"Fener'de S.O.S var!"

Rıdvan Dilmen ve Güntekin Onay, % 100 Futbol programında Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turu ilk maçında 0-0 berabere kaldığı Shakhtar Donetsk mücadelesini değerlendirdi. Dilmen, Fenerbahçe'nin kadro planlamasında bir problem, bir S.O.S olduğunu söyledi.

NTV Spor 29.07.2015 - 08:58
"Fener'de S.O.S var!"

Rıdvan Dilmen ve Güntekin Onay, Fenerbahçe'nin UEFA Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turunda Shakhtar Donetsk'le 0-0 berabere kaldığı maçın ardından %100 Futbol'da değerlendirmelerde bulundu.

GÜNTEKİN ONAY: Konuk takım ilk yarıda çok net fırsatları harcadı. İkinci yarı Fenerbahçe oyunu dengelese de çabası golü bulmaya yetmedi. Fernandao ve Van Persie'nin pozisyonları çok netti. Shakhtar Donetsk'in iç saha Avrupa maçlarını Lviv'de oynaması Fenerbahçe için bir avantaj.
 
Dilmen, "Shakhtar, Mircea Lucaescu yönetiminde takım organizasyonu ve transfer planlamasında Avrupa'nın en doğru işlerini yapan, teknik adam istikrarıyla ekol haline gelmiş bir takım. Shakhtar gibi Fenerbahçe'yi de tam tanımıyoruz. Fenerbahçe iyi oyuncşlar aldı ama tam bir takım olabilmesi için zaman lazım" dedi.
 
GÜNTEKİN ONAY: Bu takım 4-2-3-1 sistemine dönse, bu kadro yapısıyla belki çözüm olabilir. Souza-Topal ikilisinin önünde 10 numara olarak Diego oynayabailir. Pereira, savunma oyuncuları savunma yapsın, öndeki oyuncularla problemi çözerim diye düşünüyor. Şablon değişikliğine ihtiyacı var gibi görünüyor. "Çok forvet aldım, o zaman çok forvetle oynayayım" düşüncesi günümüz futbolunda doğru değil.

"İYİ BİR SKOR"
"Özellikle ilk yarı Volkan çok net pozisyonları kurtardı" diyen Dilmen, "Açıkçası bu skor Fenerbahçe için iyi bir skor. Fenerbahçe, ikinci yarıda yorgunluğuna rağmen baskı kurnmayı başardı ve pozisyon vermedi. Turun rövanşa kalması ilk yarı itibarıyla Fenerbahçe için bir şans. Turu bu maçta kaybedebilirdi. Rövanşa kadar fenerbahçe'de takım daha oturacaktır. Fenerbahçe'nin uzun bir savunması oldu. Günümüz futbolun uzağında oyun formatları var. Kadıköy'de zayıf bir takıma karşı farklı kazanabilirsiniz ama bu seviyde emaçlarda bu formatla oyun kontrolünü alma şansınız hiç yok. Fenerbahçeli oyuncuların birçoğu sarık kartlık fauller yaptı. Bu sistemde oyunculşarın maçı çok yorulmadan bitirmeleri mümkün değil" diye konuştu.
 
GÜNTEKİN ONAY: Shakhtar, üç önemli Brezilyalı oyuncusunu kaybetmesine rağmen oturmuş, şablonu, sistemi belli takım görüntüsünü sürdürüyor.

"TAKIM YIPRANIR"
Dilmen, "İlk yarıda rakibine dört gol pozisyonu veren bir takımın teknik direktörü, ikinci yarı Mehmet Topal'ı çıkarıp Meireles'i aldı. Sistemini değiştirmeyi düşünmedi. Ben böyle oynayacağım mesajını ısrarla verdi. Bence bu, Shakhtar maçı için hatta zorlu Türkiye deplasmanları için doğru değil. Uzun vadede bu takım yorulur ve yıpranır. Bu orta sahayla oynarsanız, savunma oyuncuları da arkaya kaçan rakip oyuncuşları kaçırır ve kart riskiyle karşı karşıya kalır" ifadelerini kullandı.
 
GÜNTEKİN ONAY: Fenerbahçe'nin rövanşta sağlam bir savunma kurgusu ve bir şekilkde golü bulacak bir oyun anlayışı oluşturması gerek. Bu arada yeni Fenerbahçe diyoruz ama Fenerbahçe'nin 11'inde sadece 4 yeni oyuncu vardı.

"LUCESCU'NUN EN BÜYÜK NUMARASI" 
Shakhtar tur için yüzde 10 daha avantajlı olduğunun altını çizen Rıdvan Dilmen, "Fenerbahçe ilk maça göre skor olarak kötü performans göstermedi. Oyun için aynı şeyi söyleyemem. Futbol takımı yöneticiliği ve antrenörlüğü kadro planlamasından geçer. Lucescu'nun en büyük numarası bu. Fenerbahçe'nin kadro planlamasında ise problem var. Hücum oyuncularında bir yığılma var. Fenerbahçe'nin öndeki bu yığılmayı boşaltıp, kesinlikle orta sahaya takviye yapması lazım. Ben olsam, veririm parayı Bursaspor'dan Ozan Tufan'ı alırım. Bir S.O.S. var. Hatta iki orta saha oyuncu transferi şart" dedi.

GÜNTEKİN ONAY: Fernandao hazırlık maçlarında beklentileri karşılar bir görüntüsü vardı. Bu maçta da iyi mücadele etti ama çok fazla geriye gelmek zorunda kaldı.
 
Dilmen, "Türkiye Ligi'ni forse edebilirsin ama Avrupa'da bu formata ve bu rakibe rağmen 0-0 başarılı sonuçtur. Shakhtar paslarla Fenerbahçe'yi uyutmayı zaman zaman başardı. Pereira'nın yanına ligi iyi bilen yerli bir yardımcı antrenör şart. Pereira'nın takımı bu maçta böyle oynatmasını hiç beklemiyordum. Bu çılgın bir oyun  tarzı aslında. Uluslararası düzeyde bir teknik direktör olmasına rağmen oyun sistemi uluslararası değil" diye konuştu.

"SAVUNMA YAPMAYI BİLMEZ"
Diego Ribas'a ayrı bir parantez açan Dilmen, "İkinci forvet olarak transfer edildi ama ikinci sol bek gibi oynuyor. Çok fazşa geriye gelmek zorunda kaldığından çok yoruldu ve oyundan çıkarıldı. Diego'dan sol açık falan olmaz. Shakhtar maçında hiç olmaz. Bir kere solak değil, ayrıca savunma yapmayı bilmez. O zaman Diego'yu transfer etmeyeceksin. Fenerbahçe sistemi değiştirecek, bazı hücum oyuncularını feda edecek ve rotasyonda kullanacak. Bunun başka yolu yok. Orta sahada rakip takım oyuncuları demarke vaziyette. Fenerbahhçe'nin vurduğu topları alıp, alıp oynuyor. Fenerbahçe'nin iki kenar oyuncusunun fazlasıyla atağa çıkması en büyük avantajı. Gökhan Gönül'ün sakatlanıp maçta forma giymemiş olması büyük dezavantajdı. Hasan Ali'nin karşısındaki Shakhtar'ın sol kanat oyuncusu ekonomik oynama şansı buldu" dedi.

JOSEF DE SOUZA'YA TAM NOT!
Shakhtar'ın şablonunun belli olduğunu söyleyen Rıdvan Dilmen, "Fenerbahçe ise şablon oluşturmaya çalışıyor. Ancak şablonu çok fazla hücum oyuncusuyla oluşturuyor. Josef de Souza, 8 milyon euro bonservis bedeli nedeniyle çok eleştiriliyor ama benden geçer not aldı. Sıcak hava ve bu şablon nedeniyle Fenerbahçelki oyuncular çok yoruldu. Yine de karakterli oyuncu profilleriyle ve iyi niyetle kendilerini göstermek arzusuyla ayakta kalmayı başardılar. Fernando iyi bir Nobre. Yıpratıcı santrafor derler ama ben derim ki, önce atsın, sonra yıpratsın. Fakat bu oyun şablonunda Pereira geriye gelip, mücadele etmesini istiyor. Bu sistemde defans yapmaya mecbur. İştahlı oyunu ve iyi niyetiyle bunu yapıyor ama bu şartlarda Bursaspor'daki kadar çok gol atamaz. Bunu oynayacaksan Ferenandao ile oynayacaksın. Daha güçö bir orta sahayla Fernandao'dan daha çok verim alırsınız" şeklinde konuştu.
 
GÜNTEKİN ONAY: Türkiye Ligi'ndeki takımlar Shakhtar kadar organize ve pas alışverişi yüksek değil. Bu sistemle Fenerbahçe özellikle ligdeki iç saha maçalarında işi çözebilir. Ama özellikle Avrupa'da işi çok zor olur.

"KAPRİS YAPAN OYUNCULAR..."
"Diego'ya gelen kağıtta Pereira, orta sahanın kapatılmasını, kalabalıklaşmasını istemiştir" ifadelerini kullanan Rıdvan Dilmen, "Türkiye'de en çok kart gören hücum oyuncuları Fenerbahçe'de olur. Nani henüz fizik olarak hazır değil. nani benim için 4-3-3 oyuncusudur. Orta sahanın ger iki tarafında da oynayabilir. Ancak Fenerbahçe 4-3-3 oynarsa kulübede kapris yapan oyuncular görmeye başlarsın. Zaten 4-3-3 oynayabilecek bir orta sahan yok. Planlamada kesinlikle bir arıza var. Hoca ya sistemi değiştirecek ya da oyuncu alacak" diye konuştu.
 
GÜNTEKİN ONAY: Fenerbahçe'nin saha içi geometrisini çok iyi oturtması, alan daraltması lazım. Sadece oyuncu kalitesi yeterli olmaz.

"İKİNCİ YARI UYUTTU"
Shakhtar'ın Süper Lig'de her sezon şampiyon olacağını vurgulayan Dilmen, "Organizasyon ve oyuncu kalitesi bakımından çok iyi bir takım. Srna, Avrupa'nın en iyi beklerinden biri. Oyunu Shakhtar yönlendirdi. İlk yarı oynamak istedi oynadı, ikinci yarı uyutmak istedi uyuttu. İkinci yarı Volkan'ı görmedik. Bunu da Shakhtar istedi. Fenerbahçe'de antrenör ve oyuncular organizasyon yapmak istiyorlar ama şu anda isteme aşamasındalar. Şu an için sadece geriye geliyorlar. Fenerbahçe'nin çok farklı kazanacağı maçlar da olacaktır, hüsranları da olacaktır. Şu takımla maç içinde fazla sistem değişikliklerine de gidemezsin. Günümüz futbolunun uzağında bir kadro yapsısı var" dedi.

Sayfa Yükleniyor...