TUR 2015'in galibi Durasek

51. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nu (TUR 2015) Lampre-Merida'nın Hırvat sporcusu Kristijan Durasek kazandı.

NTV Spor 03.05.2015 - 14:21
TUR 2015'in galibi Durasek

Alanya'da 26 Nisan'da başlayan TUR 2015'in 8. ve son etabı İstanbul'da düzenlendi. Yarışın finişini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç da izledi.

Genellikle düz parkurdan oluşan 124 kilometrelik İstanbul-İstanbul etabında, Caja Rural-Seguros RGA takımının İspanyol bisikletçisi Luis Mas Bonet, 2 saat 45 dakika 3 saniyelik derecesiyle Mark Cavendish'in önünde birinciliğe ulaştı.

Turun en prestijli etabında Etixx-Quick Step'ten Büyük Britanyalı Cavendish ikinci, Caja Rural-Seguros RGA takımının bir diğer sporcusu Carlos Barbero Cuesta ise üçüncü oldu.

TURKUAZ MAYO DURASEK'İN
Genel klasman liderliğini koruyan Lampre-Merida'nın Hırvat bisikletçisi Kristijan Durasek, 6. etapta ele geçirdiği "turkuaz mayo"yu bırakmadı.

Durasek, etap birinciliği bulunmamasına rağmen 31 saat 6 dakika 44 saniyelik toplam süresiyle turu ilk sırada bitirdi.

Bretagne-Seche Environnement ekibinden Arjantinli Eduardo Sepulveda 32, Tinkoff Saxo'dan Avustralyalı Jay Mccarthy ise 56 saniye geriden lider Durasek'i takip etti.

Final etabı öncesi genel klasmanda 2. sırada bulunan CCC Sprandi-Polkowice takımından İtalyan Davide Rebellin, finişe 30 kilometre kala talihsiz bir kaza geçirdi. Yarışa devam edemeyen Rebellin, kürsü şansını kaçırdı.

EN İYİ SPRINTER CAVENDISH
İstanbul-İstanbul etabını ikinci sırada bitiren Cavendish, en iyi sprintere verilen "yeşil mayo"yu Pro Cyling takımının İtalyan bisikletçisi Daniele Ratto'dan aldı.

Büyük Britanyalı sporcu, 5. etapta kaybettiği "yeşil mayo"yu turun son gününde yeniden giydi.

En iyi tırmanışçı klasmanını zirvede tamamlayan Colombia'dan Juan Pablo Valencia ise dağların kralına verilen "kırmızı mayo"nun sahibi oldu.

Türkiye güzellikleri klasmanının lideri Caja Rural-Seguros RGA takımının İspanyol bisikletçisi Luis Mas Bonet de ilk etaptan bu yana taşıdığı "beyaz mayo"yu rakiplerine kaptırmadı ve İstanbul zaferini taçlandırdı.

TUR 2015'te dereceye giren sporcular ve takımlar şu şekilde:

TURKUAZ MAYO (GENEL KLASMAN)
1.
Kristijan Durasek (Lampre-Merida)
2. Eduardo Sepulveda (Bretagne-Seche Environnement)
3. Jay Mccarthy (Tinkoff Saxo)

YEŞİL MAYO (SPRINT)
1.
Mark Cavendish (Etixx-Quick Step)
2. Daniele Ratto (Pro Cyling)
3. Manuel Belletti (Southeast)

KIRMIZI MAYO (DAĞLARIN KRALI)
1.
Juan Pablo Valencia (Colombia)
2. Thomas De Gendt (Lotto Soudal)
3. Songezo Jim (MTN-Qhubeka)

BEYAZ MAYO (TÜRKİYE'NİN GÜZELLİKLERİ)
1. Luis Mas Bonet (Caja Rural-Seguros RGA)
2. Federico Zurlo (UnitedHealthcare Pro Cyling)
3. Mark Cavendish (Etixx-Quick Step)

TAKIMLAR
1. Caja Rural-Serguros RGA (İspanya)
2. Astana (Kazakistan)
3. Colombia (Kolombiya)

ÖDÜLLERİ CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN VERDİ
51. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nda dereceye girenlere ödüllerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan verdi.

Turun, Sultanahmet Meydanı'nda tamamlanan 8. ve son İstanbul-İstanbul etabının ardından dereceye giren sporculara ve takımlara ödülleri verildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'ın da yer aldığı törende önce etabı ilk üç sırada bitiren sporculara, adından da Turkuaz, Yeşil, Kırmızı, Beyaz mayo sahiplerine ve takım sıralamasında birinci olan İspanya'dan Caja Rural-Seguros RGA takımı sporcularına ödüllerini verdi.  

Alanya'dan bu yana başarılı bir şekilde süren müsabakalarda ulusal ve uluslararası bazda katılımın gayet iyi olduğunu dile getiren Erdoğan, bundan çok memnun olduğunu ifade etti.

Erdoğan, Üsküdar'daki tanıtımda açıkladığı gibi müsabakalarla Türkiye'ye bisikleti ve bisiklet sporunu sevdirmenin en önemli hedef olacağına işaret ederek, "Bunun adımlarını atacağız dedik. Bu bakımdan ülkemizde çeşitli kurumlarımızı da adım atmaya ve bu alanda yatırım yapmaya bu vesileyle davet ediyorum. Bu konuyla ilgili olarak tabii okullarımız çok büyük önem ifade ediyor ve bunu ilkokullardan itibaren, küçümsemeyelim, orta, lise, üniversite şeklinde geliştirmemiz gerekiyor. İnanıyorum ki Gençlik ve Spor Bakanlığımız, hele hele şu anda bisiklet üretimini yapan firmalarımız bu konuda her türlü teşvikin içerisine girecekler. Bana da bunu bizzat kendileri söylediler. Bundan dolayı kendilerine teşekkür ediyorum. Bunu başaracağımıza inanıyorum" diye konuştu.

Tüm başarılı sporcuları kutlayan Erdoğan, Gençlik ve Spor Bakanlığı'na, Türkiye Bisiklet Federasyonu'na, emniyet teşkilatına da teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, organizasyonda emeği geçenleri kutlayarak, "Önümüzdeki yıl yapılacak 52. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'na şimdiden sizleri davet ediyorum. Hayırlı olsun diyorum" dedi.

Sayfa Yükleniyor...