İlk şike ne zaman yapıldı?

Araştırmacılar, insanlık tarihinin ilk yazılı şike belgesine ulaştı. Milattan önce 267 yılına dayanan belge, Mısır'da bir güreş maçında şike yapıldığını ortaya koydu.

NTV Spor 18.04.2014 - 12:30
İlk şike ne zaman yapıldı?

Spor dünyasının son dönemdeki en büyük sorunlarından biri şike. Şikenin geçmişi ise neredeyse spor tarihi kadar eski...

İngiltere'de yapılan bir araştırma, spor tarihinin belgelenen en eski şike olayına ışık tuttu. Şikenin ilk yazılı kanıtı olarak kayıtlara geçen belge, milattan önce 267 yılından kalma. Bu belgeye göre, Mısır'da, gençlerin katıldığı bir güreş turnuvasında, finalistlerden birinin babası, diğer güreşçinin kasten yenilmesi için, antrenörlerine para teklifinde bulunuyor.

Belgede; "Maçta 3 kez düşüp, yenildiğini kabul etmesi halinde 3 bin 800 drahma vereceğim" ifadeleri kullanılıyor. Ayrıca, rüşvet teklifinde bulunan kişi, hakemlerin şike yapıldığını anlamasının, anlaşmayı bozmayacağını ve parayı vereceğini garanti ediyor.

Grekçe yazılmış bu belgenin deşifresini Oxford Üniversitesi'nin Eski Akademisyenlerinden John Rea ve Londra Üniversitesi Profesörlerinden Dominic Rathbone yaptı. En eski şike belgesi, yaklaşık 100 yıl önce Mısır'daki kazılar sırasında bulunmuş; ancak bugüne dek tercüme edilememişti.

Sayfa Yükleniyor...