"TFF'ye yolladığımız talimat değiştirildi"

Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) açıkladığı harcama limiti kararları Türk futbolunda tartışmalara neden olurken Fenerbahçe Finans Danışmanı Serdar Yıldız konuya dair açıklamalar yaptı. Harcama limit talimatını oluşturan isimlerden olan Yıldız, TFF'nin onayıyla kulüplerle ortak yapılan talimatın sonradan değiştirildiğini dile getirdi. Yıldız, en büyük değişikliğin ise kulüplerin ana para ödemelerinin limitlerden düşmesi olduğunu söyledi.

NTV Spor 05.08.2020 - 18:13
"TFF'ye yolladığımız talimat değiştirildi"

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Süper Lig ekiplerinin 2020-21 sezonu için harcama limitlerini duyururken açıklanan limitler tartışmalar neden oldu. Fenerbahçe'yle birlikte Kasımpaşa TFF'ye tepki gösterdi. Fenerbahçe finans danışmanı Serdar Yıldız, kulüp televizyonunda konuyla ilgili açıklamalar yaptı.

TFF'nin onayını alarak Türkiye'deki en borçlu beş kulübün profesyonelleriyle birlikte limit talimatnamesi hazırlayan isimlerden olan Yıldız, kulüplerin onayladığı talimat ile yürürlüğe giren talimatname arasında farklılıklar olduğunu belirtti. Kulüplerin ana para ödemelerinin, o yılki giderler arasında bulunamayacağını dile getiren Yıldız, en büyük farkın ana para ödemelerinin limitlerden düşmesi olduğunu vurguladı.

2018 yılında dönemin Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Fikret Orman'ın öncülüğüyle bir çalışma grubu oluşturduklarını belirten Yıldız, "En borçlu beş kulübün profesyonelleriyle bir araya gelerek çalışma grubu oluşturduk, talimat taslağı oluşturup başkanlarla paylaştık. Zemin oluşmadığı için hemen yürürlüğe girmedi. Mart 2018'e kadar yapılacağı TFF tarafından taahhüt edilmişti. O tarihe gelindiğinde hazır bir çalışma bulamamıştık. UEFA'yla yaşayabileceğimiz sıkıntıları da düşünerek TFF'den bu görevi istedik ve Federasyon'un onayıyla birkaç gün içerisinde bütün başkanların da onayını alarak hazırladığımız talimatı TFF'yle paylaştık. Haziran 2018'e kadar herhangi bir aksiyon olmadı, yeni TFF Başkan ve yönetim göreve geldikten sonra talimat yürürlüğe girdi. Bizim gönderdiğimiz talimatta değişiklikler oldu. Kulüpler olarak bu değişimlerin mekanizmanın ve talimatın sağlamlığını zedelediğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Limitlerin belirlenme sürecine de değinen Yıldız, "Asıl bozan konu, ana paranın limitten düşmesi. Biz öyle bir şey yazmadık. Bunu yaparken de birçok ligdeki uygulamalara baktık, La Liga gibi. Mevcut durumda ana paranın limitten düşmesi son derece yersiz. TFF'ye bu çalışmayı gönderdiğimizde, kulüpler ile bankalar arasında yeniden yapılandırma süreci olduğu için herhalde onlar 'Madem öyle bir durum var, ana para ödemelerini limitten düşelim' dediler. Ama ana para ödemesi olmayan kulüpleri de işin içine dahil ettiğiniz zaman komik bir durum ortaya çıkıyor" yorumunu yaptı.

Takımlara geçen sezonki limitlere yakın limitler verildiğini savunan Serdar Yıldız, "Hatta birçok kulüpte de geçmiş sezonun daha da altında limitler verilmiş. Öyle ki toplama baktığımızda Euro bazda geçen sene 18 kulübe 330 Milyon Euro limit tanımlanırken, bu sezon ise 21 kulübe 307 milyon Euro limit tanımlandığını görüyoruz. Bu da aslında takım sayısındaki artışa rağmen Euro bazda bu limitlerin düşmesi aslında Türk Futbol Ekonomisinin de gerilediğinin önemli göstergelerinden birisi olarak görebiliriz" ifadelerini kullandı.

"KULÜBÜMÜZ İÇİN AÇIKLANAN LİMİT ADALETTEN UZAK"

Takım harcama limitleri neyi kapsıyor?" sorusuna ise Yıldız şu yanıtı verdi, "Kulüplerimizin bahsedilen sezonda yani t+1 diye geçer talimatta, bizim 2020-2021 futbol sezonuna tekabül ediyor, içinde bulunduğumuz dönemde. Futbolcu, menajer ve transfer harcamalarını içeren bir hesaplama yöntemi. Bu hesaplama yönteminde unutulmaması gereken önemli bir konu var, o da mevcut ve yeni oyuncular için geçerli olacak bir limittir bu. Bazen görüyorum bunu bir transfer bütçesi olarak algılayanlar oluyor. Tam tersine mevcut oyuncularınız ve yeni alacağınız oyuncuların bütün harcamalarını siz bu limite sığdırmak durumundasınız.

Diğer taraftan kulübümüz için açıklanan bir limit var; 154 milyon TL seviyesinde olduğunu görüyoruz ve diğer kulüplerle kıyasladığınızda biraz adaletten uzak olduğunu düşünüyoruz.

Kulübün dün yaptığı bir açıklama var. 2019-2020 sezonunda yaklaşık 2 sezonluk %30’luk bir tasarrufla kulübün bu bahsedilen harcamalarda 64 milyon Euro seviyesine indiğini görüyoruz. İki sene önce 92 milyon Euro seviyelerinde olduğunu düşünürsek %30’un üzerinde bir tasarruf var. Aslında burada yönetimimiz gerekli tasarrufları, gerekli önlemleri alıyor diye düşünebiliriz ama bize açıklanan limit yaklaşık 18-19 milyon Euro’lara karşılık geliyor."

"BİR SEZONDA 64 MİLYON EURO’DAN 19 MİLYON EURO’YA İNMEK GERÇEKÇİ DEĞİL"
TFF harcama limitlerinin Fenerbahçe'den 64 milyon Euro’dan 19 milyon Euro seviyelerine inmesini istiyor diyen Fenerbahçe Finans Danışmanı Serdar Yıldız, şöyle konuştu;

"Bunun da açıkçası bizim için çok gerçekçi olmadığını düşünüyoruz. Gerçekçi olmayışının birkaç tane nedeni var. En önemli maddesine değinip hem akılda kalsın hem de anlaşılır olsun istiyorum. O da anapara ödemelerinin limitten düşülmesi.

Burada talimatın Ek-12 A maddesini son paragrafını olduğu gibi okuyorum: ‘Kulüplerin t+1 sezonunda (yani içinde bulunduğumuz dönemde 2020-2021 sezonunda) finansal kuruluşlara yapılacak olan anapara ödemeleri takım harcama limitinden düşülecektir.’ diyor.

Burada şöyle bir soru olabilir; ‘Bu anapara ödemeleri nasıl ve neye göre değerlendiriliyor?’ diye. Bir kulübün kullandığı bir kredi varsa eğer, bu kredinin 2020-2021 sezonunda denk gelen anapara ödemeleri, anapara taksitlerini ben sizin limitinizden indiririm diyor, TFF. Peki, neden böyle bir yaklaşım var? Aslında burada Türkiye Futbol Federasyonu şunu benimsiyor: ‘Bir kulübün kredi geri ödemesi varsa bu geri ödemeyi yapabilmek için limitini de bu kadar indirmesi lazım.’ Böyle anlattığımız zaman çok mantıklı, çok makul bir madde gibi görebiliriz ancak kulüplerin içinde bulunduğu mevcut durumda Fenerbahçe’nin toplam finansal borçlarının 2 milyar TL’nin üzerinde olduğunu zaten herkes biliyor ve her yerde açıklanıyor. Şimdi 9 aylık mali tablolarda KAP’ta yapılan açıklamalara baktığımızda kulübün kısa vadeye düşen kredi/finansal borç ödemeleri1 milyar TL’nin üzerinde. Çünkü herkesin bildiği üzere biz bu yeniden yapılandırmayı, borç yapılandırma protokolünü imzalayamadığımız için borçlarımız şu an kısa vadede görünüyor. Ne demek? Sizin 1 milyar TL üzerindeki anapara ödemenizi, bu sezona tekabül eden anapara ödemenizi limitten düşelim diyor, TFF. Ama baktığımızda zaten en yüksek açıklanan limit Galatasaray’ın ve 429 Milyon TL. Bu limitin neresinden siz 1 Milyar düşebilirsiniz? Düştüğünüz zaman eksi çıkar. Ekside hem mevcut oyuncuları hem yeni oyuncuları düşündüğünüz zaman anlamsız bir seviyeye geldiği için belli yöntemlerle eksileri sıfır alırsınız. İki yöntemin ortalamasını aldığınız zaman da 154 Milyon gibi bir değer hesaplanıyor. Burada Fenerbahçe’nin 1 Milyar TL üzerindeki kısa vadeye düşen kredi ödemesini bir senede yapması tabii ki mümkün değildir. Bu her sene bu şekilde gelir. Geçen sene de böyleydi. Biz 1 Milyar TL kredi geri ödemesi mi yaptık? Yapmadık. Bu ne demek? Bu borcu sizin yönetmeniz lazım. Ne yapabilirsiniz? Bir kısmını ödeyebilirsiniz ya da belli kısmı için başka bir kaynak bulup başka bir borç bulup ödemesini yapabilirsiniz. Ancak borç seviyeniz yine yakın kalır. Ya da vadesi gelen borçlarınızı bankalarla anlaşıp öteleyebilirsiniz. Ya da diğer kulüplerin yaptığı gibi uygun bir ortam sağlandığı zaman bir borç yapılandırma protokolüne girersiniz. O zaman ne olur? Diğer kulüplerde olduğu gibi bizim de anlaşma koşullarına göre belli süre için anapara ödemeniz olmaz. Bu şekilde borcu kulüp yönetebilir.

Bahsettiğim seçenekler kulübün borcunu yönetmesine yönelik süreçlerdir. Her zaman söylemeye çalıştığımız konu borcun yönetimiyle harcamanın yönetimi iki ayrı kavramdır. İç içe soktuğunuz zaman 1 Milyarlık kredi ödemesini sizin 300-400 Milyon limitten inmeye çalışmanız anlamına gelmektedir. Aynı zamanda yapılandırma yapıldığında da 4. yılında, 5. yılında kamuoyundan duyduğumuz anaparanın üçte ikisinin geri ödenmesi gibi anlaşmalar var. Bu da zaten makul olmayacaktır. O yüzden onlar da günü geldiğinde bu borcunu yapılandıracak ve bir şekilde yönetecekler anlamını taşıyor."

"LİMİTLER GERÇEK DIŞI"

Serdar Yıldız, harcama limitlerinin gerçek dışı olduğunu savundu ve

"Borcun yönetimini ve harcamanın yönetimini iç içe sokup bir talimat yayınladığınız zaman misal iki tane kulüp düşünün. Ya da yapılandırma yapıp bankalardan ilave kaynak alan kulüpler var ve vadesi gelen borçlarını da ötelediler. Bu anlaşmayı yapan kulüpler için siz yüksek limit çıkartırsanız anapara ödemesi olmadığı için ve kendi imkanlarıyla borcunu yönetmeye çalışan, belki ödemeye belki ötelemeye yani bir şekilde kendi imkanlarıyla bunu yapmaya çalışan kulüp için ise mümkün olmayacak şekilde düşük limitler çıkartırsınız. Birincisi bu.

İkincisinde de aynı borç seviyesine sahip iki kulübü ele alalım. Birisi kredi imkanını kullanarak vergisini ödüyor. Vergi günü geldiği zaman kulüp vergisini nasıl ödeyebilir? Bir kaynak kullanır. Haliyle finansal borcunu arttırır. Vergisini öder. Bunun için siz limiti düşürürsünüz çünkü anapara ödemesi gelecek. Ama diğer bir kulüp vergisini ödemez. Öteler, af bekler. Bir şekilde vergi borcu biriktirmeye devam eder. Bu sistem kulüp içinse limiti yüksek çıkartır. Çünkü vergi borçları değil finansal borçlar dikkate alınıyor. Diğer taraftan yine aynı borçluk seviyesindeki iki kulüp için bir kulüp düşünün ki borcunu ödemeye çalışıyor. Onun için daha düşük limit çıkartıyorsunuz. Diğer bir kulüp ödemeyip ötelemeye çalışıyor. Öteleyen için daha yüksek bir limit çıkarmış oluyorsunuz. Bu limitlerin gerçek dışı olduğunu biz Fenerbahçe’nin limitine baktığımız zaman diğer kulüplerle kıyasladığında herkes anlayabilir. Bunun için finansçı olmaya gerek yok. Yine kulübün dün yaptığı açıklamadaki yüzde 30’luk tasarrufla 64 Milyon Euro seviyesine indiği görebiliyoruz. Açıklanan limitte 19 Milyon Euro seviyesinde hatta diyelim ki ekstra yüzde 15’lik limit aşımını da kullandığınızı varsayalım. Fenerbahçe’nin 22 Milyon Euro’ya inmesi bekleniyor. Zaten 64 Milyon Euro geçen sene harcamış olan bir kulüp belli oyuncuları sözleşme dışına da çıkıyor. Serbest kalıyor ve mevcut oyuncularıyla en azından 40 Milyon Euro seviyesinde bir şeyi olacağını tahmin edebilirsiniz. Rakamı tamamen farazi konuşuyorum. 40 Milyon Euro seviyelerinde hali hazırda devam eden oyuncularınızın yükümlülüğü var" diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...