Temmuz’da emekli ve memur maaş zammı 2024 ne kadar olacak? Emekli maaşlarına refah payı eklenecek mi? Bakan Işıkhan’dan önemli açıklama

Emekli ve memur maaşları için gözler Mayıs ve Haziran ayı enflasyon rakamlarına çevrildi. Geride kalan Ocak, Şubat, Mart ve Nisan ayında toplam enflasyon 18.70 oldu. Emekli ve memur maaşları enflasyon dikkate alınarak her yıl Ocak ve Temmuz ayında yeniden belirleniyor. Memur ve memur emeklileri geçtiğimiz yıl yapılan toplu sözleşme zammına göre %10 artış almayı hak etti. Bu artışın yanı sıra maaşlarına enflasyon farkı yansıtılacak. Merkez Bankası ise yıl sonu enflasyon tahminini 2 puan artırarak 38’e yükseltti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ise emekli maaşlarına ilişkin yeni açıklama yaptı. Peki Emekli ve memur maaşları 2024 ne kadar olacak? İşte, emekli ve memur maaş zammında son durum…

Haber Merkezi - NTV Spor 16.05.2024 - 09:18
Son Güncelleme: 16.05.2024 - 09:18
Temmuz’da emekli ve memur maaş zammı 2024 ne kadar olacak? Emekli maaşlarına refah payı eklenecek mi? Bakan Işıkhan’dan önemli açıklama

Emekli ve memur maaş zamları için Temmuz ayı beklenmeye başlandı. Merkez Bankası enflasyon tahminini 2 puan artışla yüzde 38’e güncellediğini duyurdu. Bu gelişmenin ardından memur ve emeklilerin alacağı zam oranlarına çevrildi. Asgari ücrete ise daha önceki yıllara göre bu yıl tek zam yapılacağı daha önce duyurulmuştu. TÜİK Nisan ayı enflasyonunu 3,18 olarak açıklarken geride kalan 4 ayda toplam enflasyon yüzde 18,70 oldu. 4 aylık enflasyon farkına göre memur ve emeklilerin maaş hesaplamaları yapıldı. Memur ve emekli maaşlarında Mayıs ve Haziran ayı enflasyon rakamları belirleyici olacak. Peki Emekli ve memur maaşları ne kadar zamlanacak? İşte, yapılan son hesaplamalar…

BAKAN IŞIKHAN'DAN ÖNEMLİ DEĞERLENDİRME

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'dan , emekli zammına ilişkin kritik açıklama geldi. Bakan Işıkhan, “Emeklilere ekstra refah payı verilecek mi?” şeklindeki soruya ise “Her şey için çok erken. Temmuz ayını bekleyelim.” dedi.

EMEKLİ VE MEMUR MAAŞLARI TEMMUZ 2024 NE KADAR OLACAK?

TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre Nisan ayında enflasyon aylık 3.8 olarak gerçekleşti. Ocak ayı için enflasyon yüzde 6,70 olurken Şubat ayı 4,53, Mart ayı 3,6 oldu. 4 aylık enflasyon toplam 18,70 oldu.

Mayıs ve Haziran ayındaki enflasyon belli olduktan sonra emeklilerin ve memurların alacağı zam oranları belli olacak. Toplu sözleşme gereği memur ve maaşlarına 2024’ün ilk altı ayında yüzde 15, ikinci altı altında ise yüzde 10 zam yapılacak.

Bu zam oranları enflasyonun altında kalırsa gerçekleştirilecek. Enflasyon oranları zamlardan yüksek olması durumunda enflasyon farkı da maaşlara yansıtılacak. 2024 yılında memur ve memur emeklileri Nisan ayı itibariyle yüzde 13,56 zam hakkı elde etmiş oldu.

Ayrıca memur ve memur emeklilerinin toplu sözleşmeden doğan ikinci altı ay için yüzde 10'luk zam hakkı bulunuyor.

En düşük memur maaşı 32 bin 900 lira seviyesinde %13,56 zam yapılması durumunda maaşını alt sınırdan alan memurların Temmuz’dan itibaren maaşları 4 bin 461 lira artacak ve 37 bin 361 lira olacak.

Emekli maaşları 6 aylık enflasyona göre belirleniyor. 4 aylık enflasyona göre işçi emeklisinin maaş zammı şimdiden yüzde 18,70 oldu.

MERKEZ BANKASI ENFLASYON TAHMİNİNİ ARTIRDI

TCMB Başkanı Fatih Karahan, yılın ikinci enflasyon raporu toplantısında önemli değerlendirmelerde bulundu.

Sıkı para politikası duruşunu koruduklarını vurgulayan Karahan, enflasyon ana eğiliminin ön görülerden yüksek geldiğini ifade ederek 2024 yıl sonu enflasyon tahmininin 2 puan artışla birlikte yüzde 38’e güncellendiğini açıkladı.

Yılın ilk enflasyon raporunda yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 36 olarak duyurulmuştu.

ASGARİ ÜCRETE TEMMUZ AYINDA ZAM YAPILACAK MI?

2024 yılında asgari ücret 17 bin 2 lira olarak belirlenmişti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan temmuz zammı tartışmalarına ilişkin açıklama yaptı.

Temmuz’da artış yapılmayacağını dikkate alarak Ocak ayında buna göre artış yapıldığını ifade eden Işıkhan “ Ekonomi denge işidir. Bunu gözetmemiz gerekiyor. Biz kalıcı refah artışının derdindeyiz. Şu anda istihdamdan feragat etmeden bir büyüme sergiliyoruz. Biz de bu süreçte Bakanlık olarak işçilerimize, memurlarımıza ve emeklilerimize yönelik desteğimizi sürdürmeye devam edeceğiz." dedi.

Sayfa Yükleniyor...