tribünlerin üstünün kapatılmasını gerçekleştirip, sıfırdan birçok tesis yaptık'' dedi.

''ADETA ENKAZ DEVRALMIŞTIK''
Göreve geldiklerinde yıllardır yapımı süren tesisler olduğunu belirten Taşpınar, şöyle devam etti:
''Adeta enkaz devralmıştık. Maltepe stadı 13 yıldır bekliyordu, 11 ay gibi bir sürede bitirdik. Stat değil spor kompleksi oldu. 170 milyon lira harcayıp, 100 civarında tesis kazandırdık, bazı tesisleri de yeniledik. Çamurlar içinde spor yapılırken, şimdi toprak saha kalmadı. Mükemmel tesislerimiz, sahalarımız var. Bunlar devam etmeli. Üniversiteler, belediyeler çok büyük katkı sağlıyorlar. Spordan geri kalınmamalı, bu hamle devam etmeli.''

Taşpınar, büyük paralar harcayarak tesisler yapıldığını, ancak o tesislerde sadece futbol oynandığını vurgulayarak, ''Ama bizim birinci önceliğimiz amatör branşlar. Bunlar için bir şey yapmak lazım, halka spor yaptırmak, ülkemizi yurt dışında temsil edecek sporcular yetiştirmek lazım. Ek bir masraf yapmadan statları birçok branşa hizmet edecek tesislere dönüştürdük. Nereye bir spor salonu inşa ettiysek, amatör branşların antrenman yapacakları alanlar da ekledik. Türk sporuna farklı bir değer kazandırdığımıza inanıyoruz'' şeklinde konuştu.

''OLİMPİYATLARDA MADALYA İSTİYORSAK...''
Bundan sonraki tesislerin amatör branşlar da göz önüne alınarak yapılmasını istediklerini vurgulayan Taşpınar, ''Türk sporunun kalkınmasını istiyorsak, branşa göre ilgili federasyonun kriterlerine uygun alanlar yapmak lazım. Biz bir ilki gerçekleştirdik ve bu örnek alınmalı. Bu tip projeler yaygınlaşmalı. Antrenman salonları yapmak lazım. Bunlara daha çok ihtiyaç var. Olimpiyatlarda madalya istiyorsak, semtlere, ilçelere antrenman salonları yapmamız gerekiyor. Bu salonları yaptıktan sonra da iş bitmiyor. Salon yapmak çok önemli ama içini doldurmak daha önemli'' dedi.

''ABDİ İPEKÇİ'DE PROBLEM OLMAZ''
Avrupa Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonası'nın gerçekleştirildiği Abdi İpekçi Spor Salonu'nda kurulan havuzlar nedeniyle bir problem yaşanmayacağını vurgulayan Taşpınar, ''Konuyla ilgili şikayetler bize de geldi. Gözümüzle gördük. Zeminin üzeri kaplandı, onun üzerine havuz kuruldu. Koruyucu bir maddeyle komple kapatıldı. Gerekli yalıtımlar yapıldı ve sonrasında havuzlar kuruldu. Teknik elemanlar hiçbir şekilde problem olmayacağını söyledi. Keşke imkan olsaydı da başka bir yere yapsaydık. İki taraflı tribünler isteniyor. Çok güzel havuzlarımız var ama tek taraflı tribünleri var'' bilgisini verdi.

Taşpınar, yarışlardan sonra havuzların sökülüp Tozkoparan Spor Salonu'nun bahçesine kurulacağını anlatarak, ''İstanbul yeni bir tesis kazanmış olacak. Tozkoparan'da olimpik yüzme havuzuna sahip olacağız'' dedi.

Kısa bir süreliğine Bursa'ya tayin olması ve yeniden İstanbul'a dönmesiyle ilgili de Taşpınar, ''Bu durum ilk kez bana olmuyor. Benden önce de yüzlerce insana oldu. Çok ciddi bir şey yok. Üzüldüm. Buraya kazık çakacak değilim ama rakamlar ortada'' diye konuştu.

Taşpınar, eskiden yabancı kafileler Türkiye'ye geldiğinde sıkıntılar yaşadıklarını ve yeterli tesis bulamadıklarını, artık böyle sıkıntıların çok geride kaldığını ifade ederek, ''Artık çok büyük organizasyonlara imza atıyoruz. Bu noktaya gelmemizde Başbakanımızın sporcu olmasının büyük bir katkısı var. Herkes bunu biliyor. Başbakanımızın spora olan katkısı ve ilgi alakası ortada'' şeklinde konuştu.

''AMATÖR BRANŞLARDA SEYİRCİ PROBLEMİ VAR''
Tamer Taşpınar, amatör branşlarda seyirci problemi yaşandığının altını çizerek, şunları söyledi:
''Nüfusun yüzde 1'i spor yapıyorsa, bunu yüzde 10'a çıkaramıyorsanız, tribünlere seyirci çekemezsiniz. Güreş, ata sporumuz ama gelin güreş müsabakalarına kimseyi bulabilecek misiniz? Ne hikmetse meraklıları dahi gitmiyor. Ama bizzat güreş yapmış olanları orada görebiliyoruz. Bu konuda projeler geliştirmek, okullarla işbirliği yapmak lazım. İstanbul'da lisanslı sporcu sayısı 26 bindi 150 bine çıktı. 15 milyon nüfusta bu çok az. 5 milyon spor yapan olsa seyirci durumu tamamen farklı olurdu. İster sağlıklı yaşam adı altında, ister başka bir ad altında vatandaşımızı sporla buluşturmak lazım. Herkes spor çok gerekli diyor ama buyur dediğinizde gelen yok.''

PROTOKOL TRİBÜNLERİNİN KULLANILMASI
Statlardaki protokol tribünlerinin kullanımının Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile il müdürlüklerine verildiğini kaydeden Taşpınar, ''Bu tribüne kimlerin girip çıkabileceği ile ilgili genelge yayınlandı. O doğrultuda kullanıyoruz. Herhangi bir problem yok. Sadece derbi maçlarında sıkıntı yaşıyoruz. Çok talep oluyor. Ama şikayetçi değiliz. Protokol tribünlerinin kapasitesi artırılmalı'' dedi.

İKİ DEV PROJE
Tamer Taşpınar, İstanbul'a iki dev tesis kazandırmak için de çalışmalarının sürdüğünü, yapmayı düşündükleri bu iki tesisin projelerini hazırladıklarını söyledi.

Bu projelerin, Ataköy'de dev bir yüzme kompleksi ve Burhan Felek Atletizm Pisti'nin yıkılarak yeniden yapılması olduğunu belirten Taşpınar, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Ataköy Avni Akyol Yüzme Havuzu'nun çürük raporu vardı. Kapattık orayı. Mükemmel bir proje yaptık. Ama 50 milyon lira tutuyor. Çok büyük bir para. Bu parayı bulmak da kolay değil ama geri adım atmayacağız ve devam edeceğiz. Bu projesini bitirdiğimiz havuz olsaydı, Avrupa Kısa Kulvar Şampiyonası'nı Abdi İpekçi'de yapmazdık. İstanbul'un böyle bir havuza ihtiyacı var. Bir kısmını özel idareden, bir kısımını da genel müdürlüğümüzden karşılamayı düşünüyoruz. Projeyi genel müdürlüğümüze götürdük. Bu komplekste kapalı atlama kulesi, 2 olimpik havuz ile bir test havuzu olacak. Atletizm sahasını da yıkıp yeniden yapacağız. Bu projenin resmine bakmak bile insanı heyecanlandırıyor. Burada bazı küçük problemlerle karşılaştık, bunları çözüp İstanbul'a çok güzel bir atletizm tesisi kazandıracağız.''

SAHALARDA YAŞANAN OLAYLAR
Taşpınar, son haftalarda spor sahalarında yaşanan şiddet olayları ile ilgili de şunları söyledi:
''İl Güvenlik Kurulu'ndaki cezalar daha ciddi şekilde takip ediliyor. Maç öncesi ve sonrası tüm kameralarla tribünler izleniyor. Ne kanun çıkarırsanız çıkarın, kulüpler, federasyon ve devlet taşın altına birlikte elini sokmayınca sorunlar çözülmüyor. Biz bu konuda kararlıyız, federasyonlar da öyle. Kulüplerimiz de bu olayların sona ermesini istiyor. İşbirliği ile bunların sonu gelecektir. Kulüpleri bu konuda çok istekli gördüm. Son zamanlarda statlarda bu farklılık da gözleniyor.''

OLİMPİYAT KONUSU
İstanbul'da olimpiyat gerçekleştirme konusuna da değinen Taşpınar, sözlerini şöyle tamamladı:
''Yapılan büyük organizasyonların hepsi olimpiyat için bir hazırlık. Olimpiyat organizasyonu yönünde çok birikimimiz oldu. Ama tesis eksikliğimiz var. Olimpiyat yapılacak şehrin altyapısı da çok önemli. İstanbul şu anda metrosuyla, metrobüsüyle, yolların genişletilmesi, kentsel dönüşüm projeleriyle olimpiyata hazır hale gelmeye çalışıyor. Olay sadece tesis yapmakla bitmiyor. Olimpiyata katılacak sporcular yetiştirmek de çok önemli. Bu konuda genel müdürlüğümüzün hazırladığı proje çok güzel bir şekilde devam ediyor. Bize zamanında (Şampiyonlar Ligi finalini yapmak çok zor) dediler ama problemsiz bir şeklide aslanlar gibi yapıldı.''

Sayfa Yükleniyor...