Facianın sorumlusu yetkililer

1989 yılında 96 kişinin öldüğü Hillsborough faciasında taraftarlar değil yetkililer suçlu bulundu.

NTV Spor 26.04.2016 - 13:48
Facianın sorumlusu yetkililer

15 Nisan 1989'da yaşanan Hillsborough faciasının sorumlularının kim olduğu konusundaki soruşturma nihayet sona erdi. Aradan geçen yıllarda sistemli olarak suçlanan taraftarlar resmen aklandı. 96 kişinin ölümünün yetkililerin ihmali sonucunda oluştuğu kararı verildi.

6 kadın ve 3 erkekten oluşan jüri üyeleri, 7-2 çoğunlukla 96 kişinin hukuksuz uygulamalar sonucunda yaşamlarını yitirdiğine karar verdi. Yetkililerin hem olaya yanlış yaklaştıkları hem de olay sırasında yanlış hareket ettikleri kararın en önemli noktalarından birisiydi. Jüri net bir şekilde taraftarların suçunun olmadığı sonucuna ulaştı.Kararın açıklanmasının ardından ölenlerin yakınları sevinç gözyaşları döktüler.

27 yıl önce İngiltere'nin Sheffield kentinde Federasyon Kupası yarı finalinde Nottingham Forest ile Liverpool karşı karşıya geliyordu. Hillsborough Stadı'nı dolduranlar, büyük bir faciaya kurban gittiler. İçeriye fazla seyirci alındı. Sonra kapılar kapandı ve 96 kişi, tel örgülere sıkışarak yaşamlarını yitirdi. Bu olaydan sonra yazılan Taylor Raporu, ülkede futbola bakışı değiştirdi ve bugünkü sağlıklı ortam oluştu.

1991 yılında 96 kişinin kazara öldüğü kararı alınmıştı. Ancak 2012'de bağımsız bir panel, tersine bir kararla yeni bir soruşturmanın başlamasını sağlamıştı.

Sayfa Yükleniyor...