Ataman’ın oyunu

Bu sezon Fenerbahçe Ülker de, Galatasaray Liv Hospital da 60’ın üzerinde resmi maça çıktı.

NTV Spor 08 Haz 2014
Ataman’ın oyunu

Bu sezon Fenerbahçe Ülker de, Galatasaray Liv Hospital da 60'ın üzerinde resmi maça çıktı. Üstelik birbirleriyle beş kez oynadılar. Artık gizlisi saklısı kalmadı, iki takımın kazanması için yapması gerekenler çok net. Oyununu rakibine kabul ettirebilen ya da rakibin istediği oyun tarzında kendine alternatif üretebilen kazanacak.

Galatasaray'ın sakatlıklar yüzünden daralan rotasyonu sebebiyle kazanması için tek yolu var: Ergin Ataman'ın A Planı'nın tutması. Çünkü dar kadro yapısıyla Galatasaray'ın, Fenerbahçe'nin istediği basketbolda alternatif üretmesi mümkün görünmüyor.

Nitekim Abdi İpekçi'deki ilk maça Galatasaray, “bu oyun benim istediğim şekilde oynanacak” kararlılığıyla çıktı. Hava atışıyla birlikte maçı yavaşlatıp hücum sayısını azalttı, ikili oyunlarda perdelemenin ardından doğru tercihte hücum etti, hücum ribaundlarını zorlayıp Fenerbahçe'nin hücumda açık alan bulmasını engelledi. Üstelik işin savunma kısmında ilk iki maça oranla çok daha cesurdu sarı-kırmızılı oyuncular. Savunmada gömülerek başta Bo McCalebb olmak üzere sarı-lacivertlilerin dış şutunu riske ettiler ve çok iyi yardımlaştılar.

Bu şartlarda Fenerbahçe, kendi tarzını rakibine kabul ettiremediği için Galatasaray'ın evinde, Galatasaray'ın şartlarında kendine bir alternatif üretmek zorundaydı. Bunun için yarı sahada hücum edebilmeleri ve Luka Zoriç ile Oğuz Savaş'ın çembere yakın oyunlarını kullanabilmeleri büyük önem taşıyordu. Ancak iki uzunun da faul sorunu yaşamaları Zeljko Obradoviç'i bambaşka bir senaryoyla karşı karşıya bıraktı: Nemanja Bjelica'nın liderliğindeki beş forvetli sistem. Sık sık savunma değişikliklerine giden Fenerbahçe, son çeyreğe kadar da skorda dengeyi yakalamayı başardı.

Fakat yarı saha basketbolunu geleneksel bir oyun kurucu olmadan oynayabilmek zor. Son çeyrekte Fenerbahçe Ülker'in bu zafiyeti çok ortaya çıktı ve konuk ekip hücumda doğru karar vermekte zorlandı. Böyle olunca, alışkın olduğu şeyleri yaparak maç sonuna giren Galatasaray Liv Hospital, maçı da kazanmayı başardı. Seride durum 2-1. Hâlâ ev sahiplerinin istediği oluyor. Alternatifi bulan, kupayı kazanacak.