Yeni Fenerbahçe'nin sırları

Fenerbahçe’nin Topuk Yaylası kampı geride kaldı. Bu etapta teknik direktör Vitor Pereira ve futbolcuların tavırları

NTV Spor 10 Tem 2016
Yeni Fenerbahçe'nin sırları

Fenerbahçe'nin Topuk Yaylası kampı geride kaldı. Bu etapta teknik direktör Vitor Pereira ve futbolcuların tavırları sezona dair birçok sinyal verdi.

Pereira bu sezon nasıl daha hücumcu bir takım yaratabileceğinin cevabını aradı. Portekizli'nin ilk düşüncesi savunmayı üçleyerek, çift santrfor kullanabilmekti. Bu kampta İran'in Tebriz, Romanya'nın Iaşi ve Voluntari takımlarıyla hazırlık maçları yapıldı. Bu maçlar elbette bize ciddi sonuçlar vermiyor. Ancak Pereira'nın üç maçı da oyuncu grubuna yeni olan 3-5-2 sistemiyle oynadığını söyleyebiliriz.

“Peki ama Fenerbahçe bu sezondan itibaren 3-5-2 oynamaya mı başlıyor?” sorusu sıkça soruluyor.  Hayır. Pereira yine geçen sezonun sonunda dörtlü savunmayla oynadığı sistemi de cebinde tutuyor. Şimdiki düşüncesi maç maç düşünerek bu iki sistemden birini kullanabilmek. Bu yüzden de takımı çok yönlü oyunculardan kurmaya gayret ediyor. Elindeki bazı oyuncularıysa yeni mevkilerde görebiliriz. Bu detayları oyuncuları bireysel incelerken verelim.

KALECİLER
Bu sezon kale konusunda bir değişiklik yok. Geçen sezon Porto'dan kiralanan Fabiano yine kadroda. Kaptan Volkan Demirel takımın yine birinci kalecisi olacak. Fabiano Avrupa, Ertuğrul Taşkıran ise kupa maçlarında kaleyi zaman zaman devralacak.

SAVUNMACILAR
Gregory van der Wiel: Arkadaşlarının ifadesiyle “Greg”in, takıma adaptasyonu karakteri dolayısıyla pek de uzun sürmeyecek gibi. İlk kez oynadığı Voluntari maçında Emenike'ye yaptığı asist beğeni topladı. Antrenmanlarda istekliydi. Temposunu korursa beklentileri karşılar.
Şener Özbayraklı: Fenerbahçe'ye transfer olduğu günlerde Gökhan Gönül'e rağmen oynamaya geldiğini söylemişti. Greg'in takıma katılması yine moralini bozmadı. Geri adım atmaya niyeti yok. Kampta işini yapmaya devam etti.
Simon Kjaer: Tam bir doğal lider. Takım savunmasını saha içinde o yönetiyor. Sakin ama güven veren yapısıyla yine ilk 11'e önce yazılacaklar listesinde.
Roman Neustadter: Antrenmanlarda kendini göstermek için çok uğraştı. Çok yönlü bir oyuncu olması avantaj. Ancak kampa geç katıldı ve kesin yargıya varmak için erken.
Mehmet Topal: Savunma başlığının altına yazdık. Çünkü bu yıl onu bol bol Kjaer ile yanyana göreceğiz. Gökhan'in gidişiyle takımın ikinci kaptanı oldu. Biyonik adam bu yıl da takımın vazgeçilmezlerinden olacak.
Hasan Ali Kaldırım: Sezona önceki senelere göre çok daha özgüvenli bir giriş yaptı. Pereira ona “Bu sene seni üçlü savunmada sol stoper olarak da kullanabilirim.” mesajını verdi. Üstelik iki maçta da bunu denedi. Savunmada sakindi ve geri adım atmayacağını gösterdi. Ama ciddi rakiplere karşı stoper olarak neler yapabilir, bunu görmek lazım. Yoksa çalışma temposuyla, kim gelirse gelsin sol bekte formanın bir numaralı adayı olacağının sinyallerini verdi.

ORTA SAHA
Ozan Tufan: Kaptan Volkan Demirel'in “Bu sene ilk 11'de oynayarak kendini göstermelisin.” telkinleri işe yaramış gibiydi. Kampa katıldığı andan itibaren çok istekli göründü. Fizik olarak Pereira Ozan'dan daha iyisini bekliyor. Ama Ozan bu sene geçen seneden daha fazla süre alma konusunda kararlı.
Josef de Souza: Tatilden fizik olarak kötüye giderek dönmesi hayal kırıklığı yarattı. Eksiklerini kapatması için daha çok salonda çalıştı. Hazırlık maçlarında süre almadı. Sezon başlangıcında sıkıntı yaşayacağı kesin. Ama arkadaşlarıyla iletişimini artırabilmek için İngilizce öğrenmeye başlaması onun için pozitif durumdu.
Salih Uçan: Roma günleri özellikle mental açıdan yaramış. Artık ne yaptığını bilen, ne zaman hangi kararı alması gerektiğini bilen bir oyuncu olarak dönmüş. Daha derli toplu bir görüntü çizdi. Maç eksiğini aşarsa önemli katkı yapar.
Volkan Şen: Ameliyat olduğu için kampta yoktu.
Alper Potuk: Taraftarın en büyük beklenti duyduğu isimlerden birisi. Bu sene zaman zaman santrforların arkasında da izleyebiliriz. Çok yönlülüğü ve temposuna ihtiyaç var. Ayrıca artık takımın tecrübelilerinden biri olması nedeniyle de omuzlarında ekstra bir yük daha var. Performansı güven verdi.
Aatıf Chahechoue: Topuk Yaylası'ndaki taraftarın “Aatıf Abi”si oldu. Sempatikliğiyle takım içinde kendini hemen sevdirdi. Türkçesi herkesi güldürdü. Ayak tenisi maçlarında skoru çifter çifter sayarak Alper'e şakayla karışık takılması neşeli anlar oluşturdu.Performansıyla da kampın öne çıkan oyuncularından biri oldu. Çok yönlülüğü teknik ekibi memnun ediyor.
Miroslav Stoch: Avrupa Şampiyonası'ndan dolayı kampta yoktu.
Uygar Mert Zeybek: Yaşadığı çapraz bağ sakatlığı herkesin moralini bozdu. Umarız çabucak toparlar ve sahalara döner.
Diego: Kendisine kulüp aradığı için kampta yoktu.

FORVETLER
Robin van Persie:
Ruh hali sürekli dalgalanıyor. Bazen çok istekli ve işte geri döndü dedirtiyor; bazen de sahada elleri cebinde geziyor. Klası ve oyun zekası tartışılmaz. Belirleyici olan bu sezon ne kadar isteyeceği. Oynamak istediği anlarda rakibi çaresiz bırakıyor.
Emmanuel Emenike: Arkadaşları onu da yeniden takım ortamına dahil etmek için uğraştı. Yeni bir transfer gibi. Yine çok güçlü ve hızlı. Ama mental durumu ve taraftarla uyumu belirleyici olacak.
Fernandao: Tatilden kilolu döndü. Diyet programına takılanlardan oldu. Ama Emenike'nin gelişiyle rekabetin yükseldiğinin farkında. İstekli bir görüntü çizdi. Kendisinin savunan oyuncuları gücüyle yıpratacak gibi görünüyor.

GENÇLER
Erten Ersu: Kaledeki rekabetin durumunu düşünürsek kiralık hamlesi kendisi adına iyi olacaktır. Kumaşı iyi.
Hakan Çinemre: Aslında artık gençlerin arasında yazabileceğimiz son sezon olabilir. Geçtiğimiz sezonun ikinci yarısını Gaziantepspor'da geçirdi. Genç arkadaşlarına göre daha tecrübeli göründü.
Savaş Polat: Fiziksel görüntüsüyle “Yerli Neymar” lakabını alan Savaş, karakteriyle takım arkadaşları tarafından sevilen bir isim. Hücuma çıkışları, temposu ve ölümcül ortaları dikkat çekti. Sağ bekteki rakiplerini düşünürsek onun da artık oynayabileceği bir yere gitmesi faydalı olacaktır.
Yasir Subaşı: Adeta bir buz adam. Kampa daha güçlü geldi. İlerisi için umut verdi.
Caner Koca: Boy atan ve fiziksel olarak büyüyen Caner'i yeni görüntüsüyle görenler şaşkınlık yaşadı. İstekliydi. Orta sahada önümüzdeki senelerde önemli katkılar yapabilir.
Melih Okutan: Voluntari maçında van Persie ile duvar pası yaparak klas bir gol attı. Teknik kapasitesi yüksek. Önümüzdeki yıllarda başarılı olabilmesi için gerekli potansiyeli var. Seçim kendisinin.
Ramazan Civelek: Kampın en fazla gelişim kaydeden oyuncusuydu. Uzak köşeye uzaktan yolladığı öldürücü şutlarda isabet sağladı. Kısa mesafede hızlanması dikkat çekti. Kendisi için bu sezon süre alabilir tartışmaları yaratacak bir performans gösterdi.

TEKNİK EKİP
Başta Vitor Pereira olmak üzere tüm teknik ekip, antrenmanlardan kalan zamanlarda da spor yaptı. Portekizli fit kalmak için sürekli çalıştı. Takımın en fazla çalışan kadrosu teknik ekipti. Lider ise günde ekstra koştuğu 15 kilometre ile Filipe Almeida oldu.

VE KAMPIN “EN”LERİ
Kampın neşesi: Ozan Tufan
Masa tenisi şampiyonu: Mehmet Topal
Bilardo şampiyonu: Alper Potuk
Tavla şampiyonu: Alper Potuk
Kampın en çalışkanı: Hasan Ali Kaldırım