Nebil Evren ile 90+ (Sezon Değerlendirmesi)

Geride bıraktığımız Spor Toto Süper Lig’de 2013-2014 sezonuna her zaman olduğu gibi sayılarla bakacağız...

NTV Spor 06 Haz 2014
Nebil Evren ile 90+ (Sezon Değerlendirmesi)

Sevgili ntvspor.net okuyucuları,

 

Geride bıraktığımız Spor Toto Süper Lig'de 2013-2014 sezonuna her zaman olduğu gibi sayılarla bakacağız. Önce Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş'ı mercek altına alacağız. Üç takımda da teknik adam değişikliği yaşandığından (Galatasaray 7'inci hafta) bir önceki sezon performanslarıyla kıyasladık.


FENERBAHÇE
Şampiyonla başlayalım. Aykut Kocaman'ın görevden ayrılmasının ardından takımın başına Ersun Yanal geçti. Fenerbahçe'nin istatistiklerini geçen sezonla kıyasladığımızda maç başına puan ve atılan gol ortalamasında ciddi bir artış olduğunu görüyoruz.


Yenilen gol sayısında az da olsa bir düşüş var. Biraz daha ayrıntılı incelediğimizde maç  başına 35 pas az yapan Fenerbahçe, rakip kaleye ceza alanından attığı  şut sayısını artırdı, kalesindeki şut sayısını da azalttı. Toplam 1 şutluk bir fark ortaya çıktı.

Fenerbahçe'nin tempolu oyunundaki en büyük silahı yaptığı pres oldu. Rakip yarı alanda kazandığı top sayısını artıran sarı lacivertlilerin maç başına faul ortalamasında da ciddi bir artış var. Topla en çok oynayan 3'er futbolcuyu incelediğimizde Kuyt ve Gökhan Gönül'ün değişmediğini ancak Cristian'ın yerini Caner'in aldığını görüyoruz. Atılan gollerin dağılımında da orta sahadan, forvete ciddi bir kayma var.

GALATASARAY
Sırada lig ikincisi Galatasaray var. Ligin altıncı haftası geride kaldıktan sonra takımı Fatih Terim'den devralan Mancini, sezon boyunca birçok diziliş ve oyuncu denedi.

Galatasaray'ın puan ve attığı  gol ortalaması geçen sezona kıyasla düştü. Yediği gol sayısında da az da olsa azalma oldu. Topla oynama oranında ise yaklaşık %4'lük  önemli bir fark var. Maç başına pas sayısındaki fark da 14.

Galatasaray'ın ceza alanından rakip kaleye attığı şut ve kalesinde gördüğü şutları  incelediğimizde toplamda yaklaşık yarım şutluk bir iyileşmeden söz edebiliriz. Geçen sezon topla en çok oynayan ikinci futbolcu olan Hamit Altıntop, sakatlığı yüzünden neredeyse ligin tamamını kaçırdı. Galatasaray'ın gol dağılımında forvetteki düşüş dikkat çekici.

BEŞİKTAŞ
Samet Aybaba ile yollarını ayıran Beşiktaş, Futbol Genel Direktörlüğü'ne Önder Özen'i, Özen de teknik direktörlüğe Slaven Bilic'i getirdi.


Geçen sezonla kıyaslandığında Beşiktaş'ın puan ortalamasında çok küçük bir artış var. Attığı ve yediği gol ortalamaları da düştü. Topa sahip olma oranında ve maç başına pas sayılarındaki fark oyun tarzındaki değişimin göstergeleri.


Ceza alanından şutlardaki fark da neredeyse eşit. Topla en çok oynayan 3 futbolcunun tamamının değişmesi de dikkat çekici. Gol dağılımında orta alan oyuncularının bu sezon daha büyük bir orana sahip olduğunu görüyoruz.

Geçtiğimiz sezonun en çok tartışılan konularından biri yabancı sayısını belirleyen kuraldı.  6'sı ilk 18'de yer alabilen 10 futbolcuya izin vardı. Bir yıl öncesinden belli olmasına rağmen kulüplerin büyük çoğunluğu bu kuraldan şikayetçi oldu ve ortaya atılan birçok formülden sonra federasyon, önümüzdeki sezon için 5'si sahada 3'ü kulübede toplam 8 yabancı futbolcuya izin verdi. Peki bu sezon takımlar ortalama kaç yabancı oyuncu kullandı? Daha da önemlisi Türkiye'de yetişmiş kaç oyuncuya yer verdi? Türk futbolcuları Türk altyapısı ve yabancı altyapı diye ikiye ayırdık. Türk altyapısı, Türkiye'de yetişmiş oyuncuları, yabancı altyapı ise yurtdışında yetişen Türk oyuncular ile sonradan Türk vatandaşlığı alıp yerli statüsünde oynayan yabancı oyuncuları kapsıyor.

    



Not: Yabancı altyapı, Türkiye dışında yetişen ama Türk statüsünde oynayan oyuncuları kapsıyor.


Sırada ligin en'leri ve yılın 11'i var.

 

 

 

 

 



 






 

 

Hoşçakalın.
 

İstatistik verileri Matchstudy'den alınmıştır.