Filede yoğun program

Türkiye Voleybol Federasyonu (TVF) Başkanı Erol Ünal Karabıyık, ''Çok yoğun uluslararası faaliyetler nedeniyle 2011-2012 sezonunu dar bir takvime sıkıştırmak zorundayız'' dedi.

NTV Spor 22.06.2011 - 12:30
Filede yoğun program

Erol Ünal Karabıyık, yaptığı açıklamada, gelecek sezonun uluslararası faaliyetler nedeniyle çok yoğun geçeceğini belirterek, ''4-18 Kasım aralığında Bayanlar Dünya Kupası, 20 Kasım-4 Aralık tarihleri arasında Erkekler Dünya Kupası var. 7-13 Kasım aralığında bayanlar, 21-27 Kasım aralığındaysa erkekler Olimpik Kıta Elemesi 2. tur müsabakaları yapılacak. Bunlara bir de, 1-6 Mayıs 2012 tarihleri arasında (A) Bayanların, 8-13 Mayıs tarihleri arasında ise (A) Erkeklerin Olimpik Kıta Elemelerini eklediğimizde, 2011-2012 sezonunun en geç Nisan ayı başında tamamlanma zorunluluğu ortaya çıkıyor'' diye konuştu.

''İKİ AYRI SİSTEM ÜZERİNDE DURULDU''
Ankara'da kulüp temsilcileriyle yapılan son toplantıda, liglerin bu faaliyetlerden kalan çok kısıtlı zaman içinde oynatılması gerektiğini, bu nedenle hafta arasına lig maçı koyma zorunluluğunun doğduğunu ve bundan kaçınılamayacağını izah ettiğini belirten Karabıyık, şöyle devam etti:
''Lig takvimini ne kadar sıkıştırırsak sıkıştıralım, geçen sezon olduğu gibi 27 günlük bir play-off sürecinin mümkün olmadığı açık. Bu nedenle final etabının azami 7 günde sonlanacağı iki ayrı sistem üzerinde duruldu. Lig etabındaki sıralamaya göre ilk 8 takımın iki grup halinde tek devreli lig usulü 3 gün karşılaşmaları sonucunda, her grubun ilk 2 takımı içinden şampiyonu belirlemek için uygulanabilecek alternatiflerin ilkinde takımlar, A1-B2, B1-A2 şeklinde eşleştirilip daha sonra galip galiple oynatılabiliyor. Bu sistemde finale kalan takımlar 1 maç yapabileceği gibi, kulüpler tarafından alternatif olarak dile getirildiği üzere kazanılmış 2 maç üzerinden de şampiyon belirlenebiliyor. İkinci alternatifte ise A1, A2, B1 ve B2 birbirleriyle 3 gün boyunca tek devreli lig usulü karşılaşma yapıp şampiyonu belirliyorlar.''

Her iki altenatifte de ilk iki sırayı alan takım dışında kalanların, ligdeki sıralamalarına döndüklerini kaydeden Karabıyık, kulüplerin bu önerileri teknik heyetleriyle değerlendirip ondan sonra kendilerine bir cevap vermek istediklerini söyledi.

Bu talebi olumlu karşıladıklarını ve önerilen sistemleri yazıya dökerek kulüp yöneticilerine verdiklerini anlatan Karabıyık, kulüplerden 30 Haziran Perşembe gününe kadar uygun buldukları sistemi federasyona bildirmelerini istediklerini belirtti.

''HER ÖNERİ DİKKATE ALINACAK''
Erol Ünal Karabıyık, toplantıda, ligin play-off'suz oynanmasından, küme düşmenin play-out maçları sonunda belirlenmesine kadar birçok öneri geldiğini ifade ederek, ''Biz bunların tümünün 30 Haziran'a kadar Federasyona gönderilecek öneriler yazısında yer alabileceğini, her önerinin dikkate alınacağını belirttik'' dedi.

Karabıyık ayrıca, kulüp temsilcilerine, gelecek sezonun fikstürlenmesinin kurayla olduğu gibi, bir sezon önceki sıralamaya göre de yapılabileceğini, böylelikle zirveyi ve düşme hattını belirleyecek zorlu maçların ligin sonuna doğru ivme kazanacağını değerlendirmelerini önerdiğini ve bu öneriye çok sıcak bakıldığını söyledi.

TÜRKİYE KUPASI
Türkiye Kupası'nın statüsünde de değişiklik yapılacağını ifade eden Başkan Karabıyık, şöyle konuştu:
''Bir önceki sezonun lig sıralamasını dikkate alarak ilk 4 takımı seri başı yapacağız. Bu geçen yıla kıyasla önemli bir fark. İlk etap tek maçlı eleme usulüyle geçilecek. Takım sayısı 8'e düştükten sonra çift maçlı eleme sistemi uygulanacak. Nihayet 4 finalist belli olduktan sonra eşleşme çatalındaki sırayla eşleşerek ilk gün müsabakaları oynanacak ve sonraki gün galip gelen takımların galiplerle, mağlup olan takımların ise mağlup takımlarla oynayarak şampiyondan dördüncüye kadar sıralamayı belirler.''

DEPLASMANLI GENÇLER  LİGİ
Bu sıkışıklıkta Deplasmanlı Gençler Ligi'nin aynen devam edemeyeceğini kaydeden Erol Ünal Karabıyık, ''Daha doğrusu, kulüp temsilcilerimize 'etsin mi etmesin mi' diye sorduğumuzda, çocukların okul durumlarının hafta arası maç yapmaya, deplasmana gitmeye elvermeyeceği gerekçesiyle bir seneliğine farklı bir sistem uygulanması görüşü ağır bastığı için bu karara varmak zorunda kaldık. Yine de iki alternatif sunduk'' dedi.

Karabıyık, ilk alternatife göre Kasım ayında 6, yarıyıl tatilinde 7 günlük olmak üzere 2 turnuvayla tüm Deplasmanlı Gençler Ligi takımlarının tek devreli lig usulüyle birbirleriyle birer maç yapabileceklerini, bunun da 11 müsabaka günü edeceğini ve çocukların okul hayatlarından en fazla 2 günlük kayıp anlamına geldiğini ifade etti.

İkinci alternatifte ise ligin, çift devreli lig usulüyle yine 2 veya 4 turnuva olarak oynatılabileceğini, ancak bu kez çocukların okullarından 12-13 günlük bir kaybın yaşanacağını belirten Karabıyık, ''Bunun yanında ayrıca geçen yıllardaki gibi Gençler Ligi, (A) takım fikstürüne paralel olarak devam edebilir. Kararı kulüplerimize bıraktık. İlk alternatifi benimsediler. Yani sadece 2011-2012 sezonu için Kasım ayında 6, yarıyıl tatilinde 7 günlük iki turnuvadan oluşan bir Deplasmanlı Gençler Ligi olacak'' diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...