2014: Türk Voleybolu

Voleybol 2014 yılında da ülkemizin en başarılı takım sporu olmayı sürdürdü.

NTV Spor 29.12.2014 - 18:18
2014: Türk Voleybolu

Haberle ilgili videoya ulaşmak için: https://www.ntvspor.net/video-galeri/2014-turk-voleybolu

MEHMET SEVİNÇ
- Fenerbahçe Avrupa'da 2 kupa kaldırdı. Vakıfbank ve Halkbank Şampiyonlar Ligi'nde final oynadı. Beşiktaş Challenge Kupası'nda şampiyonluğun kıyısından döndü ve bir kez daha birçok uluslar arası yıldız voleybol oynamak için Türkiye'yi seçti.
 
2014 yılının ilk haftalarında takımlarımızın Avrupa kupaları maçları gündemin 1 numaralı voleybol maddesiydi. 12 takımla başladığımız Avrupa macerasında, 5 takımımız final oynadı ve Türkiye 2014'ü 2 Avrupa kupasıyla tamamladı.


 
CHALLENGE KUPASI'NDA FENERBAHÇE GRUNDİG ŞAMPİYON OLDU
Erkekler Challenge Kupası'nda 2 temsilcimiz vardı. Yarı final rövanş maçlarına kadar 2 Türk takımının final oynayacağına olan inancımız tamdı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi yarı finalde İtalyan Andreoli Latina takımıyla, Fenerbahçe Grundig de Fransa'nın Nantes takımıyla eşleşti. Fenerbahçe Grundig Nantes'ı her 2 maçta toplam 1 set kaybederek eleyip finale yükseldi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise Andreoli Latina karşısında ilk maçı deplasmanda 3-0 kaybetti. Temsilcimiz 2. maçta 3-2 galip gelse de final oynama şansı yakalayamadı. Ancak Andreoli Latina finalde o denli şanslı değildi. Fenerbahçe Grundig ilk maçta 3-2 mağlup olduğu rakibine İstanbul'da set vermedi ve tarihinde ilk kez Challenge Kupası şampiyonu oldu. Şampiyonluğun mimarı Ivan Miljkovic finalin en değerli oyuncusu seçildi.
 
CEV KUPASI'NA MALİYE MİLLİ PİYANGO ÇEYREK FİNALDE VEDA ETTİ
Erkekler CEV Kupası'ndaysa Maliye Milli Piyango'nun yolculuğu çeyrek finalde sona erdi. Ankara ekibi, Tomis Köstence'ye ilk maçta 3-1, rövanşta da 3-0 yenilerek Avrupa'ya yarı final öncesi veda etti.


 
HALKBANK ŞAMPİYONLAR LİGİ'NDE FİNAL OYNADI
CEV Denizbank Voleybol Şampiyonlar Ligi'nde Türkiye ilk kez 3 erkek takımıyla temsil edildi. Arkasspor ve Galatasaray FXTCR henüz grup aşamasında Avrupa'ya veda ederken, yıldızlar topluluğu Halkbank final oynama başarısı gösterdi. Sezon başında kadrosunu Mitar Djuric, Osmany Juantorena, Matej Kaziyski ve Raphael Oliviera ile güçlendiren Ankara ekibi, baş antrenörlüğe de 3 Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu bulunan Radostin Stoychev'i getirdi. Grup maçlarında fazla zorlanmayan ve 13 puanla 12'li play-off biletini rahat alan Halkbank, sonrasında final-four'un ev sahipliğini de üstlenerek  kendini doğrudan yarı finalde buldu. Ankara'daki dörtlü finalde ilk rakip Polonya'nın Wegiel Jastrzebski takımıydı. Rakibine set vermeyen Halkbank, Türk voleybol tarihinde ilk kez Şampiyonlar Ligi finali oynayan erkek takımı unvanını aldı. Ankara ekibinin finaldeki rakibi Rusya'nın Belogorie Belgorod takımıydı. Güçlü rakibiyle başa baş mücadele eden Halkbank özellikle 4. sette Sergey Tetyukhin'in etkili servislerine çözüm üretemeyince mücadeleden 3-1 mağlup ayrıldı ve kupanın 1 adım uzağında kaldı. Finali kaybeden Halkbank'ta Raphael Oliveira Final Four'un en iyi pasörü, Matej Kaziyski en iyi servis karşılayanı ve Emre Batur da en iyi servis atan oyuncusu seçildi. En değerli oyuncu ise Belogorie Belgorod'dan Sergey Tetyukhin oldu.


 
KADINLAR CEV KUPASI'NI FENERBAHÇE KAZANDI
Kadınlar CEV Kupası'nın henüz ilk turunda 2 Türk takımı, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Fenerbahçe birbiriyle eşleşti. Rakibini her 2 maçta da yenen Fenerbahçe turu rahat geçerken, Bursa Büyükşehir Belediyesi Avrupa macerasına Challenge Kupası'nda devam etti. Fenerbahçe ise oynadığı tüm maçları kazanarak finale yükseldi. Finalde Rusya'nın Uralochka takımını deplasmanda 3-2, İstanbul'da 3-0 yenerek CEV Kupası'nda şampiyonluğa ulaştı. Finalin en değerli oyuncusu Fenerbahçe'den Yeong Kim olurken, Güney Koreli oyuncu aynı zamanda en iyi servis atan ve en iyi servis karşılayan voleybolcu unvanlarını aldı. Aneta Haclickova en iyi smaçör, Cristina Bauer de en iyi blok yapan oyuncu seçildi.

BEŞİKTAŞ CHALLENGE KUPASI'NDA FİNAL OYNADI
CEV Kupası'ndan erken elenen Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin Challenge Kupası macerası da uzun sürmedi. İlk turda Fransa'nın Rocheville Le Cannet takımını Bursa'da 3-1 yenen temsilcimiz deplasmanda ise 3-0 mağlup oldu. Altın seti de kaybeden Bursa ekibi Avrupa'ya erken veda etti.

Bu kupadaki diğer temsilcimiz Beşiktaş ise beklentilerin çok üzerinde bir performans sergiledi. Kupa boyunca 5 rakibinden ikisini altın setle eleyen siyah beyazlılar finalde Rusya'nın Zarechie Odintsovo takımıyla eşleşti. Deplasmandaki ilk maçında rakibine 3-2 kaybeden Beşiktaş rövanş için avantaj yakaladı. Ancak İstanbul'da da Rus ekibine 3-1 yenilmekten kurtulamayan Kara Kartallar Challenge Kupası'nın kıyısından döndü. 5 blok yapan Dicle Nur Babat en iyi blok yapan oyuncu olurken, Zarechie'den Natalia Malykh en değerli oyuncu seçildi.

VAKIFBANK ŞAMPİYONLAR LİGİ FİNALİNİ KAYBETTİ
3 yıldır şampiyonluğu kimseye bırakmayan temsilcilerimizin CEV Denizbank Şampiyonlar Ligi'ndeki hedefi bir kez daha şampiyonluktu. Vakıfbank, Eczacıbaşı Vitra ve Galatasaray Daikin gruplarını lider olrak tamamlayıp son 12 turuna rahat yükseldiler. Galatasaray Daikin bu turda Fransa'nın Cannes takımına her 2 maçı da kaybedip elenirken, Eczacıbaşı Vitra ve Vakıfbank Bakü'deki 4'lü finallere yükselme başarısı gösterdiler. Yarı finalde Vakıfbank, Eczacıbaşı Vitra'ya 3-1 üstünlük kurup finale yükselirken, Dinamo Kazan da ev sahibi Rabıta Bakü'yü set vermeden rahat geçti.

Organizasyonun son gününde önce 3.'lük maçı oynandı. Eczacıbaşı Vitra, Rabıta Bakü'den set alamayınca podyumun dışında kaldı. Final maçında da Vakıfbank Dinamo Kazan'a direnemedi. Temsilcimiz Dinamo Kazan'a 3-0 mağlup olurken, Türk takımlarının da 3 yıllık Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu serisi son buldu.
 
Eczacıbaşı Vitra'da Neslihan Demir en iyi smaçör, Vakıfbank'tan Carolina Costagrande en iyi servis karşılayan oyuncu seçilirken, dörtlü finalin en değerli oyuncusu Dinamo Kazan'dan Ekaterına Gamova oldu.

TELEDÜNYA SÜPER KUPA'YI HALKBANK VE VAKIFBANK KAZANDI
2014'te Türkiye Kupası, önemli bir isim değişikliği ile Teledünya Süper Kupa adı altında oynandı. İzmir Atatürk Voleybol Salonu'nun ev sahipliğinde düzenlenen dörtlü finallerde; erkeklerde Halkbank, kadınlarda ise Vakıfbank mutlu sona ulaştı.
 
Halkbank final maçında Fenerbahçe Grundig'ı 3-2 yenerken, kadınlarda da Vakıfbank aynı skorla Fenerbahçe'yi mağlup ederek üst üste 2. kez kupanın sahibi oldu.
 
Halkbank'ta Osmany Juantorena, Vakıfbank'ta ise Gözde Sonsırma finallerin en değerli oyuncuları seçildiler.
 
ACIBADEM ERKEKLER VOLEYBOL 1. LİGİ'NDE ŞAMPİYON HALKBANK
Acıbadem voleybol liglerinde de şampiyonluk yarışı ve özellikle play-off maçları müthiş anlara sahne oldu. Şampiyonlar Ligi'nde kupanın kıyısından dönen Halkbank, ligde am 18 yıl aradan sonra mutlu sona ulaştı. Normal sezonu 3 mağlubiyetle 2. sırada bitiren Ankara ekibi, play-off final serisinde normal sezonu lider bitiren Fenerbahçe Grundig ile eşleşti. Fenerbahçe Grundig kazanılmış 3 maç üzerinden oynanan final serisinde saha avantajına sahip olsa da kupayı kaldıran taraf seriyi 3-1 kazanan Halkbank oldu. Başkent temsilcisine madalyalarını ve kupasını Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanı Özkan Mutlugil ile Acıbadem Sigorta Genel Müdürü Gökhan Gürcan verdi.

FENERBAHÇE GRUNDİG HAKEMLERİ PROTESTO EDEREK ÖDÜL TÖRENİNE ÇIKMADI
İkinci setteki bir pozisyonda hakem kararına tepki gösteren Fenerbahçe Grundig, kupa törenine katılmadı. Halkbank takımından Osmany Juantorena en değerli oyuncu, Hüseyin Koç en iyi pasör, Mitar Tzourits en iyi smaçör ve en skorer oyuncu, Nuri Şahin en iyi libero ve Emre Batur da en iyi blok alan oyuncu seçildi. Fenerbahçe Grundig'de ise en iyi servis atan oyuncu seçilen Fonteles ve en iyi servis karşılayan oyuncu seçilen Marshall ödüllerini almak için törene çıkmadı.
 
ACIBADEM BAYANLAR VOLEYBOL 1. LİGİ'NDE VAKIFBANK ŞAMPİYONLUĞA ULAŞTI
Kadınlarda Vakıfbank şampiyon unvanını korudu. Normal sezonu lider bitiren sarı siyahlılar, finalde normal sezon ikincisi Fenerbahçe ile eşleşti. Final serisinde ilk 2 maçı 3-0 ve 3-2'lik skorlarla Vakıfbank kazandı. Üçüncü karşılaşmada 3-1 galip gelen Fenerbahçe seride durumu 2-1'e getirdi. Serinin dördüncü maçını 3-1 kazanan Vakıfbank, şampiyonluk kupasını üst üste 2. kez müzesine götürmeyi başardı. Acıbadem Bayanlar Voleybol Ligi play-off final serisinin en değerli oyuncusu, Vakıfbank'tan Gözde Sonsırma oldu. Başarılı oyuncu ayrıca, en iyi servis karşılayan oyuncu ödülünün de aldı. Ayrıca, Vakıfbank'tan Naz Aydemir Akyol en iyi pasör, Bahar Toksoy en iyi servis atan oyuncu, Fenerbahçe'den Yeon Koung Kim en iyi smaçör ile en skorer oyuncu, Merve Dalbeler en iyi libero,  Fenerbahçe'den Eda Erdem Dündar da en iyi blok yapan oyuncu seçildi.
 
TÜRKİYE TARİHİNDE İLK KEZ DÜNYA LİGİ'NDE MÜCADELE ETTİ
Lig mesaisinin ardından gözler milli maçlara çevrildi. Özellikle Filenin Sultanları'nı Dünya Grand Prix'si ve Dünya Şampiyonası gibi 2 önemli sınav bekliyordu.
 
Ancak sahne önce filenin aslanlarınındı. Tarihinde ilk kez Dünya Ligi'nde oynayan Milli Takımımız farklı bir deneyim yaşadı. Dünya Ligi deneyimi ve klasmanı ilk 2 grup için yeterli olmayan Türkiye, toplam 8 takımın mücadele ettiği 3. Grup'ta yer aldı. Meksika ve Tunus'ta oynanan maçların ardından Dörtlü Final'e Bursa ev sahipliği yaptı. Yarı finalde Slovakya'yı 3-0 yenen Türkiye, finalde 1998 Şampiyonu Küba ile karşılaştı. Güçlü rakibi karşısında başa baş bir oyun ortaya koyan Filenin Aslanları, maçtan 3-2 yenilgiyle ayrıldı ve 3. Grubu 2. sırada bitirdi. Dünya Ligi'nin şampiyonuysa finalde Brezilya'yı 3-1 yenen Amerika Birleşik Devletleri oldu.

FİLENİN SULTANLARI DÜNYA GRAND PRİX'SİNDE 4. OLDU
Filenin Sultanları ise ilk önemli sınavını Dünya Grand Prix'sinde verdi. Maçlara omuzundaki sakatlık nedeniyle Milli Takım'da yer alamayan Neslihan Demir'den yoksun çıkan Milliler finallere kalırken zorlanmadı. Brezilya ve Çin'in ardından finallere en başarılı 3. takım olarak giden Sultanlar'da hedef madalyaydı. Filenin Sultanları Japonya'daki finallere favori Brezilya karşısında aldığı 3-2'lik galibiyetle başladı. Ancak Milliler sonraki 4 maçında sadece Belçika'yı yenebildi ve Rusya'nın averajla gerisinde kalıp 4.'lükle yetindi. Şampiyonluğa ise son maçında Japonya'yı 3-0 yenen Brezilya ulaştı. Turnuvanın en değerli oyuncusu 2. Japonya'nın liberosu Yuko Sano seçildi.

FİLENİN SULTANLARI DÜNYA ŞAMPİYONA'SINI 9. SIRADA TAMAMLADI
Milliler için bu yılki asıl hedef turnuva tabii ki 4 yılda bir düzenlenen Dünya Şampiyonası'ydı. Amaç, Başantrenör Massimo Barbolini'nin söylediği üzere finaldi. Ancak turnuva Sultanlar için beklentilerin çok uzağında geçti. B Grubu'nda Brezilya, Sırbistan, Bulgaristan, Kanada ve Kamerun ile eşleşen Türkiye, sadece Kanada ve Kamerun'u mağlup ederek grubunu 4. sırada tamamladı ve 2. Tur'a yükseldi. 2. Tur'un ilk maçında alınan Amerika Birleşik Devletleri mağlubiyetiyle de Millilerin 3. Tur şansı kalmadı. İlerleyen günlerde Rusya, Hollanda ve Kazakistan karşısında alınan galibiyetler Filenin Sultanları'nı sadece Dünya 9.'su yapabildi.

Eski efsane oyuncuları Karch Kiraly yönetimindeki Amerika Birleşik Devletleri ise finalde Çin'i 3-1 mağlup ederek tarihinde ilk kez Dünya Şampiyonluğu sevinci tattı. Brezilya podyumun 3. basamağına çıktı. Turnuvanın en değerli oyuncusu, Amerika Birleşik Devletleri'nden Kimberly Hill seçildi.

SEYİRCİ REKORUNUN KIRILDIĞI ERKEKLER DÜNYA ŞAMPİYONASI'NDA POLONYA ŞAMPİYON
Polonya'nın ev sahipliği yaptığı Erkekler Dünya Şampiyonası'nda maçlardan çok seyirciler konuşuldu. Başkent Varşova'daki Ulusal Stadyum'da Polonya ile Sırbistan arasında oynanan açılış maçını, 62 bin kişi izledi ve bir voleybol maçındaki en yüksek seyirci sayısına ulaşıldı. Turnuvadaki toplam seyirci sayısıysa 563.263 olarak açıklandı ve bir başka rekor olarak kayıtlara geçti. Seyircilerin tribünlere sığmadığı, insanların meydanlardaki dev ekranlardan maçları takip ettiği, biletlerin aylar öncesinden tükendiği bu dev organizasyonda şampiyonluğa ise ev sahibi Polonya ulaştı. Muhteşem seyirci desteğini turnuva boyunca çok iyi kullanan Polonya, finalde Brezilya'yı 3-1 mağlup ederek tarihinde 2. kez Dünya Şampiyonu oldu. Almanya podyumun 3. basamağına çıktı. Turnuvanın en değerli oyuncusu Polonyalı Mariusz Wlazly seçildi.

SPOR TOTO ŞAMPİYONLAR KUPASI'NI ERKEKLERDE HALKBANK KAZANDI
Voleybolda milli mesailer bittikten sonra gözler yeniden kulüplere çevrildi. Lig öncesi ilk mesai, eski ismiyle Süper Kupa, yeni ismiyle Spor Toto Şampiyonlar Kupası'nda verildi. Geçen yıl play-off final serisinde karşı karşıya gelen 2 takım, Halkbank ve Fenerbahçe bu kez Şampiyonlar Kupası için Samsun'da karşılaştı. Maçı 3-1 kazanan Halkbank kupanın sahibi olurken, Ankara ekibinin yeni transferi Tsvetan Sokolov en değerli oyuncu seçildi.

SPOR TOTO ŞAMPİYONLAR KUPASI'NI KADINLARDA VAKIFBANK KAZANDI
Kadınlarda Spor Toto Şampiyonlar Kupası ise Vakıfbank'ın oldu. Başkent Voleybol Salonu'nda oynanan maçta sarı siyahlılar Fenerbahçe'yi 3-0 yenerek kupayı üst üste 2. kez müzersine götürdü. Maçın en değerli oyuncusu Vakıfbank'ın kaptanı Gözde Sonsırma seçildi.

Voleybol 2014'te de özellikle kulüpler bazında adından en çok söz ettiren takım sporu olmayı başardı. Sheila Castro, Jordan Larson ve Tsvetan Sokolov gibi birçok dünya yıldızı bir kez daha voleybol oynamak için Türkiye'yi seçti. Ve takımlarımız bir kez daha Avrupayı fethetmek için gözünü 2015'e çevirdi.

Sayfa Yükleniyor...