MUHTEŞEM KAYBEDENLER: ERIC MOUSSAMBANI

Genç Afrikalı, ancak dünya rekoru kırsa bu kadar ilgi görebilirdi. En yakın yüzücüden 50 saniye daha kötü bir dereceyle yarışı bitirmiş ama bu kısa sürede dünyaca ünlü olmuştu.

NTV Spor 06.12.2013 - 13:32
MUHTEŞEM KAYBEDENLER: ERIC MOUSSAMBANI

1. BÖLÜM: LUZ LONG
2. BÖLÜM: HOLLANDA
3. BÖLÜM: DORANDO PIETRI

Spor tarihi büyük yıldızlar çıkardı. Ama her zaman kazananların ön plana çıktığını düşünmek yanlış. Bazı kaybedenler en az o çok kazananlar kadar ilgi çekti. Mert Aydın'ın kaleminden “Muhteşem Kaybedenler” kimi dramatik, kimi trajik, kimi eğlenceli hikayeleri ile devam ediyor. 
 
Dördüncü bölümün konuğu Eric Moussambani...
   
ERIC MOUSSAMBANI
Uluslararası Yüzme Federasyonu, FINA, bu dalda gelişmeye çalışan ülkeleri teşvik etmek adına bir kural ortaya attı. Buna göre yüzmede baraj geçebilen sporcusu olmayan ülkeler 2 kişiyi Olimpiyat Oyunları'na gönderebilecekti.
 
Nüfusu yarım milyonu zar zor geçen bir Batı Afrika ülkesi olan Ekvator Ginesi de bu konuda istekliydi. 3 seçme yarışı yapılması kararı alındı ülke federasyonu tarafından. Ne var ki Olimpiyat Oyunları 50 metrelik havuzlarda yapılıyordu ve ülkede değil 50 metre, 25 metrelik yarı Olimpik havuz bile bulunmuyordu. Bir otelin 20 metrelik havuzu seçme yarışları için kullanılacaktı.
 
2000 Sydney Olimpiyat Oyunları'na gitmek isteyen 22 yaşındaki Eric Moussambani, henüz Ocak ayında yüzmeyi öğrenmişti. Seçmeler öncesi çalışma konusunda sıkıntı çekmişti. Çünkü tesis yoktu ve seçmelerin yapılacağı otelin havuzu için de para gerekiyordu. Bu yüzden Eric, haftada 1 gün idman yapmak zorunda kaldı. O haliyle bile Moussambani 3 yarışın ikisini kazanarak olimpiyat vizesi aldı.
 
50 metre serbest yüzmesi planlanmıştı. Ancak antenörü daha prestijli 100 metre yüzeceğini söyledi yarışma günü. Derecesi iyi olmayan sporcuların katıldığı bir seride yüzecekti. 3 kişiydiler. Nijerli Karim Bare, hatalı çıkış yaparak diskalifiye edildi. Tacikistanlı Farkhod Oripov da ona katılınca Eric kendisini tek başına buldu. 100 metre gözüne çok uzun geliyordu.
 

 
İlk 50 metreyi nispeten daha sağlıklı şekilde yüzdü ve dönüşü 40.97 saniye ile yaptı. Ancak tükenmişti Eric. Zaten yüksek olmayan hızı düşüyor ve acı çekiyordu. Avustralyalılar, diğer ev sahiplerinin aksine seçme seanslarına ilgi gösteriyordu ve Eric utanıyordu halinden. Ama bir anda tribünlerden gelen destekle güç buldu. Alkışlar arasında 1:52.72 ile yarışı tamamladı.
 
Genç Afrikalı, ancak dünya rekoru kırsa bu kadar ilgi görebilirdi. En yakın yüzücüden 50 saniye daha kötü bir dereceyle yarışı bitirmiş ama bu kısa sürede dünyaca ünlü olmuştu. The Times yazarı Craig Lord'un ona taktığı The Eel (Yılanbalığı) lakabı isminin bir parçası haline geldi.
 

 
Bir gün sonra herkes ondan imza almak için çırpınıyordu. Hollandalı Pieter Van den Hoogenband 48.30 ile Olimpiyat şampiyonu olurken Eric bambaşka bir dünyanın şampiyonuydu.
 
Bir daha Olimpiyat yüzü göremedi Moussambani. Ama ülkesinde yüzme milli takımının başına getirildi. Bugün herhangi bir spor dalında sıradışı bir yarışmacıyla karşılaşıldığında onun adı zikrediliyor.


DEVAM EDECEK...
  


Sayfa Yükleniyor...