2026 Dünya Kupası'nda format belirsizliği

Meksika, ABD ve Kanada'nın ortaklığında düzenlenecek 2026 Dünya Kupası'nda 3 takımlı grup formatından vazgeçilip 4 takımlı formata dönülebileceği belirtildi. 3 takımlı formata karar verilmesi halinde ise grup maçları için penaltı atışlarının gündemde olduğu ifade edildi.

NTV Spor 02.12.2022 - 21:41
2026 Dünya Kupası'nda format belirsizliği

2022 Katar'da devam ederken 4 yıl sonra 3 ülkenin ortaklaşa düzenleyeceği 'nın formatı belirsizliğini koruyor.

Guardian'da yer alan haberde, Meksika, ABD ve Kanada'nın birlikte düzenleyeceği 2026 Dünya Kupası için 3 takımlı 16 grup formatından vazgeçilebileceği ve tekrar 4 takımlı 12 grup formatına dönülmesinin düşünüldüğü belirtildi.

'nın konuyla ilgili henüz bir görüş belirtmediği ancak Katar'da format değişikliğinin görüşüldüğü ifade edildi. Resmi görüşmelerin yapılmamasına karşın ilerleyen aylarda formatla ilgili kararın tartışılacağı ve kararın gelecek yıl alınabileceği aktarıldı.


Maç sayısı artacak

3 takımlı formatın seçilmesi halinde turnuvada toplam 80 maçın oynanması planlanıyor. Eğer 4 takımlı grup formatına dönülürse, turnuvadaki maç sayısının 104'ü bulması bekleniyor.

Buna karşın turnuvada daha fazla maç oynanması halinde FIFA'nın ve organizasyonun ana sponsorlarının daha fazla gelir elde edileceği için değişikliğe itiraz etmeyeceği kaydedildi.

Turnuvanın 4 takımlı 12 grup halinde oynanması halinde grubunu ilk 2 sırada bitiren takımlara ek olarak 8 en iyi üçüncü bir üst tura yükselecek.

Berabere biten maçlar için penaltı atışı

Öte yandan FIFA'nın 3 takımlı 16 grup formatını seçmesi halinde berabere biten maçlar için penaltı atışını gündeminde bulundurduğu belirtildi.

Athletic'te yer alan haberde, 3 takımlı grup formatındaki rekabeti artırabilmek adına FIFA'nın grup etabında berarabere biten maçlar için penaltı atışı yaptırmayı planladığı ve kazananı bu yolla belirlemek istediği aktarıldı.

Haberde, penaltı atışlarının maçtan önce ya da sonra yapılacağı ancak maçtan sonra yapılması halinde takımların aralarında anlaşma riski olduğu kaydedildi. FIFA, 1986'dan bu yana Dünya Kupası ve UEFA organizasyonlarında grup etabının son maçlarını aynı saatte oynatıyor.

Sayfa Yükleniyor...