Tel Aviv’de 15.7 saniye

Basketbol “an”ların sporu. Öyle bir an gelir ki, bazen o topu bir kez çemberden geçirir, kazanırsın. Bazen de girmeyeceği tutar

NTV Spor 21 Nis 2015
Tel Aviv’de 15.7 saniye

Basketbol “an”ların sporu. Öyle bir an gelir ki, bazen o topu bir kez çemberden geçirir, kazanırsın. Bazen de girmeyeceği tutar, kaybedersin. İşte öyle çok an vardı Tel Aviv'de. Eğer takımın başında “O an” için yaşayan bir adam, Zeljko Obradoviç varsa, işiniz çok daha kolay oluyor. İkinci maçın ardından yazılan yazıda son iki cümle “Tel Aviv'de o mücadeleden vazgeçmeden, kendi doğrularıyla sahada olması gerek Fenerbahçe'nin. Gerisini zaten Obradoviç halleder” olmuştu. Obradoviç, halletti.

Serinin üçüncü maçında 45 dakika boyunca birçok not aldım, baştan sona maçın nasıl gittiğiyle ilgili iyi-kötü bir fikir oluşturdum. Ancak son 15.7 saniyede olanlar, tüm notları çöpe atmaya sebep oldu.

Fenerbahçe Ülker, 15.7 saniye kala bir sayı gerideyken hücum etmek zorundaydı. Bütün sezonun emeği arkada kalmıştı ve Final Four için o topu bir kez çemberden geçirmek yeterliydi. Üstelik takımın en değerli oyuncusu Nemanja Bjelica da beş faulle oyun dışıydı. O sırada sırayla iki antrenör ekrana geldi. Guy Goodes, “Topu Goudelock'a verecekler, onu kontrol edin” diye talimat verdi oyuncularına. Kameralar Zeljko Obradoviç'e döndüğünde, Obradoviç Vesely'ye “Çemberin altına kadar koş” dedi ve elindeki tahtada takımın nasıl yerleşeceğini, Vesely'nin de nerede perdeleme yapacağını gösterdi.

Nikos Zisis topu kenardan oyuna sokarken Andrew Goudelock'a verdi pasını. Maccabi'nin en iyi savunmacısı Devin Smith vardı karşısında Goudelock'ın. Topla oynayabilen, maçta iki üçlük atmış Emir Preldziç sağ forvette. Yani onun adamının Emir'i bırakıp Goudelock'ın savunmasına yardıma gitme ihtimali yok. 19 sayıyla 2006'dan bu yana kariyerinin en skorer Euroleague maçını oynamış, üç üçlük atmış Zisis, topu verdikten sonra köşeye koşuyor. Yani onun adamının da Zisis'i bırakıp Goudelock'ın savunmasına yardıma gelme ihtimali yok. Goudelock topla birlikte tepede. Jan Vesely perdeleme yapmak için onun yanına geliyor. Perdeleme yapılıyor. Maccabi savunması iyi reaksiyon verip adam değiştirmeye gerek kalmadan, savunmada eksilmiyor. Sorun değil. Obradoviç'in son top oyununu tek perdeleme üzerinden oynayacağını düşünmüyordunuz herhalde! O perde sahteydi. Neyse, Vesely perde sonrasında tam da Obradoviç'in dediği gibi potanın altına kadar koşuyor. Orada Bogdan Bogdanoviç var. İlk plan, Bogdanoviç'in çıkıp o şutu atması. Bu yüzden Vesely, Bogdanoviç'in savunmacısına perdeleme yapıyor. Ancak Vesely'nin peşinden koşan Joe Alexander'ın topa sırtı dönük, çemberi korumak aklından bile geçmiyor. Fark ettiğinde artık her şey için çok geç. Geçmiş olsun… Maccabi ne olduğunu bile anlamadan, Andrew Goudelock bomboş turnikeyi atıyor.

Bu ilk kez olmuyor. Barcelona deplasmanında, Obradoviç'in çizdiği set sonrasında Nemanja Bjelica'nın boş turnikesiyle maçı kazanmıştı Fenerbahçe Ülker. Orada da Bjelica, Goudelock için sahte bir perde yapıp turnikeyi atmıştı. Çok değil, bir sene öncesine dönülürse, yine bir başka büyük maçta, Cumhurbaşkanlığı Kupası maçında Emir Preldziç, boş turnike atarak Fenerbahçe Ülker'in ezeli rakibi Galatasaray'ı yenerek kupayı kaldırmasını sağlamıştı. Geniş tabloya bakarsak, Barcelona'yı ve Maccabi'yi deplasmanda yenerken, ezeli rakibini final maçında mağlup ederken attığı maçı kazandıran şutlar öyle el üstü falan değildi Fenerbahçe Ülker'in. Boş turnike atarak kazandı Fenerbahçe Ülker…

Maça dönelim. Goudelock basketi attıktan sonra 9.1 saniye kalmıştı. Obradoviç'in takımı 9.1 saniye daha sayı yemezse, Final Four'a kalacaktı. 9.1 saniye… Molalar için kameralar yine kenara döndü. Guy Goodes, alan hazırlayıp Jeremy Pargo'nun turnike atmasını istedi. Bunu bilen Obradoviç, 19 yaşındaki Kenan Sipahi'ye verdi Pargo'yu savunma görevini. Maç topunu savunmak için, en iyi özelliği savunma olmadığı söylenen 19 yaşındaki bir yıldız adayını sahaya sürdü Obradoviç. Molada ilk konuşan Zisis'ti. “Pargo'yu soluna doğru yönlendirip yardıma gelelim. Nasılsa Kenan'ı geçerse pas vermeyecek” dedi. Obradoviç Zisis'in sözünün bitmesini bekledi ve tüm takıma “Eğer Pargo Kenan'ı geçerse, yardıma geliyorsunuz” dedi. O anda Kenan, Obradoviç'in yanına eğildi ve işaret parmağını kaldırarak sallamaya başladı: “Hayır, beni geçemeyecek.” O moladan dönüş anında Kenan'ın yüz ifadesine iyi bakın. Kararlılık, güvenildiğini hissetmenin verdiği özgüven, başarma isteği ve orada olmanın verdiği mutluluk bir arada. 9.1 saniyede Kenan'ın molada dediği oluyor. Geçilmiyor Pargo'ya. Ribaundu alıyor ve kazanıyoruz…

Kenan Sipahi'yi Final Four getiren topta sahaya savunmacı olarak sürme cesaretini gösterince, Zeljko Obradoviç oluyorsunuz. Maç boyunca Fenerbahçe Ülker'in sezon boyunca hiç kullanmadığı dört-beş yeni oyun çizip, boş şut bulmasından bahsetmiyorum bile…

Fenerbahçe Ülker'in başarısı, Final Four biletini alınca Zeljko Obradoviç'in sırtına atlayan malzemeci Erkan Karaca'da, sezonun en önemli pozisyonunda “Pargo beni geçemeyecek” diye çıkışan Kenan Sipahi'de, Kenan'a güvenip onu sahaya atan Zeljko Obradoviç'te, Obradoviç'i İstanbul'a getiren Fenerbahçe ve Ülker yönetimlerinde gizli. Takım olmak, doğru kararları vermek, o kararları uygulamak…

Zeljko Obradoviç'in kariyerindeki altıncı takım Fenerbahçe Ülker. Hepsiyle Final Four oynadı. Zaten çalışıp da Euroleague kazanamadığı tek takım Treviso'yla, Saporta Kupası kazandı. Kısacası, Obradoviç'in antrenörlük yapıp Avrupa'da kupa kazanmadığı tek takım –şimdilik- Fenerbahçe Ülker. Avrupa basketbolu tarihinin gelmiş geçmiş en başarılı antrenöründen bahsediyoruz.

Zeljko Obradoviç'in Fenerbahçe Ülker'i hayal ettiriyor. Bu sezon 22 Euroleague maçı kazanan takım, Euroleague'de 2 maç daha kazanırsa Avrupa şampiyonu olacak…

Neden olmasın?