Türk’ün aklı başına işine gelmeyince mi gelir?

Zihinlerimizi tazeleyelim. Yabancı sınırlaması konusunda da bu böyle olmadı mı? Federasyon kararı aldığında ses çıkartmayıp onaylayanlar daha sonra kararın kendilerine zarar verdiğini anlayınca itiraz etmediler mi?

NTV Spor 22 May 2015
Türk’ün aklı başına işine gelmeyince mi gelir?
Ligin son iki haftasına girerken yine aslında çok anlamlı ama her zamanki gibi ait olduğu zamanda yapılmadığı için anlamsız bir tartışma sürüyor. "İddialı takımların maçları aynı gün ve saatte oynansın mı oynanmasın mı" tartışması bu. Benzer tartışmalar hatırlayacaksınız, yabancı kuralı konusunda da yaşanmıştı.
 
Fikstür planlamasını sezon başında yapıp büyük Avrupa liglerinin bile önüne geçen TFF, her ne hikmetse yalnızca son hafta maçlarını aynı gün ve saatte oynatmayı uygun gördü. Oysa Almanya, İspanya ve Fransa'daki gibi maçlar son iki haftada aynı gün ve saatte oynanabilirdi. Ama TFF İngiltere ve İtalya örneklerinde olduğu gibi sadece son haftada bu uygulamayı yapmayı uygun gördü.
 
Peki maçları aynı gün ve saatte oynatmanın amacı ne? Biliyoruz ki FIFA ve UEFA da kendi düzenledikleri Dünya Kupası ve Avrupa Şampiyonası organizasyonlarında gruplardaki son maçları aynı saatte oynatıyorlar. Burada amaç şike olur kaygısını gidermek değil. Amaç takımların eşit şartlarda sahaya çıkıp aynı anda oynamasını, birbirlerinin aldıkları sonuçlardan etkilenmemesini, buna göre taktik geliştirmemesini ve o an sinirleri sağlam olanın kazanmasını sağlamak. Daha adaletli olan da bu değil mi?
 
Bu işin bir boyutu.
 
Diğer boyut ise bu mücadelede taraf olanların alınan kararlara hep işlerine gelmediği zaman itiraz etmeleri. Zihinlerimizi tazeleyelim. Yabancı sınırlaması konusunda da bu böyle olmadı mı? Federasyon kararı aldığında ses çıkartmayıp onaylayanlar daha sonra kararın kendilerine zarar verdiğini anlayınca itiraz etmediler mi?
 
Aynı gün ve saatte oynama meselesinde de durum aynen böyle oldu. TFF bir ilki gerçekleştirmiş ve fikstürü aylar önce açıklamış. Maçların sadece son hafta aynı gün ve saatte oynanacağı belli. Tüm kulüpler olarak daha o zaman itiraz etsenize. Bu sezon küme düşecek takımlar önceden belli oldu ama iş orada da son iki haftaya kalabilirdi. Dolayısıyla bu itiraz kulüplerin ortak felsefesi olarak federasyona yansıtılabilir ve iş zamanında halledilebilirdi. Ama yine alışılagelmiş şekilde kimsenin sesi çıkmadı ve son anda sadece işine gelmeyenler itiraz etti. Hatta bunu 3 hafta kala değil 2 hafta kala yaptılar. Burada TFF'nin artık kararını değiştirmesi beklenmemeli. O iş geçti.
 
Kulüpler otursunlar ilk Kulüpler Birliği toplantısında sezon sonu son iki hafta maçlar aynı gün ve saatte oynansın isteğini TFF'ye iletsinler. TFF'de kulüplerin bu isteğini mutlaka dikkate alacaktır.
 
Kısaca Türk'ün aklı başına her zaman olduğu gibi yine olaylar işine gelmediği zaman geldi.