Dortmund-Klopp: Etle tırnak ayrılıyor

Teknik direktörlüğünün yanında sempatik tavırları ve cana yakınlığı ile de öne çıkan Klopp, Almanya’da öylesine bir fenomen oldu ki, taraflı tarafsız herkesin sevgisini ve takdirini kazandı, ünü ülke sınırlarını aştı.

NTV Spor 17 Nis 2015
Dortmund-Klopp: Etle tırnak ayrılıyor

15 Nisan 2015, Borussia Dortmund tarihine hüzünlü bir gün olarak geçti. 2008 yılından beri takımın başında olan ve ekibi ile birlikte Bundesliga'da 2 şampiyonluk 1 Almanya Kupası zaferi ve Şampiyonlar Ligi'nde final başarısı yaşayan teknik direktör Jürgen Klopp, bu sezon ligde yaşanan beklenmedik başarısızlığın faturasını üstlenerek takımdan ayrılma kararı aldı. Bu kararını, yıllardır kader birliği yaptığı CEO Hans-Joachim Watzke ve Spor Direktörü Michale Zorc ile birlikte düzenledikleri ve ağlamaklı ifadelerin yer aldığı bir basın toplantısı ile tüm dünyaya duyurdu.
 
2005 yılında iflasın eşiğinden dönerek Watzke'nin önderliğinde yeniden yapılanma hamlesi başlatan kulüpteki değişimin en önemli dönemeçlerinden biri de yönetim felsefesinin değişmesiydi.

Bu bağlamda Watzke ve Zorc, 2008 yazında  çok önemli bir hamle yaparak Mainz'da futbolcu ve teknik adam olarak yıllarını geçirmiş ama takımdan ayrılacağını açıklayan Jürgen Klopp ile anlaştılar. Klopp hem gençlere çok önem veren, hem de seyirci ile çok iyi iletişim kurabilen bir kişiliğe sahipti ve ikili bunu çok iyi tespit etmişlerdi. Mainz gibi mütevazı bir kulüpte çok başarılı olan ve gençlerin temeli oluşturduğu takım yaratan Klopp, Dortmund gibi alt yapısı sağlam ve müthiş bir seyirci potansiyeli olan bir takım için adeta bulunmaz bir nimetti. Ayrıca 4 yıl boyunca yaptığı Milli Takım televizyon yorumculuğu sırasında tüm Almanya'nın da sempatisini kazanmıştı.
 
Verilen bu karar meyvelerini geçen yıllar içinde verdi ve tüm dünyanın dikkatini çeken bir başarı hikayesi ortaya çıktı. Bu süre içinde Klopp ve Dortmund adeta et ve tırnak gibi olmuşlardı. Bunun sonucunda da 2013 Ekim ayında Watzke ve Zorc 2016'ya kadar sözleşmesi bulunan Klopp'un sözleşmesini 2018'e kadar uzattılar. İmza töreninde Watzke “Avrupa'nın en iyi antrenörünü daha uzun bir süre için kulübe bağladığımız için çok mutluyuz” derken herhalde 15 Nisan 2015'deki basın toplantısı aklının ucundan dahi geçmiyordu.
 
Jürgen Klopp, dünya çapında bir takım yaratırken yepyeni yıldızları da futbol dünyasına sundu. Mario Götze, Grosskreutz, Kagawa, Piszczek, Lewandowski, Blaszczkowski, Hummels, Subotic, Schmelzer, Seven Bender, Durm, Jürgen Klopp'un verdiği şansla dünya futbolunda adlarını duyurdular.
 
Teknik direktörlüğünün yanında sempatik tavırları ve cana yakınlığı ile de öne çıkan Klopp, Almanya'da öylesine bir fenomen oldu ki, taraflı tarafsız herkesin sevgisini ve takdirini kazandı, ünü ülke sınırlarını aştı.
 
2014/15 sezonu başlarken tüm futbol dünyası Lewandowski'nin kaybına rağmen Bayern Münih'in en büyük rakibinin yine Dortmund olacağını düşünüyordu. Ancak Dortmund ligde anlaşılmaz bir şekilde seri yenilgiler alarak ilk yarıyı 17. sırada kapattı. Şampiyonlar Ligi'nde gruplardan çıkmak Almanya Kupası'nda yola sorunsuz devam etmek ligdeki orantısız başarısızlığın üzerini bir türlü örtmüyordu. Ancak Klopp çeşitli zamanlarda “1 sezon Avrupa'da olmazsak sorun değil, daha iyi çalışırız” türünde demeçler verirken kulüpte kalacağı izlenimini veriyordu. Dortmund teknik direktörünün içinde fırtınalar koptuğunu ise işte 15 Nisan'daki tarihi basın toplantısı ile tüm dünya öğreniyordu. “Artık bu kulübü çalıştıracak % 100 doğru antrenör değilim. İnsan olarak bu beraberliğin bitmemesini dilerdim. Bir kelle uçması gerekiyor ve o kelle de benimki” diyerek bir dönemin bittiğini ve etle tırnağın ayrılma zamanının geldiğini açıklıyordu.
 
Geriye ise Watzke'nin söylediği şu sözler kalıyordu:
 
"Klopp, Dortmund'a şampiyonluklardan çok daha fazlasını verdi."