2018’den önce olmaz

Akhisar Belediyespor’un Senegalli forveti Oumar Niasse’ın Türk vatandaşlığına geçmesi ve Milli Takım’da oynaması söz konusu...

NTV Spor 07 Mar 2014
2018’den önce olmaz
Akhisar Belediyespor'un Senegalli forveti Oumar Niasse'ın Türk vatandaşlığına geçmesi ve Milli Takım'da oynaması söz konusu...
 
18 Nisan 1990 Dakar doğumlu Niasse...
 
Bir futbolcunun iki ayrı vatandaşlığa sahip olması ve ikinci bir federasyonun milli takımında oynayabilmesi için FIFA Statüsü'ne göre en az birini yerine getirmesi gereken şartlar var:
 
1. Yeni seçeceği federasyonun ülkesinin (Türkiye) sınırları içinde doğması. (Niasse, Dakar doğumlu.)
 
2. Biyolojik anne veya babasının (bu örnekte) Türk olması.
 
3. Büyükanne veya büyükbabadan birinin Türk olması. (2 ve 3'e de Niasse uymuyor.)
 
4. Geriye kalan son şık; yeni seçeceği federasyonun ülkesinin sınırları içinde en az iki yıl aralıksız yaşamış olması.
 
Bunlar iki ayrı vatandaşlığa sahipse uygulanacak 6. maddedeki şartlar. Yeni bir vatandaşlık alabilmek için gereken şartların sayıldığı 7. maddede ilk üçü aynıyken, dördüncü fıkra, yani o ülkede aralıksız yaşama şartında süre 5 yıla çıkıyor.
 
Biz Türkiye'de vatandaşlık işlerini hep anne-baba veya büyükanne-büyükbabaları Türk olan gurbetçiler üzerinden konuştuğumuz için bu maddelerin son halinin farkında değiliz. FIFA, 2000'lerin ilk yarısında Afrika ülkelerinin çok sayıda Brezilyalı devşirmeleri üzerine bu 5 yıl şartını getirmişti.
 
Sekizinci maddede bir ülkenin milli takımında oynamışken başka bir ülkeyi seçmesi durumu ele alınmış. Futbolcu, bir kez değişiklik talep edebiliyor; o da ancak resmi A milli maç oynamamış olması durumunda... Bunun için de mutlaka FIFA Oyuncu Statüsü Komitesi'nin izni gerekiyor. Niasse 2011'de Afrika U23 Şampiyonası'nda Senegal forması giymişti.
 
Bu maddelere baktığımızda FIFA Oyuncu Statüsü Komitesi U23 maçlarını A milli saymazsa umut var. Ama bu durumda bile Niasse Senegal vatandaşlığından kendi isteği dışında ülke hükümeti kararıyla atılmadıkça (8. madde 2. fıkradaki istisnai durum) ancak 2018'de Türk Milli Takımı'nda oynayabilir. Var mı o kadar sabrımız?