Kırkpınar heyecanı başladı

Tarihi Kırkpınar Güreşleri'nin bu yıl 658.'si düzenlenecek. Güreşlere rekor katılım var.

NTV Spor 05.07.2019 - 10:08
Son Güncelleme: 05.07.2019 - 10:31
Kırkpınar heyecanı başladı

658. Tarihi Yağlı Güreşleri, 'de başladı.

Bu yıl rekor düzeyde katılımın olduğu organizasyonda 3 gün boyunca 2 bin 380 pehlivan, rakibinin sırtını yere getirmek için mücadele verecek. 

Tarihi Sarayiçi Er Meydanı'nda kule hakemlerinin çağrısıyla sahaya gelen minik 1 boy pehlivanları, rakipleriyle kol bağlamaları sonrası peşreve çıktı. 

Sarayiçi'ndeki organizasyonun ilk gününde mücadeleler, saat 18.00'deki açılış törenine kadar sürecek. 

Bu yıl minik 1 boyda 145, minik 2 boyda 155, teşvik 1 boyda 170, teşvik 2 boyda 199, tozkoparan boyda 211, ayak boyunda 199, deste küçük boyda 216, deste orta boyda 167, deste büyük boyda 119, küçük orta küçük boyda 373, küçük orta büyük boyda 148, büyük orta boyda 136, başaltında 90, baş boyunda ise 52 pehlivan mücadele edecek. 

Yarın başaltı ve baş boyunda da mücadeleler yapılacak.

Organizasyon, 7 Temmuz Pazar günü gerçekleştirilecek başpehlivanlık final güreşiyle tamamlanacak. 

Sarayiçi Er Meydanı'nda bugün başlayacak güreşler Pazar günü sona erecek. Mücadeleler DMAX'ten canlı yayınlanacak.

KIRPINAR'DA YENİ PUANLAMA SİSTEMİ
658. Tarihi 'nde çayıra çıkacak başpehlivanlar puanlama sistemindeki değişikliğin pehlivanları yorabileceğini belirtti.

658. Kırkpınar Yağlı Güreşleri öncesi alınan kararla puanlama sisteminde değişikliğe gidildi.

Yeni uygulamaya göre pehlivanlar 40 dakika serbest güreşecek, galip gelenin olmaması durumunda direkt altın puanlamaya geçilecek. Daha önce 30 dakika sonrasında ara veriliyordu.

657. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Başpehlivanı Orhan Okulu, Şükrüpaşa Atletizm Sahası'ndaki antrenmanın ardından yaptığı açıklamada, 6 aylık kış sezonunda haftanın 6 gününü antrenmanlarla geçirdiğini söyledi.

Kros ve düz koşunun yanı sıra ağırlık antrenmanları da yaptığını belirten Okulu, "Kırkpınar'a 1 ay kala Antalya'nın Korkuteli Yaylası'nda kampa girdik. Yayladaki kampta Kırkpınar için tempomuzu artırdık. Çok verimli geçti bizim için. 2018'de olduğu gibi bu yıl da hedefim altın kemer. Bu yıl daha iyiyiz. Allah sakatlık vermesin, rakiplerime de başarılar diliyorum." diye konuştu.

Kural değişikliğinin pehlivanları etkileyeceğini belirten Okulu, şunları kaydetti:

"30 dakikalık dilim 40 dakika oldu. Sıcakta mücadele vermek kolay değil. Su almadan altın puana geçilmesi yorucu olacak. Tabii performansı iyi olan ve çalışan kazanacak burada. 667 yıldır olmayan bir rekoru kırdım Elmalı'da. 6 yıl üst üste başpehlivan oldum. Şimdi inşallah, burada da 3 defa Antalya'ya altın kemeri götüren olmadı aralıklı olsa da olmadı. Altın kemeri üçüncü defa Antalya'ya götürmek istiyorum. Tabii ebedi sahibi olmak için elimizden geleni yapacağız."

Şaban Yılmaz: "Sporda sağlık önemlidir"

644. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Başpehlivanı Şaban Yılmaz, Mimar Sinan Spor Salonu'nda güreşler için kaydını yaptırdıktan sonra açıklamasında, ata sporuna destek verenlerle Sarayiçi'nde buluşacaklarını ifade etti.

Usta ve çırağın aynı çayırda güreşeceğini dile getiren Yılmaz, şunları kaydetti:

"Hava çok sıcak. Cuma, cumartesi ve pazar günü çok güzel güreşler olacağına inanıyoruz. Kırkpınar'ın pehlivanlar için yeri başka. Federasyon bir kural değişikliğine gitti. Kural değişikliği pehlivanları yorabilir. Ata sporu yağlı güreşin bazı kuralları değişti. 40 dakika güreş müsabakasında su ve peçete almaya bir iki defa izin veriliyor ama yağlı güreşin olmazsa olmazı sudur.

Kardeş, baba, çocuk mücadele edecek, bu yağlı güreşin genlerinde var ama kurallarla oynamasalardı daha iyi olurdu. 40 dakika sadece güreş sonra, puanlama. Puanlama 20 ya da 30 dakika oldu diyelim böbreklerimiz susuzluktan iflas edecek. Sporda sağlık önemlidir. Bunu uygulayacağız federasyon karar almış ama ben bunu desteklemiyorum."

Sayfa Yükleniyor...