"Üzerimizde çok fazla baskı var"

Türkiye'nin, İzlanda ile yapacağı maç öncesi açıklamalarda bulunan teknik direktör Fatih Terim, "Bizim ülkemizde finallere gidememenin verdiği baskı çok fazla. Bu baskı oyuncuların üzerinde de var. Kolay bir şey değil" ifadelerini kullandı.

NTV Spor 08.09.2014 - 23:31
"Üzerimizde çok fazla baskı var"

Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim, A Milli Takım'ın 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası elemeleri A Grubu ilk maçında bu akşam İzlanda'ya karış önemli bir sınav vereceğini söyledi.

Karşılaşmanın oynanacağı Laugardalsvöllur Stadı'nda düzenlenen basın toplantısında, milli takım kaptanı Emre Belözoğlu ile medya mensuplarının karşısına çıkan Terim, yöneltilen soruları yanıtladı.

İyi bir rakibe karşı sahada olacaklarını belirten Fatih Terim, "Özellikle fizik güçleri üst seviyede. Dikkat etmemiz gereken bir maç. Muhakkak ki iyi bitirmek önemlidir ama iyi başlamak da önemlidir. Mümkünse biz de iyi başlama niyetindeyiz. Oyuncularımdan istediğim, tüm enerjilerini, kişiliklerini ve yüksek performanslarını bu maça yansıtmaları. İnşallah öyle olacak. İyi bir maç olacağından hiçbir şüphem yok. Sonuçta umarım gülen taraf biz oluruz" dedi.

İzlanda'nın gücüne dikkati çeken Terim, Dünya Kupası elemelerinde gruptan çıkıp, play-off oynadıklarını hatırlatarak, "İzlanda her maçta dikkat edilmesi gereken bir takım. Birçok oyuncusu da Avrupa'da oynuyor. Ligleri de bizden önce başladı. Mümkünse darbe almamak istiyoruz. Son dönemde fizik güçlerinin yanına tekniği de kattılar. Çok da önemli oyuncular çıktı. Çok küçük detayların tayin ettiği sonuçlar var ortada artık. Maçın içinde çok dikkatli olmalıyız. İzlanda'yı hep önemsedim ben. İlk galibiyeti alıncaya kadar bir hayli zaman geçti. Onlar da iyi sonuç almaya çalışacaklardır" diye konuştu.

"BİRÇOK OYUNCUSUNUN AVRUPA'DA OYNAMASI ÖNEMLİ BİR FAKTÖR"
İzlanda'nın küçük nüfusuna rağmen ciddi bir futbol seviyesi olduğuna dikkati çeken Terim, çok sayıda oyuncusunun Avrupa'da top koşturmasının önemli bir faktör olduğunu kaydetti.

Terim, milli takımdaki oyuncuların 20'ye yakının başka ülkelerde oynadığını dile getirerek, "Bu çok önemli bir deneyim. Bu küçük ülkenin kendini gösterme çabası, futbolda öne çıkarak tezahür etmiş olabilir. Bizim ligimizden henüz İngiltere'de oynayan çok az oyuncu var ama onlar uzun yıllardır birçok oyuncularını oraya gönderebildiler" değerlendirmesinde bulundu.

AVANTAJLAR VE DEZAVANTAJLAR
Terim, İzlanda maçı öncesi milli takımın avantaj ve dezavantajlarının ne olduğu yönündeki bir soru üzerine, "Özellikle maç öncesi bunu adlandırmak çok kolay değil. Biz olumlu oynayarak maç kazanmak isteyen bir ekibiz. Oynamayı kendimize prensip edinmiş bir takımız. Bu durum, ümit ederim bizim avantajımıza olacaktır. İyi bir takım arkadaşlığımız var. Bu bizim her zaman avantajımız olacaktır. Katı dizilişler yerine, esnek sistemlerle oynayan bir takımız. Saha içinde belirli şekillere dönebilecek olgunluğa ulaşmış bulunuyoruz. Bu şekilde taktiğimizi ve sistemimizi esnetebiliyoruz. Bu da bizim için önemli bir avantaj. Oyuncularımız farklı pozisyonlarda oynayabiliyorlar. Kaybetmeme reaksiyonu oluşmuş durumda. Bu kaybetmeyeceğiz manasında değil, kolay kaybetmeyeceğimiz manasında. Takımımızda bu gelişti. Tüm oyuncularım kazanmak için risk almak gerektiğini biliyorlar. Maçın her bölümünde bu riski alabiliyoruz. Ne olursa olsun, milli takımlar kolay bir araya gelmez. Süreç sizi çok çok iyi bir takıma götürür. Biz belirli bir aşamayı geçtik. Eksiklerimiz olabilir ama bazı şeyleri de halletmiş bulunuyoruz. Dezavantajımız da olabilir. Fizik güce karşılık vermemiz gerekiyor. Henüz onlar kadar lig maçı oynayamadık. Böyle turnuvalarda herkesin fit olması gerekir ve her oyuncumuzun da fit olmadığı bir ortamdayız. Bu bir gerçek. Sebep ve bahane olmaksızın bunları söyleyebilirim" şeklinde konuştu.

"OYUNCULARIMIZI PSİKOLOJİK OLARAK HAZIRLADIK"
Terim, A Milli Takım'ın son 2 uluslararası turnuvaya katılamamış olmasının baskı oluşturup, oluşturmadığı yönündeki bir soruya, "Muhakkak ki bizim ülkemizde, finallere gidememenin verdiği baskı çok fazla. Bu oyuncuların üzerinde de var. Kolay bir şey değil. Biz oyuncularımıza psikolojik anlamda bunun olabileceğini, bu baskıyı şimdi yaşamamamız gerektiğini, birçok takımın da finallere gidemediğini ifade ettik. Onları bundan kurtarmaya çalışıyoruz. Bizim gibi büyük ülkeler için zor bir durum" yanıtını verdi.

Bu akşamki maçta hızlı, tempolu ve güçlü futbol oynayan takımın kazanacağını söyleyen tecrübeli teknik adam, "Bu yol hep kazandı. Ben hep bu yoldan yana oldum. Muhakkak ki Türkiye futbolda bugün Avrupa'nın en önemli ülkelerinden birisidir, olmak da zorundadır. Her bölgede de önemli oyuncuları vardır. Olumlu oynayarak, tempolu oynayarak, güçlü bir futbol sergileyerek kazanmak benim tercihimdir. Zaten genel olarak da bu kazanır. Türkiye'nin, rakibe bakmaksızın kendi oyun anlayışını sahaya yansıtan bir durumda olması gerekir. Senaryo bizim için budur. Olumlu futbol, kazanmak için güçlü, tempolu futbol" şeklinde konuştu.

Milli takımın sahada beklentilerin altında kalan bir futbol sergilemesinin kendisini hep üzdüğünü dile getiren Terim, "Ben, beklediğimizin dışına düştüğümüz zaman üzülüyorum. Yoksa oyun içinde hatalarımız olabilir. Uluslararası seviyelerde güçlü takımlarla oynuyoruz. Beklediğimizin çok dışında bir 45 veya 60 dakika beni tedirgin ediyor. Yoksa pozisyon tabi ki vereceğiz. Kazanmak için bir şeyleri feda ediyor, risk alıyoruz. Çok adamla hücum ediyoruz ama beklemediğimiz, seviyemize yakışmayan bir şeyler olduğu zaman, o beni tedirgin ediyor. Bu tip sürprizler bana ürkütücü geliyor. Yoksa diğer şeyleri çözeriz. Mesela son yaptığımız Danimarka karşılaşması, hazırlık maçından çok öte oldu. İki yarı arasında dağlar kadar fark vardı. Bu olmamalı. Sonunu iyi bitirdik ama her iki devrede de kalıplaştırıp oynamamız gereken bir futbol seviyesi olmalı" dedi.

Terim, İzlandalı bir gazetecinin, İzlanda Milli Takımı'nda dikkat etmeleri gerektiğini düşündükleri oyuncu olup olmadığı sorusu üzerine Terim, "İzlanda takımından her oyuncuya dikkat etmemiz gerekiyor. Biz rakibimizi öyle analiz ediyoruz. İleri oyuncuları yüksek gol sayısıyla oynuyorlar ama dediğim gibi, İzlanda iyi bir takım oyunu sergiliyor. Her ne kadar forvet oyuncuları öne çıkıyorsa da kanat oyuncuları ve orta sahasında bazı isimler gerçekten iyi futbolcular" yanıtını verdi.

"VOLKAN" SORUSU ŞAŞIRTTI
Bir basın mensubunun "Volkan konusunda ne söylemek istersiniz" şeklindeki sorusu Fatih Terim'i şaşırttı.

Sorunun ardından kısa bir süre sessiz kalan Terim, "Hocam Volkan Demirel değil, buradaki volkanın faaliyete geçmesiyle ilgili görüşünüz soruldu" denilmesi üzerine, cevap vermeye başladı ve "Ben de Volkan deyince..." demekle yetindi.

Artık İzlanda'ya geldiklerini ve volkan konusunda önemli bir durum beklenmediğinin kendilerine aktırıldığını söyleyen Terim, "Olabilecek bütün şeyleri birlikte göğüsleyeceğiz. Ben herhangi bir şey olacağını düşünmüyorum ama neler olabileceğini de bilemiyorum. Şu an herhangi bir sıkıntını bulunmadığı söylendi. Tabi ki özellikle depremlerin psikolojisi her insanda ayrı ama merak etmeyin, en kötü deniz yoluyla hep beraber gideriz. Birbirimize dayanak olarak tüm gelebilecek hadiselere göğüs gereriz. Önce oyuncularımızı korur, sonra da siz basın mensuplarına bakarız" ifadesini kullandı.

EMRE: "ÇOK İYİ HAZIRLANDIK"
A Milli Futbol Takımı Kaptanı Emre Belözoğlu ise yaptığı açıklamada, İzlanda maçına çok iyi hazırlandıklarını söyledi.

Milli takım olarak son 2 turnuvada finallere katılamadıklarını hatırlatan Emre, "2016 Avrupa Şampiyonası'na gitme arzusu içinde bu turnuvaya başlıyoruz. Çok önemli bir maç ve öncesinde çok iyi hazırlandık. Danimarka gibi önemli bir rakiple de hazırlık maçı oynadık. O maçtan yaptığımız doğru ve yanlış şeylerin dersini çıkardık. İzlanda maçı öncesi hocamız bizi çok iyi hazırladı. Bu turnuvaya iyi bir başlangıç yapmak istiyoruz. Çünkü 2016 Avrupa Şampiyonası finallerine gitmek istiyoruz ve bunu başaracak güçteyiz. İnşallah bu akşam kazanan taraf biz oluruz" diye konuştu.

Son birkaç günde İzlanda'nın maçlarını izlediklerini ve rakibin özellikle kendi sahasında etkili olduğunu vurgulayan Emre, "Önde basmaya çalışıyorlar ama zaafları da olan bir takım. Böylesine yüksek seviyedeki maçlarda küçük ayrıntılar maçı etkileyebiliyor. İnşallah bu akşam maçın tamamında iyi konsantre olursak, İzlanda'yı yenebilecek bir takım olduğumuzu düşünüyorum" şeklinde görüşlerini belirtti.

Sayfa Yükleniyor...