Savaşıyorum, sesimi duyun!

7 Kasım’daki New York Maratonu'nda Umut, hem annesi hem de gelecek nesiller için koşacak.

NTV Spor 15.08.2010 - 10:44
Savaşıyorum, sesimi duyun!

NTVSPOR.NET'te Pazar sabahları bir başka keyifli artık. Spor dünyasının ünlü isimleri, arka plandaki emekçiler, manşetin gölgesindekiler… Keyifli sohbetler ve hiç bilmedikleriniz her Pazar sabahı, Ahmet Sivaslı ile NTVSPOR.NET'te…

RÖPORTAJ: AHMET SİVASLI - twitter.com/Ahmet_Sivasli
 
Adı Umut Karamahmut. 2 Nisan'da, rahim kanseri yüzünden çok sevdiği annesini kaybetti. Canından çok sevdiği annesi Cemile Hanım'ın hastanede kansere karşı vermiş olduğu yaşama tutunma çabasını ve diğer kanser hastalarının yaşam savaşıyla beraber çektiği acıya günlerce tanıklık etti.

Annesiyle beraber yaşadığı güzel anılar uğruna gelecek nesiller için bir şeyler yapmalıydı. Ve bir karar aldı. Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi'ne destek vermek için bağış toplamaya karar verdi. İstediği sadece 5000 dolar. O da sembolik bir rakam. Gerçek uğur, insanların kansere olan dikkatini bağışla çekme yolu. Ve Umut bu uğurda olimpiyatlardan sonra en çok takip edilen New York Maratonu'nda koşmaya karar verdi. 7 Kasım'da 41.'si koşulacak New York Maratonu'nda Umut, hem annesi hem de gelecek nesiller için koşacak. Annesi de çok görmek istediği New York'u oğlu Umut'un gözlerinden görecek…

* New York maratonunda annesi için koşacak Umut Karabulut kimdir?
Ben Umut Karamahmut. 29 yaşındayım. Orta Doğu Teknik Üniversitesinde İnşaat mühendisliği lisans diploması aldıktan sonra, 2004 yılında, yüksek lisans için Hollanda Delft Teknoloji Üniversitesi'ne gittim. 2007 yılında, şu anda çalışmakta olduğum petrol şirketi, Shell'de işe başladım. 2007 yılından beri Avusturya, İtalya ve Hollanda'da petrol mühendisi olarak çalıştım. Şu anda Hollanda'da yaşıyor ve çalışıyorum.

"SADECE ANNEM KORİDORDA YÜRÜSÜN DİYE…"
* Annenizin ve diğer insanların kanserle mücadelesini hastanede gördükten sonra kanserle savaşmaya karar verdiniz…

Son birkaç ayda annem kemoterapi yüzünden oldukça halsiz düşmüştü. Tüm zamanını yatarak geçiriyor, en kısa mesafelerde dahi çok çabuk yoruluyordu. Doktorlar vücudun fonksiyonlarını normal devam ettirebilmesi için annemin yürüyüş yapması gerektiğini söylediler. Ocak ayında annemle konuştuğumuzda ona bir kaç ay içerisinde yaşadığım şehirde 20 kilometrelik bir koşu olacağını, eğer her gün bir kere hastane koridorunun sonuna kadar yürürse benim de 20 kilometreyi koşacağımı söyledim. Normalde bir otobüsü yakalamak için bile koşmayan bir insan olduğumdan, bu teklifim annemin hoşuna gitti ve kabul etti.

"AMACIM KANSER BİLİNCİNİN ARTMASI"
*  Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi'nde rahim kanseri araştırmaları için bir bağış kampanyası düzenliyorsunuz. Şu ana kadar gelen bağışlar ne seviyede?

Bu yarışa 5000 dolar hedefiyle başlamıştım. Gün itibariyle koşum için 3980 dolar bağış yapılmış durumda. Eğer bağışlar artarak devam ederse 5000 doların üzerine çıkmak istiyorum. Bunda da sizlerin yardımına ihtiyacım var. Bu girişimim ne kadar çok insana ulaşırsa o kadar başarılı olacak. Bağış yapabilecek durumda olmayanlardan da bu girişimi tanıdıkları insanlara aktarmalarını istiyorum. Böylece halk içinde kanser bilincinin de artmasını umuyorum.

"ANNEMİN YAŞADIKLARININ YANINDA BİR ÇOCUK OYUNU"
* “Annemin anısı için New York Maratonu'nda yarışacağım" demişsiniz. Bu maratona katılmak bağış amaçlı nasıl bir yarar sağlayacak size…

Şimdi maratonda koşarak bağış toplamaya karar vermemi de  şöyle düşünüyorum; annem dört sene boyunca kanserle cesurca, son güne kadar ümidini kaybetmeden savaştı. Şimdi ben onun bıraktığı yerden bu savaşı devam ettirmek istiyorum. 42 kilometreyi 3 buçuk saatte koşmak kulağa zor gelebilir ama annemin yaşadıklarının yanında bir çocuk oyunu. Bu çabam bir kişiyi bile aynı şeyleri yaşamaktan kurtaracaksa başka bir isteğim olamaz. Bağış yapan insanlar da bu şekilde düşünmeliler. Onlar da kendileriyle gurur duymalılar, bu savaşın bir parçası oldukları için.

“ANNEM BENİM GÖZÜMDEN NEW YORK'U GÖRSÜN İSTİYORUM"
* New York Maratonu'na kaç kişinin katılması bekleniyor? Bildiğime göre New York maratonu olimpiyatlardan sonra en çok izleyici çeken maraton… Bu sene de 41. kez koşulacak…

Koşmak için New York'u seçmemin, bu maratonun dünyanın en popüler maratonu olması ve benim bağış toplama kampanyamda bu popülerliğin yardımı olmasının dışında bir de kişisel nedeni var. Annem hastalık nedeniyle seyahat açısından oldukça kısıtlıydı ve konuşmalarımızda bu illetin üstesinden geldikten sonra gezip, görmek istediği yerlerden bahsediyorduk. Simdi annem de benim gözlerimden New York'u görsün istiyorum.

Maratonda koşuyor olmamın bağışlar açısından direkt bir faydası yok. Ancak insanların dikkatini bağış toplama girişimime çekmek için oldukça etkili bir yol. Ayrıca kanserle mücadelede maddi olarak yapabileceklerim sınırlı olduğundan bu mücadelede ortaya koyabileceğim tek şey olan fiziksel fedakarlığı koyuyorum ve insanların da ellerinden geldiğince fedakarlık yapıp, kanser araştırmaları için bağış yapmalarını istiyorum.

New York Şehir Maratonu ilk olarak 1970 yılında 127 katılımcıyla koşulmuştu. O günden beri her sene düzenlenen bu maraton şu anda dünyanın en popüler maratonu. 2010 yılında, 7 Kasım'da 37.000 koşucu start alacak ve 2 milyondan fazla New York'lu koşanlar için tezahürat yapacak. Toplamda 42 kilometre 195 metre olan koşu mesafesi, New York'un Staten Island, Brooklyn, Queens, Bronx ve Manhattan bölgelerinden geçerek dünyaca ünlü Central Park'ta Finish çizgisine ulaşıyor. Bu mesafeyi 3 saat 30 dakika içinde koşmayı planlıyorum.

"TÜRKİYE'DE DÜZENLEMEK İSTEDİM AMA KİMSE GERİ DÖNMEDİ"
* Bağış yapmak isteyenler bu işlemi nasıl gerçekleştirecek? Size nasıl ulaşabilirler?
Bağışlar www.kanserekarsikosuyorum.com adresinden yapılabiliyor. Bu adres hayırseverleri Memorial Sloan-Kettering Kanser Merkezi'nin bağış toplama merkezine yönlendiriyor. Bağışlar kredi kartı ile yapılabiliyor. Şu ana kadar kredi kartı olmayan ve bağış yapmak isteyen insanlardan gelen talepleri, onların bir hesaba para yatırmaları ve benim  onların adına bağış yapıp makbuzu onlara göndermem şeklinde gerçekleştirdik ama tabii ki bu tercih ettiğimiz bir yöntem değil. Bunun dışında merak edilen her şey için bana umutkaramahmut@hotmail.com adresinden ulaşılabilir.

Memorial Sloan-Kettering Kanser Merkezi'ni seçmiş olmamın nedeni bu kurumun kanser araştırmalarındaki yeri, 1884 yılında New York Kanser Hastanesi olarak kurulmuş ve şu anda dünyanın en eski ve en büyük kanser araştırma merkezi. 100 yıldan uzun bir suredir kanser hastalarının tedavisi, kanser araştırmaları ve yeni terapilerin bulunmasına katkı sağlamış bir merkez. Su anda bünyesinde 10000'den fazla çalışanı barındırıyor ve 2008 yılı istatistiklerine göre 22000'den fazla hasta yatılı olarak tedavi edilmiş, 466000 hasta muayene edilmiş. Ayrıca kanser hastası çocukların tedavisinde de lider durumda.

Doğruyu söylemek gerekirse Türkiye'de bir merkez için bağış toplamak istiyordum. Bunun için Tıbbi Onkoloji Derneği'yle iletişim kurmaya çalıştım ancak cevap alamadım. Internet araştırmalarımda da bağış toplama alt yapısı bu derece kuvvetli bir kurum bulamadım.

Ayrıca MSKCC bana bağışların hangi alanlarda kullanılacağını seçme hakkı veriyor. Ben de tedaviden ziyade araştırmalarda kullanılmasını tercih ettim. Böylece daha global bir fayda sağlanmış olacak.

Sayfa Yükleniyor...