2014’te F1 için 10 neden (Anlayamazsınız!)

"Hasret bitti, Formula 1 dönüyor"! İşte size F1 2014 sezonunu izlemek için 10 neden:

NTV Spor 13 Mar 2014
2014’te F1 için 10 neden (Anlayamazsınız!)

Değişik olacak bu kez, bu kez çok farklı!
 
Dominasyon değil, heyecan; pistte tur atan araçlar değil, ayakta kalmak için mücadele eden hız makineleri...
 
"Hasret bitti, Formula 1 dönüyor"
Bu işin başrolü, hikayenin kendisi, o yüzden ağdalı cümleler olmayacak bu yazının ana teması...
 
İşte size F1 2014 sezonunu izlemek için 10 neden:
 
HIZ TRENİ
Kuralların değişmesi ile hız treni gibi bir sezon olacak. Kim ne zaman inecek, kim ne zaman çıkacak; bunu son yıllarda olduğu gibi pek öngöremeyeceğiz. Hikaye yolda yazılacak masa başında değil! 
 
BÜYÜK KAPIŞMA: ALONSO, RAIKKONEN'E KARŞI
Heyecanlandıran birçok konu var tabii ama bunlardan en önde geleni, Ferrari'deki büyük zirve. İki dünya şampiyonu, iki ‘Rock Star' Kimi Raikkonen ve Fernando Alonso; kırmızı otomobilde birbileriyle kıyasıya bir yarış içine girecek. Muhtemelen ‘Hamilton-Alonso' hatta ‘Senna-Prost' (Biraz da Vettel-Webber sosu katılmış-En azından ilk seneleri) seviyesinde bir takım içi mücadelesi izleyeceğiz. Şimdilik sakinlik hakim tabii. Ancak bu iki adam da birinci pilot. Hatta bundan ötesi bu iki adam da F1 tarihinin en özel pilotlarından... Özellikle Alonso hep yanıda 2. pilotluğu kabul eden bir isimle yaşamaya alışıktır ve bu sene olacaklar İspanyol'un zaman zaman karanlık tarafa geçen yüzünü görmemize sebep olacak. Sonrasında bu sıkıntı takıma bir noktada kesinlikle yansıyacak. Raikkonen her zaman olduğu gibi (Alonso dahil) hiçbir şeyi umursamayacak bu da bir noktada takıma yansıyacak. Ferrari, geleneği gereği bir 1. Ve bir 2. Pilot yarıştırmaya alışıktır, bu efsane takımı da kimyasal olarak etkileyecek. F1'in 2014 sezon hikayesi içinde bambaşka bir öykü izleyeceğiz Kırmızı Tulumlu takımda. (Popcornları hazırlayın – Güç sizinle olsun)
 

 
 
BAMBAŞKA BİR VETTEL
2010 hariç hep domine ederek kazandı. Hep en hızlı araçla yarıştı bu sebeple, 4 şampiyonlukla bile asla istediği saygıyı elde edemedi. Herkes başarının büyük payını üstad Adrian Newey'e verdi. Şimdi domine edemeyecek. Şimdi kısmen yavaşlamış olacak. Saygı istiyorsa Vettel, şimdi tam zamanı. Eğer Red Bull uzun süre hızlanamazsa, sezon sonu Vettel'i başka bir takıma giderken dahi görebiliriz.  (Demedi demeyin)
 
MERCEDES
Uzun süredir konuşuluyordu ve konuşulanlar gerçek olacak gibi. Mercedes pistin en hızlı aracı gibi duruyor. Lewis Hamilton şampiyonluğu özledi ve çok aç. Karaoğlan'ı yakından izleyin. Sadece Lewis'i değil, takım arkadaşı Nico Rosberg de ünvan için büyük aday. Geçen sene kendini kanıtladı. Bu sene iş kazanmaya geldi.
 

 
WILLIAMS MARTINI 
‘Sir' Frank Williams, F1 dünyasının en fazla saygı gösterilmesi gereken belki de 1. İsmi. Onun için hayat demek F1 demek. Sir Frank'i tek  paragrafta geçmek saygısızlık olur, bu sebeple şimdilik virgül koyalım ve bu konuyu başka bir yazı başlığı olarak not düşelim. Williams yeni sponsoru ile desteği de aldı ve ortaya da nefis bir araç çıkardı. Araç hem hızlı hem de bu sezonun en şık tasarımına sahip. Üstelik Ferrari'den ‘Artık Miladı Doldu!' denerek adeta kovalanan Felipe Massa önderliğinde oldukça iyi durumda. Genç Bottas da oldukça yetenekli. Mavilerin içinde F1'in kökten fabrika takımı bu sezon zirveye mücadelesinde olacak. Sevmemek, gülümsememek mümkün mü?...
 
GENÇ BİR AVUSTRALYALI
Daniel Ricciardo, bu sezon Sebastian Vettel'in takım arkadaşı rolüne soyundu. Avustralya Red Bull için önemli bir Pazar bu sebeple, alt yapıdan yetişen Daniel'in Mark Webber'İn yerini alması şaşırtıcı olmadı. Üstelik neşeli tarza sahip ve baskın karakterli bir insan olmayan Daniel'in takımda birinci pilot olmayı seven Vettel'in takım arkadaşı olması çok manalı bir senaryo şeklinde vücut buldu. Ancak Red Bull'un sıkıntılı dönemleri bu sevimli çocuk için bir kazanma şansı çıkardı ortaya. Şimdiden ‘Sıkıntılı dönemi atlatmak için Sebastian ile birlikte çalışmalıyız' diyerek; Vettel'e mesaj bile gönderdi. İster misiniz, yeni bir Vettel-Webber kapışması çıksın (iç ses: İs-te-riz – is-te-riz...)
 

 
 
MCLAREN
‘Kazandı, kazanacak, bu sefer olacak' nidaları arasında başlayan sezonlar, ‘Olmuyor be işte ustalar. Bu takımla bu iş gitmez' şeklinde son buldu senelerdir. Şimdi biraz daha umutla bakılabilir gibi duruyor İngiliz ekibi. Yeni sezon öncesi kapalı kutu gibi gözükse de etkili bir seviyede McLaren...Bunun sebebi öncelikle teknik ekipteki değişim! Pilotlar da hazır: Tecrübeli Jenson Button (Başarılı olamazsa McLaren'deki son yılı olabilir) ve çaylak Kevin Magnussen ile sezonu etkileyecek performanslar izleyeceksiniz şaşırmayın (Bir de Gemliğe doğru denizi gördüğünüzde şaşırmayın)
 
FORCE INDIA
Çok ilginç bir takım oldular. Sergio Perez, Nico Hulkenberg ikilisinden oluşan takım, kısmen hızlanmış olan araç ile birleşince, F1 gridinin en renk veren ekiplerinden biri çıktı ortaya. ‘Vay be!' dedirtmeleri olası. Hint rüzgarı gelsin şöyle soldan soldan. Bize her yer Bollywood
 

  
SAATLİ BOMBA
Ya da başka bir değişle Lotus! Takımın aracı hızlı ancak sanırım bu daha da kötü. İki Kamikaze pilot Maldonado ve Grosjean bir arada. Kalkışlarda bir yerlere tutunun derim. 
  
MICHAEL SCHUMACHER
Kim ne derse desin, bu sezon Schumacher için koşulacak benim açımdan. Kazanan da kaybeden de, her yarış da her sıralama turu da Schumi'yi taşıyacak içinde.
 

 
 
Eminim benim gibi binlerce Formula 1 aşığının içindede fırtınalar kopuyor şu an. Motor sesleri kulaklarına geliyor. Favori pilotlarının geçiş anları gözlerinin önünde canlanıyor. Favori pistlerindeki yarışlar için aş eriyor... F1 aşkını yaşayan bilir. Zordur bu seviyede bir tutku ile bir spora bağlı olmak. Formula 1 böyle bir spordur işte. Her şey vardır içinde. Aşk, tutku, sevgi, mutluluk hüzün. Hep söylüyoruz ya, mottomuz oldu ya artık, hayatın ta kendisidir F1....
 
Formula 1'e pistte dönen otomobiller diyen arkadaşlar; yeni sezon öncesi bir not da size: Formula 1 hayattır; Anlayamazsınız!...