"Milli Takımı Türk teknik adam çalıştırmalı"

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, futbolda yabancı futbolcu sınırlamasına değindi ve "4-5 gibi rakamların doğru olacağını düşünüyorum" dedi. Bak, Milli Takım'da da yerli teknik direktörün görev yapması arzusunda olduğunu vurguladı.

NTV Spor 23.11.2017 - 15:02
Son Güncelleme: 23.11.2017 - 15:07
"Milli Takımı Türk teknik adam çalıştırmalı"

Yabancı oyuncu tartışmasının Türk futbolunun gündeminde olduğuna değinen Bakan Bak, şunları kaydetti:

"Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Dursun Özbek ve beraberindekilere bu konudaki görüşlerimizi aktardık. Kulüpler, daha önce alınan karar gereği transferde 2019'a kadar belli kontratlar yapmış. Hemen 'Kontratı sonlandırın' dememiz mümkün değil. Kulüplerimize milli takımımızın oyuncularının az süre alması nedeniyle etkilendiğini ifade ettik. Onlar da bu konuda çalışmalar yapıyor. Galatasaray Kulübünün geçmişte 4-5 yabancıyla elde ettiği UEFA şampiyonluğunu örnek vererek, altyapıya yatırım yaptıkça kaliteli oyuncular geldikçe sayının Türk sporcu lehine artacağına inanıyorum. Kulüpler, Türk oyuncuların fiyatının yüksek olduğundan şikayet ediyor. Oyuncu üretiminiz az olunca, 4 kulüp de bir sporcuya talip olursa rakamların yükseldiğini görüyoruz. Oyuncu sayısı az. Yurt dışında oynayan futbolcularımızın sayısı belli. Başka ülkelerde bu sayı çok daha fazla. Kulüplerin de işine geliyor. Daha ucuz oyuncular alıyorlar. Yabancıya karşı olan birisi değilim. Kaliteli yabancı olsun. Bir takım içinde bu sayının çoğunluk olmaması gerekiyor. 4-5 gibi rakamların doğru olacağını düşünüyorum."

Galatasaray'ın 2000'de UEFA Kupası'nı kazandığı kadrodan örnek veren Bakan Bak, "Bunun örneği de UEFA Kupası şampiyonu Galatasaray'da oynayan Hagi, Popescu ve Taffarel'dir. Şu anda liglerimizde benzer oyuncular var. Bunun yanına iyi yetişmiş, uzun süre beraber oynamış oyunculardan kurulu bir kadro, mutlaka başarılı olacaktır. Maçlara kalite geldiği, tribünlerin dolduğu söyleniyor. Derbi maçlarda dolu ama diğer maçlarda tribünlerin o kadar dolu olduğunu söyleyebilir misiniz. Cenk Tosun'un Beşiktaş'ta çıkışı var. Trabzonspor ve Başakşehir'deki oyuncuların çıkışı güzel." şeklinde konuştu.

"EKOL OLMAMIZ GEREKİYOR"
Türkiye'nin sporda ekol olması gerektiğini vurgulayan Bak, "Bizim mutlaka ekol olmamız gerekiyor." dedi.

Basketbolda Yugoslav ekolü bulunduğunu hatırlatan Bak, "Avrupa Şampiyonası'nda final oynayan iki takım Slovenya ve Sırbistan, Yugoslav ekolünden. Baltık ülkelerinde Letonya ve Litvanya'da bir ekol var. Kendi ürettikleri sporcuları dışarı gönderen bir sistem mevcut. İspanya'nın NBA'de oyuncuları var. Basketbolda yetenekliyiz. Sayın Cumhurbaşkanımız mahallelere basketbol potası yapılmasını ifade etti. Büyükşehir ve ilçe belediyeleriyle çalışmalara başladık. Sayın Cumhurbaşkanımız, özellikle basketbol için çok ciddi bir kompleks yapılması için talimat verdi." ifadelerini kullandı.

"KULÜPLERİMİZLE BERABER BU SÜRECİ YÜRÜTECEĞİZ"
Gençlik ve Spor Bakanı Bak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sporcu geçmişinden dolayı çok şanslı olduklarını aktardı.

Türkiye'de yapılan tesis yatırımlarına değinen Bakan Bak, "Sayın Cumhurbaşkanımızın sporun her noktasında görev yapmış birisi olması dolayısıyla şanslıyız. Statlarımızın yaş ortalaması 1,5. Yapmaya da devam ediyoruz. Spor artık bir endüstri. Kaliteli ve nitelikli insan gücüne ihtiyaç var. Spora dünyada en fazla yatırım yapan ülkelerin başında geliyoruz. Ülkemizin bunu başaracağına inanıyorum. Kulüplerimizle beraber bu süreci yürüteceğiz." diye görüş belirtti.

Lisanslı sporcu ve kulüp sayısının artırılması gerektiğini vurgulayan Osman Aşkın Bak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Planlanmış 32 stadımız var. Bunun 12-13 tanesini tamamladık. Bu yıl 6-7 tanesi bitecek. Avrupa'da 30-40 yaşında statlar bulunuyor. Bizimkilerin kalitesi ortada. Oralarda yer alacak sporcu sayımızın da artması gerekiyor. 2002'den beri artış var. 8 milyon lisanslı sporcu var ama daha fazla olması lazım. Kulüp sayısının artması lazım. Aynı nüfusa sahip Almanya'nın kulüp sayısı 100 binin üzerinde. Bunun için de mahalli idarelerin desteğiyle kulüplerin sayısının artması gerekiyor. Okul sporlarına daha fazla destek vereceğiz. Gençlerimizin daha fazla spor yapması için çaba harcayacağız. Milli Eğitim Bakanlığı ile bir anlaşma var. Yetenek taramasına başladık. İlk etapta 4,5 milyon genci yetenekleri, fiziksel kapasiteleri ve yapılarına göre branşlara yönlendirmenin gayreti içindeyiz."

"TÜRK ANTRENÖRÜN ÇALIŞMASINI ARZU EDERİM"
Osman Aşkın Bak, A Milli Futbol Takımı'nı Türk teknik adamın çalıştırmasını arzuladığını dile getirdi.

Milli takımın geçmişte Türk teknik direktörler yönetiminde başarılı olduğunu kaydeden Bakan Bak, "Türk Milli Takımı'nı Türk antrenörün çalıştırmasını arzu ederim. Geçmişte görev alan hocalarımız oldu. Onlarla başarı elde ettik. TFF'nin yaptığı görüşmelerde teknik adamlar sorumluluğu almak, kontratını bırakıp gelmeyi arzu etmediler. Fazla alternatif de kalmadı." diye konuştu.

Bak, sporun Türkiye'nin uluslararası hedeflerine hizmet etmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Spor bir endüstri. Bunu kabul ediyoruz ancak sporun uluslararası arenada da bu ülkenin hedeflerine hizmet etmesi gerekiyor. Bunun kapasitesi de sizin sporcu potansiyelinize bağlı. Onun için altyapıya devrim gibi yatırımları söylüyoruz. Tüm dünyada yabancı oyuncu var. Kimse itiraz etmiyor. Kimse karşısında olmaz ama milli takımın aldığı neticeler bizi üzüyor. Beklentilerimizi ve hedeflerimizi karşılamıyor. Bunu, bu yapı içinde olan kulüplerimiz ve teknik heyetlerle değerlendirmemiz gerekiyor. Bu, bugünden yarına olacak bir şey değil. Esas sorun üretmemek. Bu sisteme sporcu getirmediğiniz sürece sürdürülebilir değil. Dışarıdan oyuncu getirerek borçlanıyorsunuz. Ne yaparsanız yapın, kendinizin bir kaynak yetiştirerek sürdürmeniz lazım."

Eski futbolcuların teknik direktörlükten önce altyapılarda görev alması gerektiğini kaydeden Osman Aşkın Bak, şu ifadeleri kullandı:

"Özerk yapıya sahip federasyonlar kurslar açıyor. Sadece kursa gitmek yetmiyor. Kulüplerde takım sayısını çoğaltmamız lazım. Futbolu bırakınca hemen bir takıma antrenör oluyorlar. Altyapıda çalışmıyorlar. Abdullah Avcı'yı oynadığı yıllardan tanırım. Milli takım altyapılarından görev aldı. Futbolu bıraktıktan sonra hemen bir takımın başına geçmek çok başarılı bir metot değil. Teknik adamların da belli bir aşamadan geçerek gelmesi lazım. Aktif sporculuk zamanında lisan öğrenmeleri, bu konuları takip etmeleri gerekiyor. Kaliteli eğiticilerle ve yöneticilerle sisteme verdiğimiz her bir birey çok daha nitelikli olarak devam ediyor. Sporcularımızın çıkışı ile inişi arasındaki süre kısa. Bazı oyuncular, 16'dan 36 yaşına kadar görev yapıyor. Bizde bunu yapabilen oyuncu sayısı az. Nedeni, eğitim ve gelişim sürecini iyi kurgulamamızdan kaynaklanıyor. İspanya'daki Gasol 36 yaşında oynadı. Pek çok yetenekli sporcuları yaşam tarzı ve çevreden dolayı kaybettiğimizi görüyoruz. Sistemin tekrar değerlendirilmesi ve önlemler alınması gerekiyor."

Sayfa Yükleniyor...