Premier Lig'in dil haritası

Newcastle United'ın kadrosunu Fransız oyuncularla donatması Premier Lig’in resmi dili İngilizceyi tehdit ediyor. Newcastle United'ın yanısıra Chelsea - Manchester City ve Arsenal gibi takımlarda ana dili İngilizce olanlar azınlığa düşmüş durumda...

NTV Spor 30.01.2013 - 11:19
Premier Lig'in dil haritası

İngiltere Premier Lig, Avrupa'nın önemli yıldızlarını ve yıldız adaylarını bünyesinde barındırmaya bayılıyor. Yıldızı biraz parlayan herhangi bir oyuncu, hangi ülkeden olursa olsun, kendisini Premier Lig takımlarının radarında bulabiliyor.

Newcastle United'ın transfer döneminde Fransa Ligi'nden 5 oyuncuyu kadrosuna katması bir tartışmayı beraberinde getirdi. West Ham menajeriyken sık sık yabancı oyuncu fazlalığına karşı olduğunu söyleyen menajer Alan Pardew, şimdi Newcastle'da; "oyunun kuralı bu" demekle yetiniyor. İngiltere'de uzun yıllar görev yapan Fransız teknik adam Gerard Houllier'nin, "çete tehlikesine dikkat" uyarıları bile Pardew'u korkutmuyor.

Soyunma odalarında hangi dilin konuşulduğu ne kadar önemli ya da Pardew'un, "hepsi İngilizce konuşacak" iddiası ne kadar tutarlı; bunu ileride göreceğiz.

Premier Lig takımlarının kadrolarında bulunan futbolcuların ana dilleri incelendiğinde, ilginç sonuçlar ortaya çıkıyor. İşe konunun çıkış noktası Newcastle'la başlayalım. Takımın Afrika kökenli oyuncuları da işin içine girince yüzde 42 ile fransızca önde.

İngilizce ise yüzde 39 ile 2. sırada kalıyor. Ana dili İngilizce olmayanların daha yoğun olduğu takımlardan birisi de tahmin edileceği gibi Chelsea. Londra ekibinde, İngilizce konuşanlar yüzde 35'te kalırken, Portekizce yüzde 19'luk bir dilim kaplıyor. Torres ve Mata gibi İspanyolca; Hazard gibi Fransızca konuşanlar ise Chelsea'nin dil haritasının yüzde 46'sını oluşturuyor.

Arap sermayesinin İtalyan Menajer Mancini yönetiminde kurduğu Manchester City'de de durum farklı değil. Takımda sadece her 3 kişiden birinin anadili İngilizce. Arsenal, menajer Wenger'in genç Fransız oyuncu merakı yüzünden bir dönem Fransa'nın en popüler takımı olarak nitelendiriliyordu.

Kırmızı-beyazlılar, Wilshere -  Ramsey - Walcott - Oxlade-Chamberlain gibi gençlerle İngilizceyi yüzde 31'e çıkartsa da kalanlar yüzde 69'la soyunma odasını farklı dillerle donatıyor. Fransızca'nın Arsenal'deki son durumu yüzde 23. Sir Alex Ferguson'ın altyapı ve adalı gençler konusundaki hassasiyeti Manchester United soyunma odasına da yansıyor.

Şampiyonluk yolundaki rakiplerinden farklı bir yol izleyen United, yüzde 57 İngilizce oranıyla Premier Lig'e renk katıyor. Peki en yüksek İngilizce konuşan oyuncu oranı hangi takımda? Norwich City yüzde 90'la ilk sırayı alıyor. Onu, yüzde 86 ile Reading izliyor. Bakalım ilerleyen sezonlarda anadili İngilizce olanların sayısı artacak mı? Yoksa inşası sırasında kimsenin birbiriyle anlaşamaması nedeniyle yapımı duran Babil Kulesi'ne mi dönecek Premier Lig?

Sayfa Yükleniyor...