"Kendi oyun kültürümüzü geliştirmeliyiz"

Türkiye Futbol Federasyonu Gelişim Direktörü Tolunay Kafkas, hedeflerinin Türkiye'yi öncü futbol ülkeleri arasına sokmak ve kendi oyun kültürümüzü geliştirmek olduğunu söyledi.

NTV Spor 21.11.2011 - 14:04
"Kendi oyun kültürümüzü geliştirmeliyiz"

Türkiye Futbol Federasyonu Gelişim Direktörü Tolunay Kafkas, Türkiye'nin kendi oyun kültürünün geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

Antalya'da Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği (TÜFAD) ile Avrupa Futbol Antrenörleri Dernekleri Birliği'nin (AEFCA) ortaklaşa düzenledikleri, "Futbolun Gelişimi: Bugün ve Yarın" konulu 32. AEFCA Sempozyumu'nda "Futbolun Gelişimi" isimli sunumun ikinci bölümünü gerçekleştiren Türkiye Futbol Federasyonu Gelişim Direktörü Tolunay Kafkas, uzun yıllar hem yurt içinde, hem de yurt dışında profesyonel olarak futbol oynadığını ve (A) Milli Takım'da da görev yaptığını söyledi.

Yurt dışında başlayan antrenörlük kariyerini Türkiye'de çeşitli kulüplerde, 21 Yaş Altı ve 19 Yaş Altı Milli Takımları'nda sürdürdüğünü anlatan Kafkas, hem futbolcu, hem de antrenör olarak yarışma heyecanını fazlasıyla yaşadığını kaydetti.

Türk futbolunun geleceğine yön verecek projeleri hayata geçirmek ve yüz binlerce gencin, binlerce antrenörün yer alacağı eğitim ve gelişim organizasyonlarını yönetmek gibi sorumluluk üstlendiğini belirten Kafkas, "Bu benim için geçmiş görevlerim kadar ve hatta daha da fazla heyecan verici" dedi.

FUTBOL KÜLTÜRÜ
Türkiye'nin çok genç bir nüfusa sahip olduğunu vurgulayan Kafkas, 5-19 yaş grubunda yaklaşık 19 milyonluk bir nüfus olduğunu, bunun da toplam nüfusun dörtte birlik bölümünü oluşturduğunu ifade etti.

Hem Futbol Federasyonu'nun düzenlediği liglerde, hem de Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği içinde yapılan etkinliklerde gençlerin futbol oynamalarını sağladıklarını ifade eden Kafkas, "Futbolumuzun ilerlemesi için en önemli unsur, doğru kültürde futbol gelişimini sağlamak. Dünya futboluna baktığımızda Fransa, İngiltere, Hollanda, Brezilya, Almanya, İtalya, Arjantin gibi belli başlı ülkelerin kendi kültürlerini oluşturduklarını görüyoruz. Türkiye olarak bizim kendi oyun kültürümüzü geliştirmemiz gerekiyor" dedi.

Futbolun büyük bir endüstri haline geldiğini dikkati çeken Kafkas, futbol sektöründe çok ciddi gelirler elde edildiğini, yüksek bütçeli takımların oluşturulduğunu ve dev transferlerin gerçekleştirildiğini söyledi.

En yüksek bütçeli kulüplerin genç futbolcu gelişimine verdiği öneme değinen Kafkas, "Dünyanın en iyi takımı olarak gösterilen Barcelona, geçmişte Ajax'ın öncülüğünü yaptığı genç futbolcu gelişiminde model olma rolünü üstlenmiş durumda. İspanyol ekibinin kendi öz kaynaklarından yetiştirdiği futbolcularla başardıkları tüm dünyaya heyecan veriyor. Yine dünyanın en zengin kulüplerinden Manchester United'in bu alanda doğru adımlar atarak genç futbolcularını vitrine çıkardığı ve onlarla başarıyı yakaladığını gıptayla izliyoruz. 2011 Şampiyonlar Ligi finalini oynayan bu iki kulübe dair verilerde, Barcelona'da oynayan futbolcular arasında kendi gençlik geliştirme programında yetişmiş futbolcuların sahada kalma süresinin oranı yüzde 47, Manchester  United'da ise yüzde 43'dür. Sadece bu yüzdeler bile genç futbolcu gelişiminin büyük kulüplerde ne denli önemsendiğini gözler önüne seriyor" diye konuştu.

PROJELER
Dünyada genç futbolcu gelişimi konusunda sıkıntılar da yaşandığını belirten Kafkas, FIFA ve UEFA'nın bu konudaki çalışmalarını takip ettiklerini, genç futbolcu gelişimi konusunda özgün modeller üretecek arayışlar içinde olduklarını söyledi.

Genç futbol gelişiminin tek başına Türkiye Futbol Federasyonu'nun üstleneceği bir misyon olarak görülmemesi gerektiğini vurgulayan Kafkas, "Özellikle kulüplerimizin daha sağlıklı gençlik geliştirme organizasyonları kurmaları için üzerlerine düşeni yapması şart. Gençlik ve Spor Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, üniversiteler ve belediyeler de genç futbolcu gelişiminde  etkili olan diğer kurumlar. TFF olarak biz bu noktada etkin olan tüm kurumlarla işbirliği içinde projeler üretmeyi amaçlıyoruz" diye konuştu.

TFF olarak önem verilen programlar arasında genç futbolcu gelişimi ile antrenör gelişimini desteklemek amacıyla hayata geçirilen ve hedefi komple futbolcu yetirmek olan Akademi Ligi'nin yer aldığını dile getiren Kafkas, 2008-2009 sezonunda başlayan ve genç milli takımları için de en büyük kaynak olan bu liglerin yakın zamanda meyvelerini vereceğini belirtti.

SOKAK FUTBOLU
Antrenör gelişiminin futbolcuların geleceği açısından en stratejik konu olduğuna dikkati çeken Tolunay Kafkas, futbolda başarılı nesillerin ancak nitelikli eğitmenlerin katkılarıyla yakalanabileceğini de kaydetti.

Futbolcu gelişiminde ailelere büyük görevler düştüğünü söyleyen Kafkas, "Yüksek beklentileri olan ailelerin çocuk üzerinde baskı kurması çok sık rastlanan bir durum. Gelişme döneminde olan futbolcuyu böyle bir baskı çok olumsuz etkileyebiliyor. Anne ve babaların her zaman çocuklarına destek vermesi lazım. Ayrıca antrenör ile işbirliği içinde olmaları da çok önemli" dedi.

Hızlı kentleşmenin sokak futbolunu yok olma noktasına getirdiğine de değinen Kafkas, "Geçmişte dünya futboluna sayısız yetenek kazandıran sokak futbolunun yok olması, yeni arayışları zorunlu kılıyor. Bizler de TFF Futbol Gelişim Direktörlüğü olarak yarının futbolunda rol alacak çocuklarımız için yeni projeler üretmek zorundayız. Onlara sokak futbolunun koşullarını, sokak futbolunun yaratıcılığa yaptığı olumlu desteği anlatacak yeni ortamlar hazırlamak ve bu alanda görev yapacak nitelikli antrenörler yetiştirmek, futbolumuzun ileri gitmesine en önemli katkıyı sağlayacaktır" şeklinde konuştu.

TÜRK FUTBOLUNDAKİ HEDEF
Kafkas, Türkiye'de kadın futbolunun iyi seviyelere gelmesini de hedeflediklerini, ülkedeki genç nüfus içinde kızların önemli bir yere sahip olduğunu bildirdi.

Dünya futbolunda oyuncuların fizik, güç, dayanıklılık ve taktik disiplini anlamında önemli bir gelişme gösterdiğini söyleyen Kafkas, yaratıcı futbolcu konusunda ise "kuraklık yaşandığını" dile getirdi.

Türkiye'nin yaratıcı özellikleri olan futbolcuları yetiştirmeye ve bu zenginliğini dünyaya izletmeye aday bir ülke olduğunu vurgulayan Kafkas, "Türkiye'deki genç nüfusun yanı sıra Avrupa'da yaşayan çok sayıda gencimiz bulunmaktadır. Onların yaşadıkları yerlerde aldıkları futbol kültürü ile kendi değerlerimizi harmanlama gibi bir şansa sahibiz. Hedefimiz hem futbolcu, hem de antrenör ihraç edebilecek bir konuma gelmek ve ülkemizi dünyanın öncü futbol ülkeleri arasına sokmaktır" diye konuştu.

Sunumun ardından AEFCA Başkanı Joseph Venglos, Tolunay Kafkas'a plaket verdi.

Sayfa Yükleniyor...