"Beşiktaş finale kadar gidebilir"

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, UEFA Şampiyonlar Ligi G Grubu'nu birinci bitirmeyi garantileyerek adını 2. tura yazdıran Beşiktaş'ın, bu kulvarda finale kadar gidebileceğine inandığını söyledi.

NTV Spor 23.11.2017 - 14:48
"Beşiktaş finale kadar gidebilir"

Bakan Bak, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı, açıklamalarda bulundu.

Beşiktaş'ı başarısında dolayı tebrik eden Bak, siyah-beyazlıların taraftarıyla bütünleşip böyle bir başarıya imza attığını belirterek, şunları kaydetti:

"Son maç Leipzig'le. Her galibiyet kulübe de ekonomik bir gelir sağlıyor. Grup maçları tamamlanınca Beşiktaş'ın kiminle eşleşeceği de önemli. Birinci olarak avantaj elde etti. Diğer grupların ikincilerinden biriyle eşleşecek. O kura sonucuna göre netice ortaya çıkacak. Beşiktaş'ın bu performansı herkesi gururlandırıyor. Uzun süredir birlikte oynayan bir takım ve bu bir avantaj. Beşiktaş'ın daha iyi yerlere gidebileceğine inanıyorum. Oyunu domine edebiliyorlar ve kaliteli oyuncular var. İyi bir hava yakaladılar. Her başarıları, Türk milletini, Beşiktaş taraftarını sevindiriyor. Bu müsabakalarda herkes Beşiktaşlı oluyor. Böyle bir başarı Türk futbolu için önemli bir adım."

Futbolda her sonucun olduğunu geçen sezon UEFA Şampiyonlar Ligi 2. turunda Paris Saint Germain-Barcelona eşleşmesinde gördüklerini vurgulayan Bak, Beşiktaş'ın final şansıyla ilgiliyse "İyi bir kura olursa (finale) gideriz. Gidebileceğimize de inanıyoruz. Beşiktaş'ın kadro yapısı uyumlu. Takımların bu seviyedeki tecrübesi de ortada. Beşiktaş, tecrübesiyle daha üst noktalara gidebilecek bir ekip olarak önümüze çıkıyor. Uyumlu bir yapıları var. Onlarla gurur duyuyoruz." diye konuştu.

ESKİ SPORCULARDAN DAHA FAZLA FAYDALANMAYI ARZU EDİYORUZ"
Gençlik ve Spor Bakanı Bak, aktif sporculuk hayatında başarılı olan isimlerden daha fazla faydalanmak istediklerini dile getirdi.

Olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonu eski milli halterci Naim Süleymanoğlu'nu kaybetmenin üzüntüsünü yaşadıklarını anlatan Bak, sözlerine şöyle devam etti:

"Ailesine ve milletimize başsağlığı diliyorum. Kendisini tedavisinin başından sonuna kadar Sayın Cumhurbaşkanımızın devreye de girmesiyle yakından takip ettik. Çok önemli bir sporcuydu. Dünya futbolunda Pele, Ronaldo, Messi varsa halterde de Naim Süleymanoğlu var. Time dergisine kapak olmuş, 46 dünya rekoru kırmış, 3 olimpiyat, 7 dünya, 6 Avrupa şampiyonluğu kazanmış bir sporcu. Kırılamaz rekorlara sahip bir sporcuyu kaybettik. Bulgaristan'da zulüm gören Türkler için de bir semboldü. Getirilişi, ayrı bir hikaye. Müthiş bir sporcuydu. Kendisini kaybetmek gerçekten çok üzücü. Cenazesinde çok güzel bir tablo vardı. Rakibinin cenazesine gelerek tabutunu öpmesi, saygısını göstermesi, mezarına kadar gelmesi güzel bir tabloydu. Bir efsaneyi çok erken yaşta kaybettik. Türk halkının kalbine girmiş, milli bir kahramandı. İsmet Iraz da Türk tekvandosunun duayeniydi. Pek çok sporcu yetiştirdi. Türk tekvandosunun buralara gelmesinde önemli rol oynadı. Naim Süleymanoğlu'yla da Türk halteri bir sıçrama yaptı. Naim Süleymanoğlu kırılamaz rekorları, büyük başarıları arkasında bırakarak aramızdan ayrıldı. Mekanı cennet olsun."

Spor bırakan isimlerin federasyonlarda ve devlette görev yaptığını da aktaran Bak, "Hidayet Türkoğlu, federasyon başkanı. Güreşte Hamza Yerlikaya başkanlık yaptı. Teknik direktör olarak görev yapan eski sporcular var. Naim Süleymanoğlu özel bir sporcuydu. Bu değerleden maksimum seviyede yararlanmak çok önemli. Federasyonlarda görev yapan sporcular da var. Suat Çelen var cimnasitikte. Şimdi federasyon başkanı. Daha fazla faydalanmak bizim için önemli. Devletimiz bu tip sporculara imkan veriyor. Spor müşavirliği kadrosuyla uluslararası arenada derece almış isimler kadro alıyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde sporculara sağladığımız kadro imkanı önemli. Eski sporculardan teknik olarak da daha fazla faydalanmayı arzu ediyoruz." ifadelerini kullandı.

"KULÜPLER ALT YAPILARA YATIRIM YAPMAK ZORUNDA"
Kulüplerin, bir endüstri haline gelen sporda kendilerini sistemin içinde iyi bir şekilde konumlandırmaları gerektiğini dile getiren Bak, "Yani bu sistem çerçevesinde bir gelir-gider dengesi kurmaları lazım. Bu konuda UEFA ve FIFA gibi kurumlar çeşitli kurallar koymuş. Kulüplerimizin ciddi mali yapısal sorunları var. Pek çok kulübümüz yeni açıklanan borçlarla daha geriye düşüyor. Bu, şu anda sürdürülebilir değil. Bazı kulüpler kendi marka değerleriyle belki birkaç yıl daha sürdürebilir ama yeni bir değerlendirmeye ve kendilerini kontrol etmeye ihtiyaçları var." diye konuştu.

Bakan Bak, kulüplerin altyapıya yönelmeleri gerektiğini vurgulayarak, "Kulüpler kendi öz kaynaklarına, altyapılarına yatırım yapmak zorundalar. Bu süreç kaçınılmaz. Üretmek zorundalar. Bu konuda Allah rahmet eylesin, İlhan Cavcav iyi bir örnek. Onun yaptığı, altyapıdan oyuncu yetiştirmek ve dışarıdan getirdiği oyuncuları performansları yükseldikten sonra başka kulüplere transfer etmek. Borçsuz olan Gençlerbirliği'nin geliri bu şekildeydi. Bir ürün üreteceksiniz ve kendi takımınızda bunun değerini arttırdıktan sonra daha yüksek fiyatlara dünyadaki spor arenasına göndereceksiniz." ifadelerini kullandı.

Gençlik ve Spor Bakanı Bak, Türkiye'nin ekonomisi büyüdükçe kulüplerin sponsorluk, stat ve yayın gelirlerinin de arttığını anlatarak şunları kaydetti:

"Yönetsel olarak da bir sorunumuz var. Kulüplerimizin bu spor endüstrisi içerisinde kendilerini taşıyabilmeleri için bu sisteme uygun yapılanmalara ihtiyaçları var. Üretmek zorundasınız. Kulüpler Yasası ile ilgili çalışmalar yapılmış. Biz Kulüpler Birliği Vakfı ile önümüzdeki hafta tekrar bir araya geleceğiz. Bazı kulüplerimizin itiraz ve değerlendirmeleri var. Onları konuşuyoruz. Türkiye Futbol Federasyonu ve futbolun paydaşlarıyla beraber çalışıyoruz. Neticede spor, toplumun sosyal yapısında önemli bir yere sahip insanların kullandıkları ortak bir dil. Buradaki başarılar, başarısızlıklar, mali yapılar hepsi bizim ortak değerimiz."

"BORÇLARIMIZI İYİ YÖNETMEMİZ LAZIM"
Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, kulüplerin her anlamda düzgün bir sistemle yönetilmesi gerektiğini dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Borçlarımızı iyi yönetmemiz lazım. Borçların nasıl oluştuğunu görmek lazım. Futbol dışındaki branşlara baktığımızda da durum aynı. Bir kulüp olarak başarı elde etmek istiyorsanız, altyapıdaki üretimle katma değer sağlamalısınız. En önemli süreç bu. Bunu yönetebilmek önemli. Bunu yaparken bazen teknik direktörler büyük katkı sağlıyor. Ancak şu var, kulüpleri kişilerle düşünmemelisiniz, sistemle düşünmelisiniz. Orada kim olursa olsun, kim gelirse gelsin bir sistemin işlediğini ve bu sistemin ürettiği yapıyla o kulüpteki başarının devam etmesini arzu ediyoruz. Yani başında kim olursa olsun bir kulüp kurduğu sistemle, yetiştirdiği oyuncularla, yapısıyla örnek olmalı. Bunu yapmazsanız sistemin dışında kalırsınız."

Bakan Bak, ülkenin menfaatine olan bir yapının oluşması gerektiğini ifade ederek, "Bazı kulüpler aşağı düştüklerinde isim değiştirerek yukarıya geliyor. Alt lige borçlarla giden kulüpler var, sonra başka bir isimle yükseliyorlar. Bu da doğru bir yol değil. O yüzden hem finansman hem altyapı hem de yönetim anlamında oluşturulacak kurumsallaşmayla beraber, düzgün yapılara ihtiyacımız var. Bu noktada epey bir mesafe almamız gerekiyor. Bu süreç hepimizin süreci. Bu başarıyı elde edebilmek için hep beraber çalışmamız lazım." değerlendirmesinde bulundu.

Sayfa Yükleniyor...