Finansal Fair Play gerçekleri!

Galatasaray yönetimi bu ay UEFA ile önemli bir toplantı gerçekleştirecek.

NTV Spor 03 Ağu 2015
Finansal Fair Play gerçekleri!
Galatasaray yönetimi bu ay UEFA ile önemli bir toplantı gerçekleştirecek. Toplantıda kulübün mali yapısı ile ilgili UEFA'ya bilgiler verilecek. Transfer döneminde taraftarların sıkça duyduğu UEFA Finansal Fair Play Kriterleri gerçeği var. Ünal Aysal ve Duygun Yarsuvat yönetimlerinde yer almış, mali işlerden sorumlu yönetici Mete İkiz ile bu kriterleri konuştuk. Futbol ekonomisi konusunda da uzman olan İkiz, konuya açıklık getirdi.
 
Her geçen gün gelişen futbol endüstrisinde bazı kulüpler bu rekabetin dışında kaldı. UEFA, kulüplerin yaşadığı mali sıkıntılardan dolayı son 10 yılda bazı önlemler alarak güzel oyun futbolu ayakta tutmaya çalışıyor. Özellikle finansal açıdan oluşturulan kriterlere uyum büyük önem taşıyor.
 
UEFA'nın geçen ay yaptığı toplantı sonrası kulüpleri rahatlatan bir açıklama gelmişti. UEFA diyor ki, “Kriterlerde bazı esnekliklere izin veriyoruz. Harcamalar karşılanabilir olursa transferde serbestlik sağlıyoruz. Finansal Fair Play artık kulüplerin son 3 yıldaki gelir gider dengesizlikleri incelenerek, yüzde 70'inin azaldığının tespit edilmesi halinde yürürlüğe girecek. Kulübe yapılan sponsor desteği ise yüzde 30'u geçmeyecek.”
 
İngiltere ve Almanya dışındaki ülkelerde ciddi anlamda mali sorunlar yaşanıyor. UEFA, kulüplerin kriterlere uyumluluk konusundaki şikayetlerini dinleyip biraz nefes almalarını sağladı.
Mete İkiz, mali kriterlerin kendi içinde 4'e ayrıldığını söyledi. UEFA, bu başlıklara teker teker bakarak olumsuz görmesi halinde ihlal sayıyor. Cezası ise Avrupa Kupaları'na katılmamak olarak belirlendi.
 
1-Vadesi Geçmiş Borçlar: Sporculara, diğer kulüplere, vergi dairesine vadesi geçmiş borç olmayacak. Bu borçlar, yapılandırılabilme özelliğine sahip. Galatasaray, bu başlık altındaki borçları daha önce yapılandırdı. Hatta Duygun Yarsuvat ve Dursun Özbek dönemlerinde (Son 8 aylık süre zarfında) sporculara yüklü miktarda birikmiş ödemeler de yapıldı.
 
2-Başa Baş Değerlemesi: UEFA, 3 sezon üst üste tabloları inceliyor. Kulüpler, belirlenen zarar ortalamalarını geçmemek zorunda. Bu rakam 2013-2014 ve 2014-2015 sezonlarında 45 Milyon Euro'ydu. 2015-2016, 2016-2017 ve 2017-2018 yıllarında ise 30 Milyon Euro'ya düşüyor. En önemli madde bu. Bu sebepten, Galatasaray'ın bu yıl değil önümüzdeki yıl için vereceği tablo, Avrupa Kupaları'na katılım konusunda belirleyici olacak.

Başkan Dursun Özbek'in “Galatasaray'ı Avrupa'ya götürmeyen başkan olmak istemiyorum” cümlesindeki gerçek bu. Galatasaray, Mayıs 2014'te UEFA'ya bazı sözler verdi. Zararları azaltmak, personel ücretlerinde zam yapmamak, gelir gider tablolarındaki denge gibi. 31 Mayıs 2015'te bu süre sona erdi. Bu ay içinde ise tablolar açıklanacak. UEFA ile yapılacak toplantıda işte bu tablolar masaya yatırılacak. Yani asıl tehlike yeni başlıyor. Zararları azaltmak için mağazacılık gelirlerinin kulübe kaydırılmasının altında yatan sebep de tam olarak bu.
 
3-Ekstra Öz Kaynak: UEFA, gelirlerin dışında ekstra öz kaynağın olmamasını istiyor. Eğer varsa, bunun raporlar halinde sunulmasından yana. Galatasaray'ın sermaye artırımından kasaya giren 130 Milyon TL'lik bedel raporlar ile UEFA'ya sunulmuştu. Ancak 140 Milyon TL'lik ikinci sermaye artırımı yapılamadı. Ünal Aysal döneminde, ikinci sermaye artırımına kesin gözüyle bakılıyordu.
 
4-İşletmenin Sürekliliği: Futbol kulüpleri her yıl bağımsız denetimden geçiyor. Kulübü kim denetliyorsa o şirketin yazdığı raporlarda “dikkati çekmek isteyen hususlar” kısmı oluyor. UEFA, kulübün teknik iflas ihtimalini sorguluyor. Vadesi geçmiş borçların, şu anda kontrolünde olan aktifler ile ne şekilde örtüştüğüne bakılıyor. Birbirini karşılamazsa teknik iflas anlamına geliyor. Ancak teknik iflas bile olsa, kulüp bünyesinde bulunan varlıkları değerlendirmeye sokarak bu şekilde garanti veriyor. Galatasaray'ın elinde önemli değerler bulunduğu için teknik iflas gibi bir durumu bulunmuyor.
 
Deneyimli yönetici Mete İkiz'in verdiği bilgiler ışığında Galatasaray'ın sponsor desteği olmadan büyük bir yıldızı yüksek ücretler vererek takıma katması mümkün görünmüyor. Bu yüzden, Podolski, Carole, Rodriguez, Bilal Kısa ve Jem Paul Karacan için kulübün kasasından yalnızca 4 Milyon Euro harcandı.