"VAR kayıtları açıklanmayacak"

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Nihat Özdemir Video Yardımcı Hakem (VAR) eleştirilerini yanıtladı. Özdemir, VAR merkezi'nin Avrupa'daki bir çok ligden daha iyi olduğunu söylerken, VAR kayıtlarının açıklanmayacağını vurguladı.

NTV Spor 06.02.2020 - 13:04
Son Güncelleme: 06.02.2020 - 13:05
"VAR kayıtları açıklanmayacak"

Türkiye'de sık sık eleştirilen VAR konusunda açıklamalar yapan , "VAR Sistemi yeni bir uygulama, henüz 2. sezonunu yaşıyoruz. Riva'daki VAR Merkezi, teknik açıdan Avrupa'daki birçok ligden daha iyi. Operasyonu yürüten Hawk-Eye firması, hem UEFA hem de diğer üst düzey liglerle birlikte çalışıyor. Alt yapımızı Türk Telekom sağlıyor. VAR ve AVAR'ın yanında görev yapan operatör arkadaşlar, IFAB tarafından onaylı operatörler. İngiltere'de kapsamlı eğitimler aldılar ve IFAB tarafından sertifika verildi. Geçtiğimiz ay, MHK Başkanı Sayın Zekeriya Alp, VAR konusunda tüm detayları paylaşmasına rağmen, özellikle kulüp başkanları, yöneticileri veya yorumcularının VAR konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığını üzüntüyle takip ediyorum. Bu yüzden hem kendi camialarını yanlış yönlendiriyorlar hem de VAR'a zarar veriyorlar" dedi. 

VAR'ın kontrolünün RİVA'daki merkezden yapıldığını söyleyen Özdemir şöyle devam etti,

"Riva VAR Merkezi'ne, yayıncı kuruluşun maç çekimi esnasındaki tüm kamera görüntüleri geliyor. Yayıncı kuruluş beIN SPORTS ile yaptığımız toplantılarda hem kamera sayılarını artırdık hem de kamera açılarının daha iyi olması için çalışmalar yaptık. VAR, maç esnasında operatörü yönlendirir ve herhangi bir pozisyonu istediği kamera açısından inceler. VAR sistemi, maçı farklı kameralarla çekmez. VAR, sahadaki hakemin pozisyonu izlediği andaki görüntüleri ekrana getirir. Ofsayt çizgisi VAR odasından gelir.

Bu tesiste, Avrupalı hakemler kamp yaptı. VAR odasında eğitim gördüler. Hepsi, çalışma ortamını ve sistemi överken, dünyanın en iyi merkezlerinden biri olarak gösterirken, bu gerçeği kendi ülkemizde kabul etmek istemeyenler var." 

"VAR PROTOKOLÜNDE GÜNCELLEMELER YAPILABİLİR"
VAR'ın yapısına da değinen Nihat Özdemir şu açıklamaları yaptı,

"VAR'ın bir protokolü var. Bunu biz belirlemiyoruz, IFAB belirliyor. Tüm dünya buna uyuyor. Hakemlerimiz de bu protokolün gereklilikleri ile VAR'ı kullanıyor.

Evet, protokolde bazı güncellemeler, değişimler yapılabilir. IFAB, bunun üzerinde çalıştığını söylüyor. VAR protokolü sadece Türkiye'de değil, bunu kullanan her ligde aynı. Buna rağmen, kornerde, taçta, 2. sarı kartta niye VAR'a gitmedi tartışmaları yapılıyor. Bunlar yanlış! VAR'ın faydalarını hepimiz görüyoruz.

İstatistikleri MHK Başkanımız paylaştı. VAR'ı daha iyi kullanmak için sorumlu arkadaşlarımız ve hakemlerimiz sürekli çalışıyor, eğitimler veriliyor. Bardağın hep boş tarafından bakılırsa, bu sisteme zarar veririz. Dünyanın her liginde hakemler hata yapar. Önemli olan bunu en az seviyeye indirmek. VAR, bu konuda, adı üstünde, en önemli yardımcı. Ancak her pozisyonda VAR devreye girmez.

Hakemlere, MHK'nın ve UEFA'nın en önemli tavsiyesi 'Maçları VAR yokmuş gibi yönetin' demesidir. Bariz, net pozisyonlarda VAR devreye girer ve yanlış kararın doğruya dönmesini sağlar.

Bir bilgi de ofsayt çizgileri ile ilgili vermek istiyorum. Bizde, üç boyutlu sistem kullanılıyor. Bu sistem, Dünya Kupası, Avrupa Şampiyonası ve Şampiyonlar Ligi standardıdır. Birçok ligde, iki boyutlu sistem var. Ofsayt çizgilerini bile tartışıyoruz. Burada tartışılacak olan çizginin nasıl çizildiği değildir. Bir futbolcu mesela, ayağının ucuyla ofsayt oluyor. 'Böyle ofsayt mı olur' deniyor. İşte, IFAB, belki de bunu VAR protokolü içinde güncelleyecek. Çünkü özellikle İngiltere'de bu tartışmalar bu sezon çok yaşandı.

VAR havuzunu da genişletiyoruz. Eğitimler devam ediyor. 2. Lig'de görev yapan tüm isimler tarandı ve mevcut kadroya 10 VAR, 3 AVAR eklenerek 50 VAR, 13 AVAR görev yapacak hale geldi. Bu sayı ileride daha da artacaktır.

VAR'ı anlatmak ve geliştirmek tabii ki bizim görevimiz ancak futbol ailemizin içindeki tüm bireylerin de bu konuda bilgili olmasını, pozisyonlarla ilgili değerlendirmelerini sağduyuyla yapmalarını temenni ediyorum."

"VAR KAYITLARI AÇIKLANMAYACAK"

VAR konuşmalarının açıklanması yönünde talepler olduğunu dile getiren TFF Başkanı Nihat Özdemir şu ifadeleri kullandı; 

"Bu konu, ülke Federasyonlarının tercihine bırakılmıştır. Bir-iki ligde, eğitim ve bilgilendirme amaçlı konuşmalar yayınlanmış olabilir. Orada yapıldı diye, burada da yapmak zorunda değiliz. Üst düzey liglerde bu asla tercih edilmiyor. IFAB tarafından tavsiye de edilmiyor. Ligimizde bir kulübün talebini yerine getirir, diğerinin getirmezsek olmaz. O zaman her hafta her maçtaki VAR konuşmalarını yayınlamak zorunda kalırsınız. Böyle bir durumun yaşanması da mümkün değil. Büyük kaos yaratacağına inanıyoruz. Futbol, sadece hakem kararlarının sonucu belirlediği bir oyun değil. Sahada mücadele eden futbolcular, kenarda emek veren hocalar var. Bu oyunu, sadece hakem üzerinden yorumlamak, konuşmak, hem onlara haksızlık hem de futbolumuza zarar veriyor.

Sezonun geride kalan bölümünde bizlerin zaman zaman haksız şekilde eleştirildiği konuların başında sevkler ve cezalar geliyor. Bu önemli konuya da açıklık getirme ihtiyacı duyuyorum."

Hakem ve temsilci raporlarının Hukuk Müşavirliğinde incelendiğini ve gerekli işlemlerin yapıldığını kaydeden Nihat Özdemir,

"Haftanın maçlarına ilişkin hakem ve temsilci raporları ile yazılı ve görsel basına yapılan açıklamalar Hukuk Müşavirliğimizce en ince ayrıntısına kadar incelenip disiplin işlemlerini gerçekleştiriyor.

Sadece ve sadece tereddütte düşülen konularda, bir silsile içerisinde Yönetim Kurulumuz ve ben bilgilendirilmekteyiz. Ayrıca yapılan her sevk için yargı kurullarımızca ceza tayini yapılacak diye bir kural bulunmuyor. İşleyiş tamamı ile Genel hukuk kuralları çerçevesinde olup daha sevk işlemi ile tartışmalar başlatılmasını doğru bulmuyoruz." diye konuştu. 

AİHM'NİN TAHKİM KURULU KARARI
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Tahkim Kurulu'nun bağımsız olmadığı yönünde aldığı karar için de Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir, "AİHM'in aldığı bir karar var. Çok önemli bir mesele... Mahkeme Tahkim Kurulumuzun bağımsızlığı konusunda karar verdi. Nihai gerekçeli kararı bekliyoruz. Bir kere bu başvuru 10 yıl öncesine dayanıyor. Gelinen noktada sadece bizi değil, tüm UEFA ülkelerini ilgilendiren bir konu. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin kararına devletin itiraz hakkı var. Süreci yakından izliyoruz, hazırlıklarımızı yapıyoruz. Gerek Gençlik ve Spor Bakanlığımız, devletimizin kurumları, gerekse UEFA ve FIFA ile temastayız. Çözümünü bulacağız" ifadelerini kullandı.

Sayfa Yükleniyor...