‘Maaş çoksa, yurtdışı yok(!)’ mu ?! - 1

Türk oyuncular burada anlamsız yüksek maaş aldıkları için yurt dışına çıkmıyor...

NTV Spor 16 Mar 2017
‘Maaş çoksa, yurtdışı yok(!)’ mu ?! - 1

Türk oyuncular burada anlamsız yüksek maaş aldıkları için yurt dışına çıkmıyor...

Türkiye Futbol Federasyonu’nun yabancı oyuncu sınırını kaldırması ligimizde nasıl karşılık buldu? Karar ülkede yetişen oyuncuların yurtdışında forma giyebilmesi için yeterli mi? Gelin bu konuyu rakamlar ve çözüm önerileriyle ele alalım…

***************
Hepimiz düşeriz bu tuzağa… Bir başarı ya da başarısızlığa hemen bir neden buluveririz. Tam bir bilgisizlik… Çünkü sebebi doğru araştırılmayan sorunların çözümleri de kalıcı olmuyor. Neden mi bahsediyoruz?

Bir ülkede futbolun gelişmemesinin ardında da birçok değişken vardır. Hepsine ayrı ayrı bakmak lazım. Okuyanlar hatırlayacaktır, bazılarına önceki yazılarımızda yer verdik. Bu yazımızdaysa Türkiye Futbol Federasyonu’nun 2015-2016 sezonu başında aldığı kararla yabancı sınırını kaldırmasının sonuçlarına bakacağız. “Türk oyuncular burada anlamsız yüksek maaş aldıkları için yurt dışına çıkmıyor” ya da “Uluslararası arenada rekabet avantajımız düşük” eksenindeki tartışmaların ardından alınan bu karar ligimizde ne kadar karşılık bulmuş?

Konuyu daha iyi anlamak için tek tek gidelim…

1. Bir ülkenin genç oyuncuları yurt dışında oynamıyorsa, bunu bir tek ekonomik sebeplerle açıklayamayız. Bu ancak nedenlerinden biri olabilir.

2. Yeterli altyapı eğitimlerinin olmaması,

3. Yeterli seviyede profesyonel maç oynamamaları,

4. Yetiştiren kulüplerin yeterli vizyona sahip olmaması,

5. Pasaport problemi gibi uzatacağımız sebepler var.

Bunların her biri başlı başına incelenmesi ve çözümlenmesi gereken temel problemler. Bu sorunları ortadan kaldırmadan, genç oyuncuların yurt dışına transfer olacaklarını ümit etmek saflık olur.

Enes Ünal, Çağlar Söyüncü ve Enver Cenk Şahin’i saymazsak, TFF’nin yeni kararından bu yana geçen 4 transfer döneminde anlamlı sayıda genç oyuncu yurt dışına çıkıp bir devamlılık sağlayamadı.

Diğer yandan, 14 yabancı ile oynamak iddia edildiği gibi uluslararası müsabakalarda önemli bir avantaj da yaratmadı.

Bir ülkenin Futbol Federasyonu, o ülkede futbol oynamak isteyen her çocuğun sağlıklı bir ortamda eğitim almasından, eşit koşullarda rekabet etmesine kadar birçok kuralı düzenlemekle mükelleftir. Ve bunu yaparken de kendi ülkesinin gençlerine karşı pozitif ayrımcılık yapar. Gençlerin üst seviyede oynayabilmeleri için altyapıda alacakları kaliteli eğitiminin yanı sıra mutlaka üst liglerde oynama fırsatı bulmaları gerekir.

Peki, değişen kural sonrası ligimizde nasıl bir tablo oluşmuş? Ne kadar yerli ve milli bir lige sahibiz? İsterseniz bir bakalım…

2016 – 2017 sezonunun 18. ve 21. haftalarını kapsayan 1 ay boyunca, 18 takımın maça başladıkları 11’lerini ölçü alarak baktığımızda; 198 oyuncunun yüzde 30’u Türkiye’de altyapı eğitimi almış oyunculardan, yüzde 12’si yurt dışında eğitim almış Türk kökenli oyunculardan, yüzde 58’iyse yabancı oyunculardan oluşuyor. Durum ortada, vay halimize…

Şimdi bu rakamları cebimize koyup, durum değerlendirmesinin ötesine geçerek neler yapılabilir, ona bakalım…

Öncelikle, ülkemizde yetişen oyuncuların yabancı oyuncularla rekabet edebilmesini istiyorsak tartışmasız olarak altyapı eğitimlerine bir kalite getirmemiz gerekiyor. Ülkede futbol eğitimi yetersizse, Türk oyuncuların profesyonel seviyede yabancı oyuncularla rekabet edebilmesini beklemek haksızlık olur.

Eğer kısa vadede ülkedeki futbol eğitimini iyileştiremiyorsanız, en azından ülkenizde yetişen oyuncular için daha fazla forma şansı bulacakları avantajlı koşulları oluşturmalısınız.

Ama biz ne yapıyoruz? Ülkemizde yetişen oyunculara kaliteli bir altyapı eğitimi veremediğimiz gibi avantajlı rekabet ortamı da yaratmıyoruz.

Bir ülkenin futboldaki en önemli sahnesi milli takımıdır. Milli takımın başarısı, ülkede futbolun gelişimini de hızlandırır. Bu yüzden milli takımın başarısı için yerli oyuncularınızın daha çok oynayabileceği koşulları oluşturmanız gerekir. Peki, ama nasıl? TFF’nin yeni kararı buna ne kadar imkan sağlıyor? Kararın ayrıntıları ve çözüm önerileri bir sonraki yazımızda…